Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
→ Del
Vy tar over togdriften på Sørlandet – Høyre advarer mot monopol
Vy tar over togdriften på Sørlandet fra 2027.
Vy tar midlertidig over togdriften på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen fra 2027. Høyre er kritisk og mener regjeringen vil monopolisere jernbanen.
– Mens Jernbanedirektoratet gjennomfører de nødvendige vurderingene, er det behov for å sikre togtilbudet for Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i en pressemelding.
Kontrakten gis til Vy for en periode på inntil fem år.
– Vi gleder oss til gjensynet med mange dyktige medarbeiderne og togstrekninger vi kjenner godt, og håper at både nye og gamle togreisende blir fornøyde med oss når vi tar over ansvaret igjen, sier konserndirektør for tog Erik Røhne i Vy.
Jernbanedirektoratet vil vurdere avtaler
I dag er det britiske Go-Ahead som drifter strekningen, men denne avtalen utløper i desember 2027.
Jernbanedirektoratet ønsker å gjennomføre en vurdering av dagens trafikkavtaler, der SJ drifter tilbudet i nord, Vy i vest og Go-Ahead i sør. Avtalene med SJ og Vy utløper i henholdsvis 2028 og 2029.
Regjeringen ønsker derfor å utsette inngåelsen av nye langsiktige trafikkavtaler til tidligst 2029, slik at Jernbanedirektoratet kan vurdere avtalene samlet.
– I påvente av Jernbanedirektoratets trafikkavtalegjennomgang er det ønskelig at vårt statlige persontogselskap Vy blir tildelt trafikkavtalen i denne mellomperioden, sier samferdselsministeren.
Motstand fra Høyre, støtte fra SV
Høyre er ikke fornøyd med regjeringens avgjørelse.
– Støre-regjeringens ideologiske maskineri ruller videre, de fortsetter arbeidet med å monopolisere norsk jernbane og få tilbake statsdrift. Det er Høyre mot, sier stortingspolitiker Trond Helleland i Høyre til NTB.
– Under Erna Solberg var det oppsplitting, privatisering og konkurranseutsetting som gjaldt på jernbanen. Men det gjør ikke togdriften bedre og mer effektiv. Så dette er en klok beslutning som SV støtter, sier transportpolitisk talsperson Mona Fagerås i en kommentar til NTB.
→ Del
Q-meieriene trekker søksmål mot staten
Bakgrunnen for søksmålet var at Landbruksdirektoratet i slutten av 2021 konkluderte med at Q-meieriene ikke kvalifiserte til å motta distribusjonstilskudd, en støtteordning som skal bidra til konkurranse i meierimarkedet. Foto: Foto: Emilie Holtet / NTB
Q-meieriene krevde 32 millioner kroner og gikk til rettssak mot staten etter en midlertidig stans i distribusjonstilskuddet. Nå trekker selskapet søksmålet.
– Q-meieriene har aldri ønsket det konfliktnivået vi dessverre har hatt i norsk meierimarked de siste årene, men vi har måtte bruke uforholdsmessig mye tid på å kjempe for rettferdige rammevilkår, sier daglig leder Kristine Aasheim i Q-meieriene i en epost til Nationen.
Basert på at Landbruks- og matdepartementet har opphevet stansen i distribusjonstilskuddet, har selskapet valgt å trekke søksmålet.
Q-meieriene og staten er enige om å betale for sine egne sakskostnader, ifølge rettsdokumenter Nationen har fått innsyn i.
Bakgrunnen for søksmålet var at Landbruksdirektoratet i høsten 2021 konkluderte med at Q-meieriene ikke kvalifiserte til å motta distribusjonstilskudd, en støtteordning som skal bidra til konkurranse i meierimarkedet.
Distribusjonstilskudd er et ledd i den såkalte prisutjevningsordningen for melk og den særskilte støtten til Tines konkurrenter.
