Får ikke kontakt med nordmann som kobles til personsøker-angrepet

5 hours ago 4



Medier:

Arbeidsgiveren til mannen som de siste dagene har blitt koblet til de eksploderte personsøkerne i Libanon, er bekymret fordi de ikke får tak i ham.

 Sosiale medier / AP / NTB
EKSPLODERTE: Hundrevis av slike personsøkere gikk i luften på tirsdag. Foto: Sosiale medier / AP / NTB

Publisert 20.09.2024 20:08 Sist oppdatert 4 minutter siden

Denne uken har de rystende bildene av at flere hundre personsøkere og walkietalkier eksploderte i Libanon, gått verden rundt.

Minst 32 personer er drept og flere tusen ble såret i angrepene.

Et bulgarsk-registrert selskap, som eies av en nordmann bosatt i Oslo, har blitt knyttet til salget av personsøkerne som gikk i lufta.

Det er uklart hvorvidt den norske statsborgeren, som ikke har besvart TV 2s gjentatte henvendelser, har noen tilknytning til salgene eller ikke.

Nå skriver NRK og VG at hans arbeidsgiver forteller at mannen fremdeles ikke har gitt lyd fra seg, etter at han skal ha satt seg på et fly til Boston i USA tidligere denne uken.

– Ingen har fått tak i ham siden onsdag. Vi er bekymret og har kontaktet UD, sier arbeidsgiveren til statskanalen.

Ubesvarte spørsmål

Ingen har tatt på seg ansvaret for de sofistikerte angrepene, og det gjenstår mange ubesvarte spørsmål. Flere internasjonale mediehus og nyhetsbyråer har imidlertid kilder på at det skal være den israelske etterretningstjenesten, Mossad, som står bak.

Angivelig skal Israel ha lurt Hizbollah til å kjøpe personsøkerne. Dette skal ha skjedd ved hjelp av tre såkalte skallselskap, ifølge New York Times.

Mossad skal ha plantet en sprengladning inni de elektroniske apparatene, som var av det taiwanske merket Gold Apollo, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Gold Apollo sier imidlertid at det er selskapet BAC Consulting KFT i den ungarske hovedstaden Budapest som hadde lisensen til å produsere modellene. 

Ifølge New York Times er dette ett av skallselskapene som er drevet av israelsk etterretning.

 AFP
NYE ANGREP: Fredag ble Libanon bombet igjen. Foto: AFP

Lederen for det ungarske selskapet har erkjent at selskapet var et mellomledd i salget, men hevder at de ikke har gjort noe mer.

Frykter storkrig

Denne ukens eskalering har ført til at mange eksperter mener den allerede svært spente situasjonen mellom Israel og Hizbollah, kan føre til en storkrig i Midtøsten.

Den libanesiske bevegelsen, som støttes av Iran, har lovet hevnangrep. 

Også fredag har bombene haglet over Beirut. Minst tre eksplosjoner rammet sørlige deler av den libanesiske hovedstaden denne ettermiddagen, ifølge libanesiske L'Orient-Le Jour. 

Minst tolv personer er drept og 66 såret etter det israelske angrepet, sier Libanons helsedepartement i en uttalelse. Det er fryktet at tallet kan stige.

Israel hevder også flere høytstående Hizbollah-offiserer er drept i angrepene.

Read Entire Article