Stadig oftere kommer matbutikkene med tilbud som gjør at handleturen kan bli rene hjernetrimmen.
Hos Meny Telemarksporten i Porsgrunn treffer NRK Marit Lindvig mellom reolene i den store dagligvareforretningen.
– Nå er det lys og servietter jeg skal ha, sier hun og setter kursen mot hylla med NRK på slep.
Det er tre for to-tilbud på stearinlys med en prislapp på 80 kroner, men hva koster egentlig hvert enkelt lys?
Lindvig erkjenner at det ikke alltid er så lett å finne ut hva en vare koster i butikken lenger.
– Men hadde du tenkt å kjøpe tre?
– Nei, jeg hadde egentlig ikke det, men jeg bruker en del sånne, så da får det være greit, smiler Lindvig.
– Skal slippe kalkulator
Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier at alle kunder har rett på å få opplyst priser.
– Folk skal selvfølgelig måtte slippe å ha med seg kalkulator for å finne fram til den reelle prisen. Kunder må på en enkel måte kunne sammenligne priser.
Forbrukertilsynet sier til NRK at de blir kontaktet av mange og følger nøye med.
– Det forbrukeren må være oppmerksom på, er at de må se på enhetsprisen og merkingen der. De næringsdrivende må være oppmerksomme på at de holder en stabil pris på varene sine i forkant av en type rabatt, sier underdirektør Marit Evensen i Forbrukertilsynet.
Bruken øker
Bruken av såkalte relative priser øker, både i dagligvarebransjen og detaljhandelen.
I stedet for at det reklameres med hvor mye varen koster i kroner, går tilbudet ut på hvor mange varer man skal betale for. Eller hvor mange prosent som kan spares.
– Prisene er veldig godt merket, så budskapet kommer jo veldig godt frem, mener daglig leder Joachim Hillbo ved Meny Telemarksporten.
Han forklarer at Meny-kjeden opererer med en rabatt på 30 prosent på hver av de tre varene når de kjører tre for to-tilbud.
– Det er altså ikke slik at det er den dyreste eller billigste varen du får rabatt på, sånn som for eksempel i klesbransjen, sier Hillbo.
Hyppige kampanjer
Harald Kristiansen er kommunikasjonsdirektør for Coop Norge SA.
– Denne typen kampanjer og tilbud har Extra-kjeden vært ledende på, og det kommer vi til å fortsette å være. Vi vokser mer enn noen annen dagligvarekjede, og kombinasjonen av lave priser og hyppige kampanjer er en viktig årsak.
Han hevder at dette er kampanjer kundene ønsker.
– På hylleprisen og i kundeavisen er det godt merket hva besparelsen vil være, så vi kjenner oss ikke igjen i at det er forvirrende, sier Kristiansen.
Kommunikasjonsdirektøren mener norske kunder er svært prisbevisste sammenlignet med våre naboland, og Kristiansen påpeker at dette er kampanjer som slår svært godt an i Norge.
– Det er også viktig å legge til at dette kampanjegrepet brukes på varer som har lang holdbarhet eller på annen måte er egnet, slik at økt salg ikke bidrar til økt matsvinn, men sparer kundene som eier oss for penger.
Ingen kvantumsrabatt på mat
Hos Kiwi bruker de ikke kvantumsrabatter på mat. Blant annet for nettopp å hindre matsvinn.
– Vi ønsker å gjøre det enkelt og forutsigbart for kunden. Vi mener også at kvantumsrabatter kan føre til at man kjøper mer enn det man trenger, sier kommunikasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin.
Statsråd Toppe mener det er fint med gode tilbud på mat og dagligvarer som folk trenger, men presiserer at alle priser, også salgspriser, skal fremgå klart og tydelig.
– Prisopplysningsforskriften pålegger butikkene å opplyse tydelig hva som er prisen på den enkelte vare og pris per enhet, eksempelvis per kilo eller liter. Dette forutsetter jeg at butikkene overholder, sier Toppe.
Forbrukertilsynet har også som oppgave å føre tilsyn med at butikkene etterlever kravene i markedsføringsloven og prisopplysningsforskriften.
Publisert 04.10.2024, kl. 06.45