→ Del
To bekreftede smittetilfeller av m-kopper i Oslo
Det er påvist nok et smittetilfelle av m-kopper i Oslo kommune. Det er dermed to bekreftede smittetilfeller i hovedstaden tirsdag.
Begge tilfellene er av subtype II, som er samme type som har sirkulert etter et verdensomspennende utbrudd i 2022. Smitten som nå er oppdaget, må ikke forveksles med virustype I som startet med et utbrudd i Kongo i 2023.
– Smittetilfellene håndteres rutinemessig av Oslo kommune med oppfølging av de smittede, smittesporing og informasjon til nærkontakter, sier smittevernoverlege Fredrik Rønning Iversen i Oslo kommune i en pressemelding.
FHI er varslet om smittetilfellene.
Kommunen tilbyr vaksine for m-kopper til personer i målgruppen. Det er menn eller transpersoner som har sex med menn og som har risiko for smitte ved at de har nye eller flere seksualpartnere. Også sexarbeidere omfattes av målgruppen.
→ Del
Kongen skal på privat reise i utlandet igjen
Kongen skal på privat utenlandstur, og kronprins Haakon overtar hans oppgaver i en periode i november, bekrefter slottet til Dagbladet.
Blant annet deltar kronprinsregenten på Forsvarets minnedag og i møte med hovedkomiteen for ski-VM, skriver avisa. Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, bekrefter at kronprinsen er regent i denne perioden.
– Hans majestet kongen er på privat opphold i utlandet i perioden, sier hun.
→ Del
Carl I. Hagen markerte 50 år siden første dag på Stortinget
Stortinget markerte mandag at det er 50 år siden første gang Carl I. Hagen (Frp) møtte på Stortinget. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Stortinget markerte tirsdag at det på denne dag er nøyaktig 50 år siden Frp-veteran Carl Ivar Hagen (80) møtte i nasjonalforsamlingen for første gang.
Jubileet ble først påpekt av stortingspresident Masud Gharahkhani da han introduserte Hagen som dagens første taler.
– Jeg tenker det er greit å minne forsamlingen på at i dag, 22. oktober, er det nøyaktig 50 år siden første gang representanten Carl I. Hagen møtte på Stortinget, sa Gharahkhani til applaus.
Hagen gikk på talerstolen og bekreftet at stortingspresidenten hadde rett.
– Ja, faktisk på minuttet 50 år siden, sa jubilanten til latter fra salen.
→ Del
Oljefondet fikk en avkastning på 835 milliarder kroner i tredje kvartal
Nestleder Trond Grande (t.v.) i Norges Bank Investment Management sier at fallende renter bidro til oppgang i aksjemarkedet i tredje kvartal. Her er han sammen med leder Nicolai Tangen. Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Oljefondet fikk en avkastning på 4,4 prosent i tredje kvartal, tilsvarende 835 milliarder kroner. Avkastningen var likevel lavere enn referanseindeksen.
– Kvartalet viste positiv avkastning på tvers av alle våre investeringsområder. Fallende renter medførte en bred oppgang i aksjemarkedet, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management i en pressemelding.
Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var på 4,5 prosent, avkastningen på renteinvesteringene var på 4,2 prosent, mens investeringer i unotert eiendom fikk en avkastning på 0,8 prosent. Avkastningen på unotert infrastruktur for fornybar energi var på 10,8 prosent.
Fondets avkastning var 0,1 prosentpoeng svakere enn avkastningen på referanseindeksen.
Kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av kvartalet, noe som bidro til å øke fondets verdi i norske kroner med 191 milliarder. Det ble også tilført 99 milliarder kroner fra staten.
Ved utgangen av september hadde fondet en verdi på 18.870 milliarder kroner, som er 1125 milliarder kroner mer enn ved utgangen av forrige kvartal. 71,4 prosent av fondet var investert i aksjer, 26,8 prosent i rentepapirer, 1,7 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.
Oljefondet har fortsatt oppgangen siden september, og markedsverdien i 12-tiden tirsdag er på rundt 19.300 milliarder kroner.
