Tre israelske politifolk skutt og drept

1 month ago 21



Vestbredden ved Hebron:

Israel rykker ut med store styrker etter at tre israelske politifolk ble skutt og drept i en bil på et sjekkpunkt på Vestbredden søndag morgen.

 Yosri Aljamal / Reuters / NTB
RYKKER: Israelske styrker har sperret av området rundt skytingen, og har varslet at de rykker inn i en by på jakt etter gjerningspersonene.  Foto: Yosri Aljamal / Reuters / NTB

Publisert 01.09.2024 11:18 Sist oppdatert 2 minutter siden

Ifølge israelske medier ble tre israelske politifolk drept da bilen de satt i ble skutt på nær Hebron på Vestbredden. En mann og en kvinne ble erklært døde på stedet, og en mann ble fraktet til sykehuset kritisk skadet, og døde av skadene. 

Store styrker har rykket ut til området og sperret av veien. Ifølge Ynet forbereder nå en større styrke seg på å rykke inn i landsbyen Idna på leting etter de som står bak. 

Palestinsk motstandsbevegelse hevder de står bak

Mediekontoret til «den palestinske samlede motstandsbevegelsen» hevder de står bak angrepet i en pressemelding på Telegram.

– Vi bekrefter at dette heroiske angrepet er et svar på de Israels kriminelle handlinger på Vestbredden og utslettelseskrigen i Gaza.

Pressemeldingen er publisert på denne kontoen. Det er ikke bekreftet fra annet hold. 

I pressemeldingen oppfordrer de til å eskalere aktiviteten mot «fienden og bosettere».

Israels regionsleder Yaron Rosenthal sier søndag morgen at han ser skytingen i sammenheng med en veibombe forrige uke og en bilbombe fredag. 

Vold på Vestbredden siden 7. oktober

  • Minst 646 palestinere, inkludert 148 barn, er drept av israelske soldater eller av bosettere på den okkuperte palestinske Vestbredden ifølge palestinske myndigheter.
  • 128 av disse er ifølge FN drept i israelske luftangrep.
  • 19 israelere er drept i angrep fra palestinere siden oktober, ifølge israelske myndigheter. Ikke medregnet de to som skal ha blitt drept søndag morgen.
  • Mer enn 5400 palestinere er såret.
  • Over 10 000 palestinere skal være arrestert ifølge en rekke kilder, blant annet den israelske menneskehetsorganisasjonen Btselem. Tallet er ikke oppdatert etter at Israel friga titalls palestinske fanger forrige uke, deriblant en journalist.
  • 3432 av disse holdes uten siktelse i såkalt «administrativ pågripelse», ifølgeBtselem.
  • 1432 palestinske bygninger er revet, og 3270 palestinere har blitt hjemløse ifølge FN.

Kilder: FN, Btselem, AlJazeera, Israelske myndigheter, palestinske myndigheter

– Dessverre står vi overfor enda et alvorlig angrep i dag, og det kommer i tillegg til en bølge av terror i området. Vi må handle raskt og iverksette en operasjon for å luke ut terroristene i Hebron og omkringliggende områder, uttalte han. 

Hamas roser angrepet, men hevder ikke at de står bak. De kaller det «et naturlig svar på massakre og folkemord på Gazastripen». 

– Vi ber alle de som bærer våpen om å rette sine kuler mot okkupantenes bryst, sto det i uttalelsen fra Hamas. 

IDF stenger butikker og sperrer område

IDF rykket til området med store styrker. Veien er sperret i området, og IDF rykket inn i landsbyen Idhna på jakt etter gjerningspersonene. 

 HAZEM BADER / AFP / NTB
SPERRER: Israelske sikkerhetsstyrker tar oppstilling flere steder i området der tre israelske politifolk ble skutt søndag morgen. Foto: HAZEM BADER / AFP / NTB

Det er droner i hele området, og ifølge lokale medier har butikker i området blitt bedt om å stenge. 

På Telegram ligger det ute en video som skal vise IDF som kaster sjokkgranater inn på en bensinstasjon i Sinjar sør for Hebron. Det er også meldt om at en mann i en bil skal være skutt på samme sted. 

Volden på Vestbredden har eskalert siden 7. oktober, men området omkring Hebron har ikke vært rammet av uro i samme grad som områder lenger nord. 

De siste dagene har IDF iverksatt en større militæroperasjon på Vestbredden. De har bedt sivile om å evakuere deler av flyktningleiren Jenin. Ifølge FN har Israel beleiret området og forårsaket store ødeleggelser. Minst 24 palestinere skal være drept i angrepene de siste dagene. 

Mobilnettet i flyktningleiren Jenin har vært nede mens et stort område og sykehuset er omringet. Søndag formiddag meldes det om eksplosjoner i flyktningleiren. 

Innbygger i Jenin: – Situasjonen er desperat

IDF-angrepet er fordømt av FNs generalsekretær, Egypt og Jordan. EU advarer Israel mot å bruke samme virkemidler som på Gaza på Vestbredden også. Blant bekymringene FN har gitt uttrykk for etter at Israel iverksatte operasjonen på Vestbredden, er økt voldsbruk fra begge sider. 

Tirsdag angrep også israelske bosettere en landsby på Vestbredden. Angrepet ble fordømt av Israel og USA.

Read Entire Article