Da statsbudsjettet ble lagt fram, ble det kjent at regjeringen øker bevilgningene til Tolletaten. Begrunnelsen er bekjempelse av narkotikasmugling. Den svake kontrollen i havnene har vært en åpen invitasjon til ubegrenset narkotikasmugling i containere – vår tids trojanske hester.
Det er bra det satses mer på Tolletaten, men ut fra begrunnelsen kan man sitte igjen med inntrykket at narkotika er det eneste Tolletaten beskytter oss mot. Det er mye mer av samfunnssikkerheten som er avhengig av god grensekontroll. Jeg sikter ikke til kontroll av personer, men til kontroll av varer. Ting.
Best posisjonert
Tolletaten er de eneste som har som oppgave å kontrollere alle ‘ting’ som kommer inn i landet. De er ofte de eneste fra staten på grensa. De er best posisjonert og har de beste hjemlene til å foreta disse kontrollene. De håndhever nemlig regelverket til 19 (!) andre etater.
Blant disse, finner man regler knyttet til forurensning, eksplosiver, kjemikalier og sanksjoner.
Fordi Tolletaten er der de er, og fordi de har denne myndigheten, er de også best posisjonert til å oppdage den importerte kriminaliteten: De kan observere hva som foregår på grensa og få med seg trender, noe de forteller videre til andre kontrolletater.
Hindre spredning
Tolletaten er som hud. Huden vår er strukket tynt ut over et stort område. Den beskytter ikke mot alle sykdommer, men et område uten hud er mye mer sårbart. Tolletaten gjør det samme for landet som huden gjør for immunforsvaret; den er en av flere viktige barrierer. Når ulovlige varer er kommet inn i landet, er det mye vanskeligere å hindre spredning.
Juks kan ta mange liv
La oss ta noen eksempler. Naboen din lader elsykkelbatteriet sitt over natta. Du sover godt fordi du har installert en serie best-i-test-røykvarslere. Dere har begge kjøpt fra norske nettbutikker, men har dere kontroll på leverandørkjeden? Hvis det er jukseelektronikk, kan det hende de gjør jobben, men mye dårligere enn man burde forvente. Sekundene teller.
Et annet eksempel er reservedeler til bil. Mange liker å mekke på bilen. Det er gøy (har jeg hørt), og mye billigere enn å gå via verksted. Men når selv verksteder blir lurt, har privatpersoner enda mindre å stille opp med mot forfalskninger. Bilen som kommer mot deg kan ha nye bremseskiver, men bremse svakt fordi de er laget av et dårlig materiale. Det jukses også med setebelter og kollisjonsputer.
Videre, jukses det i stor skala med helseprodukter. Under koronapandemien stanset Tolletaten titalls millioner ansiktsmasker av tvilsom kvalitet. Men det er vanskelig å anslå hvor mange flere som slapp igjennom.
Smugle en hær
Problemet er altså større enn narkotika. Tolletatens varekontroll har direkte innvirkning på en tredjedel av samarbeidsområdene innen samfunnssikkerhet. De uskannede trojanske hestene kan inneholde mye annet enn narkotika: våpen, miljøgifter, juksemunnbind, juksebremser og brannfarlig elektronikk.
Og skal Norge invaderes av en hær, så er det kanskje ikke så dumt med et par hundre konteinere som plasseres strategisk i viktige havneområder i forkant. I beste fall blir bare et par av dem oppdaget, og hva så?
Trojanerne slapp inn én hestestatue med noen skjulte soldater og tapte den trojanske krig. Det skjedde for mer enn 3000 år siden, og de får fortsatt høre det. Men det var bare én hest. Vi slipper inn i gjennomsnitt 665 mulige trojanske hester inn i vår hovedstad – hver dag – og vi vet at noen av dem inneholder ting vi ikke vil ha.
Hvor god oversikt ønsker vi?
Tolletaten kan aldri kontrollere alt, men de kunne ha kontrollert mye mer. En styrking av varekontrollen vil redusere problemene på sted hvor effekten er stor.
Økningen i tilgjengeligheten på narkotika er utvilsomt et enormt problem. Samtidig er narkotika bare én av de mange farlige ‘tingene’ som importeres i stor skala.
Og ikke nok med det – det tar to år å anskaffe en skanner. Hvis du vet om en butikk som har (ekte) skannere som hyllevare, så må du gjerne tipse Tolletaten.
I mellomtiden kan vi ta en prat om hvor god oversikt vi som samfunn ønsker å ha.
Publisert 04.11.2024, kl. 17.00