→ Del
Advokaten til Birgitte Tengs' fetter saksøker staten for 11 millioner
Advokat Arvid Sjødin bisto fetteren til Birgitte Tengs etter at han i 1995 ble dømt for drapet på jenta fra Karmøy. Den sivilrettslige dommen ble opphevet først i november 2022, over 24 år etter at den ble avsagt i Stavanger tinghus. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Advokat Arvid Sjødin er tilbudt tre millioner kroner for innsatsen med å renvaske Birgitte Tengs' fetter. Han krever ifølge Stavanger Aftenblad 11 millioner.
– Justis- og beredskapsdepartementet vil gi meg tre millioner kroner for denne jobben. Det er langt under det jeg mener at jeg har krav på. Min sønn, som er økonom, har regnet på dette. Han kommer til at jeg ville fått like mye om jeg gikk til Nav i denne perioden, sier Sjødin til Aftenbladet.
Sjødin bisto fetteren til Birgitte Tengs etter at han i 1995 ble dømt for drapet på jenta fra Karmøy. Den sivilrettslige dommen ble opphevet først i november 2022, over 24 år etter at den ble avsagt i Stavanger tinghus.
Sjødin har både jobbet for frifinnelsen av og med erstatningssaken til fetteren. Han skal ha nedlagt rundt 4500 arbeidstimer. Han måtte etter hvert selge huset for å kunne fortsette arbeidet.
En 92 sider lang stevning mot Justis- og beredskapsdepartementet vil bli oversendt retten de nærmeste dagene.
– Det første som skjer, er at partene vil bli kalt inn til et saksforberedende møte. Forhåpentligvis forenes vi nå når departementet får lest den 92 sider lange dokumentasjonen, sier Sjødin.
→ Del
Bedring i salg og igangsetting av nye boliger
Nyboligbyggingen tok seg opp i tredje kvartal. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
I tredje kvartal steg salget av nye boliger med 17 prosent fra i fjor. Samtidig ble det igangsatt bygging av 7 prosent flere boliger.
Vi ser en svak bedring i salg og igangsetting av nye boliger, men aktiviteten er fortsatt på et historisk lavt nivå. Vi må tilbake til 1946 for å finne tilsvarende lave nivåer. Aktiviteten er bare halvparten av det beregnede boligbehovet, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening.
I september ble det solgt 31 prosent flere nye boliger enn i samme måned i fjor, og det ble igangsatt bygging av 17 prosent flere boliger.
Boligprodusentenes Forening presiserer at september i fjor var en svært svak måned.
– Det er for tidlig å si at det er en generell bedring i boligmarkedet, sier Hiim.
For tredje kvartal som helhet ble det solgt 3124 nye boenheter, som er 17 prosent flere enn i samme kvartal i fjor. Det ble igangsatt bygging av 2685 boenheter, som er en økning på 7 prosent fra 2023.
Nyboligtallene viser også at det hittil i år er solgt 13 prosent flere boliger enn i fjor, og igangsatt bygging av 1 prosent flere boliger.
→ Del
Equinor: Røykutvikling på Sleipner B-plattformen – produksjonen er nedstengt
Produksjonen ved Sleipner B-plattformen er nedstengt etter røykutvikling i et tavlerom tidlig tirsdag morgen. Fartøyet Scandi Mongstad er mobilisert.
– Situasjonen er uavklart. Vi har etablert vår beredskapssentral og følger hendelsen tett, opplyser Havindustritilsynet (Havtil), tidligere Petroleumstilsynet, i en epost til Bergens Tidende.
Equinor beredskap ble i dag klokken 4.40 varslet om røykutviklingen, melder selskapet i en pressemelding. Havtil ble varslet klokka 5.25.
Sleipner B er en ubemannet produksjonsplattform som ligger i området Sleipner Vest, 12,5 kilometer unna Sleipner A-plattformen.
– Sleipner B kontrolleres fra et kontrollrom på en nærliggende plattform. Vi har full kontroll, sier pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor til NTB.
