Tror ikke Hizbollah ønsker å eskalere situasjonen

5 hours ago 2



Eksplosjonene i Libanon viser at Hizbollah på mange måter er avkledd, mener ekspert. Israelsk kommentator mener det kun er en måte å unngå storkrig på.

 Mohamed Azakir / Reuters / NTB
ANGREP: Fredag ble det sendt raketter mot Beirut fra Israel. Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB

Publisert 20.09.2024 19:39

Situasjonen i Libanon har eskalert kraftig de siste dagene. Torsdag angrep Israel hundrevis av utskytingsramper i Libanon som ifølge det israelske militæret (IDF) var klare for å angripe Israel.

Bombingen skjedde dager etter personsøker-angrepene i Libanon.

Fredag har om lag 150 raketter blitt skutt fra Libanon mot Israel, ifølge den israelske kringkasteren Kan. Hizbollah har annonsert at de vil komme med sju angrep mot israelske mål, ifølge Reuters.

Israel har på sin side sendt raketter mot områder sør for Beirut.

Det israelske forsvaret (IDF) bekrefter at de har bombet den libanesiske hovedstaden. De hevder at de har gjennomført et «målrettet angrep» mot et sted i byen.

Den israelske hærradioen GLZ skriver at angrepet var rettet mot den høytstående Hizbollah-offiseren Ibrahim Akil.

Flere personer var på gata der angrepet traff, ifølge den Hizbollah-tilknyttede TV-stasjonen Al Manar.

De skriver også at flere er såret og drept, inkludert barn. Minst 14 personer er ifølge dem såret. 

– Ser ikke hvordan krig kan unngås

Gideon Levy, som er kommentator i den israelske avisen Haaretz, tror den spente situasjonen vil eskalere til en krig.

– Jeg ser ikke hvordan en krig kan unngås, sier Levy til TV 2.

Han peker på at ingen vil tjene på at situasjonen utvikler seg til en krig. Samtidig sliter han med å se at situasjonen vil nedskaleres med det første.

 Jim Urquhart / Reuters / NTB
ANGREP: Fredag har Hizbollah fyrt av raketter mot Israel. Bildet viser en mann som prøver å slokke flammene på Golanhøyden, som ligger nær grensen mellom Israel og Libanon. Foto: Jim Urquhart / Reuters / NTB

– Det er et problem i nord nå, hvor 60.000 israelere ikke kan reise hjem. Jeg ser ikke hvordan dette kan løses, sier Levy.

Den eneste måten en krig kan unngås på er en våpenhvile i Gaza, mener Levy. Men han mener at Israel ikke er klar for å inngå dette ennå.

– Den eneste måten å forhindre er å inngå våpenhvile og avslutte krigen i Gaza, men Israel er ikke klar for dette. Nøkkelen er Gaza, sier Levy.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) pekte på det samme i et intervju med NRK fredag morgen.

– Nå ser det ut til at den krigen som først og fremst har skjedd i Gaza, utvides til Libanon. Da blir det jo en mer internasjonal konflikt, sier Eide.

– Nå sier jo israelske ledere helt eksplisitt at de ønsker å flytte krigen inn mot Libanon, og da får vi jo den eskaleringen vi har fryktet så lenge, legger han til.

 Mohamed Azakir / Reuters / NTB
BEIRUT: Røyk stiger opp fra en forstad sør for Beirut fredag, fra det som skal være israelske luftangrep. Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB

Tror ikke Hizbollah ønsker eskalering

Førstelektor i Midtøsten-studier ved UiO, Dag Henrik Tuastad, sier at Hizbollah har sagt at de kun vil gjengjelde angrepene fra Israel, og at de ikke ønsker en eskalering.

– De ønsker ikke en full krig med Israel på Israels premisser. De ønsker ikke å bli dratt med i det, men de lar seg heller ikke tvinge i kne.

Tuastad sier at det ikke er noe som tyder på at Hizbollah vil eskalere krigen ved å for eksempel sende raketter mot israelske byer som Haifa eller Tel-Aviv.

– Spørsmålet er hva Israel vil. Om de egentlig forbereder en invasjon av Sør-Libanon eller ikke.

– Hvis de skal hindre Hizbollah i å bombardere nordområdene må de inn med bakkestyrker. Det vil være den store «gamechangeren», men vi har ikke kommet dit, sier Tuastad.

 Lage Ask / TV2
UVISST: Førstelektor tror situasjonen mellom Israel og Libanon avhenger av hva Israel ønsker. Foto: Lage Ask / TV2

– Hizbollah er avkledd

Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole sier at Hizbollah ble «avkledd» gjennom personsøker-angrepene tidligere i uken.

– Jeg tror fremdeles de vil bruke det som er deres fremste fortrinn, nemlig denne store mengden med raketter som kan sendes inn nesten samtidig, for å prøve å mette så mye som mulig av det israelske rakettskjoldet, slik at noen raketter klarer å trenge gjennom, sier Heier til TV 2 Nyheter fredag morgen.

– Samtidig så viser disse angrepene gjennom disse personsøkerne og walkietalkiene at Hizbollah på mange måter er avkledd, og at israelerne er utrolig flinke til å se de i kortene, sier Heier.

Fremover tror han at gruppen kan bli nødt å endre måten den opererer på.

– Hizbollah er truet til å gjennomføre andre typer operasjoner med en lavere signatur, slik at de ikke oppdages så lett på den israelske radaren, særlig når det gjelder dette med å avgi elektroniske signaler, legger Heier til.

Read Entire Article