Produksjonen er nedstengt, og anlegget er trykkavlastet.
Equinors beredskapsorganisasjon er mobilisert, og relevante myndigheter er varslet, opplyser selskapet.
Eidsvold sier at det foreløpig er for tidlig å si noe om når situasjonen vil være normalisert og produksjonen på plattformen kan gjenopptas.
– Først må vi få en god oversikt over situasjonen, sier han.
→ Del
Viaplay så vidt i pluss etter kraftige kostnadskutt
Viaplay groups kontorer i Oslo. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Strømmeselskapet Viaplay karrer seg så vidt over streken til et overskudd på to millioner svenske kroner i tredje kvartal 2024.
Det er en kraftig resultatforbedring sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, da den mye omtalte krisen i strømmeselskapet slo inn for fullt, skriver Kampanje. Den gang tapte selskapet over en halv milliard svenske kroner.
Det positive resultatet kommer til tross for et betydelig inntektsfall. Omsetningen til Viaplay går tilbake med 124 millioner svenske kroner til 4,4 milliarder svenske kroner.
Salgskostnadene er kuttet med over 380 millioner kroner, samtidig som de ekstraordinære kostnadene fra i fjor er ute av regnskapene.
– Vi gjennomfører en lang rekke av tiltak med kontroll over kostnadene og for å forhindre verdi-lekkasjer, sier konsernsjefen i Viaplay, Jørgen Madsen Lindemann, i resultatmeldingen.
– Det gjenstår fortsatt mye arbeid, men vi er på rett vei og vi gjør ingen endringer i vår guiding for helåret, sier Lindemann.
→ Del
Ingen streik for organisasjonsansatte i kirkelig sektor
Det blir ingen streik for organisasjonsansatte i kirkelig sektor etter at arbeidsgiverorganisasjonene og Hovedorganisasjonen KA kom til enighet på overtid i meklingen natt til tirsdag. Foto: Alf Simensen / NTB
Elleve forskjellige fagforeninger kom til enighet med Hovedorganisasjonen KA på overtid natt til tirsdag om ny tariffavtale for organisasjonsansatte i kirkelig sektor.
Resultatet sikrer en profil på linje med andre ansatte i virksomheter innen kirkelig sektor og frontfaget for øvrig, heter det i en pressemelding fra Fagforbundet.
– Vi mener vi har lyktes med å sikre alle ansatte bedre lønn og også en rettferdig lønnsutvikling med sammenlignbare virksomheter og områder, sier Fagforbundets forhandlingsleder Kai Nygård.
Fagforbundet var en av i alt elleve arbeidstakerorganisasjoner som forhandlet med Hovedorganisasjonen KA.
– Vi kom i mål, men vi har strukket oss meget langt for å unngå streik, sier forhandlingssjef Anne Cecilie Andresen i Hovedorganisasjonen KA.
Fagforeningene brøt forhandlingene om hovedtariffavtalen 18. juni og møttes hos Riksmekleren mandag klokken 10. Enighet ble oppnådd litt etter midnatt natt til tirsdag.
Det er to hovedtariffavtaler på KA-området. Den andre hovedtariffavtalen gjelder virksomheter i Den norske kirke, og denne ble ferdigforhandlet i juni.
→ Del
DNB kraftig opp i tredje kvartal – tjente 15,3 milliarder kroner før skatt
DNB leverte resultat vekst på 20 prosent og knuste forventningene til analytikerne. Konsernsjef Kjerstin Braathen melder om vekst i alle segmenter og lave tap i tredje kvartal. Her sammen med finansdirektør Ida Lerner (bak) og konserndirektør Even Westerveld for mennesker og kommunikasjon før kvartalspresentasjonen tirsdag.
DNB med konsernsjef Kjerstin Braathen i spissen overgår analytikernes forventninger til 3. kvartal.
Konsernsjef i DNB Kjerstin Braathen presenterer DNBs resultat for 3. kvartal 2024.
DNB tjente 15,3 milliarder kroner før skatt i tredje kvartal, opp 20 prosent fra samme periode i fjor. Banken melder om lave tap og vekst i alle kundesegmenter.
– Det har vært et tydelig taktskifte i kundeatferden gjennom sommeren og inn i høsten. Konkurransen i det norske bankmarkedet er fortsatt knallhard, og vi er glade for at flere og flere av kundene som er på flyttefot, velger å komme til oss, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB.
Overskuddet før skatt i tredje kvartal endte på 15,3 milliarder kroner, mot 13,2 milliarder kroner i samme periode året før. Det er en økning på nesten 20 prosent og ifølge Finansavisen og Dagens Næringsliv godt over det analytikerne hadde ventet.
På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 12,95 milliarder kroner av en omsetning på 20,85 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av Bloomberg, skriver DN.
Selskapet stiger kraftig på Oslo Børs etter offentliggjøringen av resultatet. Etter et kvarters handel hadde aksjen steget med rundt 4,7 prosent.
Resultatet kommer av driftsinntekter på 22,8 milliarder kroner, mot 20,9 milliarder samme kvartal i fjor. De gode resultatene skyldes blant annet at utlånsvolumene øker i alle DNBs tre kundesegmenter og understøttes av «solid norsk økonomi med høy aktivitet, lav ledighet og gradvis avtagende inflasjon», skriver banken.
– Vi har sett en økning i antall lånesøknader på rundt 10 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Samtidig er det færre som ber om avdragsfrihet, sier Braathen
Banken legger til grunn at veksten i norsk økonomi er ventet å øke i årene framover.
– Med et mer stabilt rentebilde blir det enklere for kundene å orientere seg i markedet, og vi får gode tilbakemeldinger fra dem som er i kontakt med oss, sier konsernsjefen.
Utlånsveksten var på 0,3 prosent i det norske bedriftsmarkedet og 4,7 prosent i segmentet store bedrifter og internasjonale kunder. I personmarkedet var den på 0,8 prosent.
DNBs netto renteinntekter endte på 16,1 milliarder kroner i kvartalet. Det er en økning på 2,0 prosent fra forrige kvartal.
– Bedrifter og husholdninger flest klarer seg fortsatt godt i møte med et høyere rentenivå, og dette gjenspeiles i lave utlånstap både i bedriftsmarkedet og i personmarkedet. Det gjelder også for usikret kreditt som billån, kredittkort og forbrukslån, der tapene var marginale i dette kvartalet, sier Braathen.
→ Del
Gjensidige doblet overskuddet i tredje kvartal
Konsernsjef Geir Holmgren i Gjensidige. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Gjensidige Forsikring fikk et resultat før skatt på 2,2 milliarder kroner i tredje kvartal – dobbelt så mye som i samme kvartal i fjor.
– Skadekostnadene i Norge fortsetter å øke, både innen eiendoms- og motorforsikring. Det er gledelig å se at vi klarer å levere solid inntektsvekst, og at vår kundelojalitet fortsatt er høy, sier konsernsjef Geir Holmgren i Gjensidige.
Konsernet fikk et resultat før skatt på 2,21 milliarder kroner i tredje kvartal, opp fra 1,12 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Overskuddet i forsikringsvirksomheten økte fra 1,11 milliarder i tredje kvartal i fjor til 1,59 milliarder kroner i samme periode i år.
Forsikringsinntektene økte med 11,7 prosent til 9,9 milliarder kroner i kvartalet, fra 8,85 milliarder i fjor.
Både Gjensidiges inntekter og resultat før skatt overgikk analytikernes forventninger i tredje kvartal, skriver Finansavisen. Det selv om det var forventet en resultatbedring fra i fjor, da ekstremværet Hans trakk resultatet ned.
Finansresultatet for kvartalet ble 1,31 millioner kroner opp fra 114,5 millioner kroner i fjor. Det tilsvarer en avkastning på 2,1 prosent. Resultatet for kvartalet ble positivt påvirket blant annet av høye løpende renter, fallende rentenivå og positive aksjemarkeder, ifølge Gjensidige.
→ Del
Resultatfall for Vår Energi – tjente 760 millioner dollar før skatt
Torger Rød fra Vår Energi. Foto: Javad Parsa / NTB
Vår Energi tjente 760 millioner dollar før skatt i tredje kvartal, mot 920 millioner dollar samme kvartal i fjor.
Det går fram av selskapets resultater, som ble lagt fram tirsdag morgen.
Selv om resultatet er svakere enn på samme tid i fjor, var det bedre enn analytikerne ventet, ifølge E24. Analytikerne ventet at resultatet før skatt skulle falle til 681 millioner dollar.
Samtidig med kvartalsrapporten melder selskapet at de og lisenspartner Kistos Energy Norway har tatt en endelig investeringsbeslutning for Balder fase 5.
De skal utvinne 33 millioner fat oljeekvivalenter, og investere rundt 690 millioner dollar i prosjektet. Boring skal starte i første halvdel av 2025 og skal fullføres i 2026. Etter planen skal de første brønnene være i produksjon innen utgangen av 2025.
Torger Rød, COO i Vår Energi, omtaler Balder-området i Nordsjøen som et av selskapets kjerneområder.
– Med oppgraderingen av Jotun FPSO i rute til å starte produksjon på feltet innen andre kvartal 2025 har vi verktøyet til å tilgjengeliggjøre ytterligere produksjon, sier Rød i meldingen.
→ Del
Fire viltpåkjørsler på én time
Det er grytidlig morgen meldt om fire viltpåkjørsler ulike steder i Agder mellom cirka klokken 05 og 06. Ifølge operasjonsleder Arve Johan Myklebust er det snakk om påkjørsler både av rådyr, hjort og elg. Ingen personer er blitt skadet.
→ Del
Håndballklubben Vipers lever videre
Styreleder Peter Gitmark bekrefter at håndballklubben Vipers lever videre og ikke går konkurs, under et pressemøte med i Kristiansand mandag ettermiddag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Håndballklubben Vipers Kristiansand går likevel ikke dukken. Nå foreligger det planer om å fortsette driften etter en omstrukturering og med pengehjelp.
Den kommersielle delen av klubben, Vipers Topphåndball AS, slås konkurs. Dermed går markedsrettighetene tilbake til Våg HK, og det blir slutt på dualmodellen
– Før Vipers har gått i graven, har vi gjenoppstått, sa styreleder Peter Gitmark til pressen mandag.
Styret i klubben stiller plassene sine til dispensasjon. Om en uke blir det ekstraordinært årsmøte hvor et nytt styre skal velges.
Mandagens snuoperasjon skjer under 24 timer etter at en tydelig preget Gitmark kunngjorde at klubben kom til å gå konkurs.
– Dette er en god løsning for Vipers, sa Gitmark om løsningen som nå foreligger.
Framover er styrelederen klar på at klubben må drives bedre med tanke på det økonomiske.
– For det første må vi styre etter premisset om at inntektene må være høyere enn kostnadene. Vi må betale tilbake gjeld og være til å stole på økonomisk, sier Gitmark til NTB og legger til:
– Vi er avhengige av at inntektene vokser. Vi har sett i flere år at sponsorinntektene har gått ned. Hvis vi skal lykkes med å satse på det sportslige i tiden som kommer, må vi få på plass flere internasjonale og nasjonale sponsorer.
Styrelederen opplyste at spillerne som skulle fått lønn sist fredag, vil få det de har krav på «så fort det er praktisk mulig». Det er samtidig ikke aktuelt med lønnskutt.
Kutt i lønn vil i praksis bety at spillerne fristilles og at de således står fritt til å finne seg nye arbeidsgivere. Det vil ikke Vipers-ledelsen at skal skje.
Det er en lokal investorgruppe med Morten Jørgensen i spissen som står bak det nye forsøket på å redde klubben. Gitmark ønsket ikke å opplyse om antall millioner kroner som spyttes inn.
→ Del
Årets potetbinger fullere enn de to siste årene
I fjor ble altså potetavlingen kraftig rammet av ekstremvær. Også i høst har det regnet mye på Østlandet, og derfor har det vært knyttet stor spenning til den første lagertellingen. Den viser gode beholdninger av potet. Foto: Annika Byrde / NTB
Det er større tilgang på norske poteter i år enn de to siste årene, viser Landbruksdirektoratets første lagertelling for sesongen.
Beholdningen av vanlige spisepoteter er 38 prosent større enn 1. november i 2023, da ekstremværet Hans gikk kraftig ut over avlingene. Sammenlignet med året før er lagerbeholdningen i år derimot helt stabil, ifølge tall fra Landbruksdirektoratet.
Vanligvis sjekkes beholdningen av potet og grønnsaker til faste tidspunkt gjennom lagersesongen. I år er det gjort en ekstra lagertelling to uker før normalt for at aktørene i markedet skal kunne planlegge sesongen.
– Siden lagertellingen skjer tidligere enn normalt, er ikke tallene helt sammenlignbare med forrige år. Hvis man likevel sammenligner med 1. november de to siste årene, er det en økning i samlet tilgang i år, skriver direktoratet på sine sider.
I fjor ble altså potetavlingen kraftig rammet av ekstremvær. Også i høst har det regnet mye på Østlandet, og derfor har det vært knyttet stor spenning til den første lagertellingen.
Per 15. oktober er det om lag 187.000 tonn norske poteter på lager. Av dette skal rundt en tredel ut i butikkene, mens resten skal brukes i industriproduksjon.
Norske bønder har satset på de populære småpotetene, og det vises på mengden. Mens det de siste årene har vært rundt 2000 tonn slike poteter på lager på disse tider, er beholdningen i år godt over 5000 tonn.
Mandelpoteten er omtrent på normalnivået, og litt norsk bakepotet er kommet til i år, viser tallene. Sistnevnte utgjør rundt 170 tonn.
Lageret av industripoteter er 44 prosent større enn i fjor og 6 prosent større enn i november 2022. Disse potetene blir blant annet brukt til å produsere pommes frites og chips.
→ Del
Strandet på «øy»
Vann på alle kanter. Foto: Elias Havaas
Høy vannstand gjorde at to sauer var omringet av vann på alle sider mandag.
– Jeg var nettopp ute og så til dyrene og det var ingen problemer. Vannstanden er på vei ned igjen nå, sier bonden, som ønsker å være anonym, til Lister24.
Det er ikke første gangen at vannstanden har blitt høy i området like ved Lista Fyr, ifølge bonden.
– Det er klart det er en utsatt plass, men det går alltid fint. Som du sikkert kan se, så stresser ikke dyrene av den grunn.
Bonden henter ikke ut dyrene på det nåværende tidspunkt. Dette blir vurdert på nytt om vannstanden ikke har gått ytterligere ned i ettermiddag.
Disse sauene er strandet på en «øy» etter at vannstanden har steget betraktelig på utsiden av Fyrveien like ved Lista fyr mandag. Foto: Elias Havaas
→ Del
Til sykehus etter fallulykke
Politi og ambulanse rykket mandag ut etter melding om arbeidsulykke i Flekkefjord.
Klokken 08.05 skrev politiet at ambulansen hadde tatt med seg en person til sykehus for videre sjekk.
– Pasient er ved bevissthet, og beskrives som stabil. Skadegrad utover dette er ukjent. Skal være snakk om en fallulykke, opplyser operasjonsleder i Agder politidistrikt, Knut Odde.
Etter videre undersøkelser, mener politiet at det er snakk om et uhell.
– Det er ingen mistanke som straffbart forhold. Politiet avventer å opprette sak til skadeomfanget er helt avklart. Det er snakk om fallulykke der en person har slått hodet sitt i en trebjelke.
Mannen som er skadet etter hendelsen er en mann i 50-årene.