Tre drept på festival i Tyskland

1 month ago 52



En halv time etter midnatt meldte det lokale politiet på X at flere er døde og skadet etter et knivangrep, og ba folk holde seg unna sentrum i Solingen.

Ni personer skal være livstruende skadet, opplyste arrangøren av festivalen tidligere fredag kveld.

I følge den tyske avisen Bild skal politisjef Sascha Kresta, talsperson for politiet i Wuppertal, ha uttalt følgende:

– Angriperen stakk tilfeldige personer med en kniv. Derfor antar vi for øyeblikket at det var et angrep. Det er for øyeblikket tre døde, fire alvorlig skadde og personer i sjokk. En storstilt jakt på angriperen pågår, og vi ønsker absolutt å pågripe gjerningspersonen.Etterforskning, kriminaltekniske bevis og vitneavhør er i gang samtidig.

Foto: INA FASSBENDER / AFP / NTB

Avisen skriver også at gjerningspersonen skal ha stukket ofrene direkte i halsen, og at det er en av grunnene til at politiet angivelig behandler hendelsen som en terrorhandling. Ofrene som ble angrepet skal ha befunnet seg nær scenen.

Festivalen er i Solingen, øst for Düsseldorf.

Bild skriver at gjerningsmannen er på flukt, og politiet har slått alarm etter hendelsen samt kalt inn store styrker. Politihelikopter sirkler over det aktuelle området.

Politiet har bedt innbyggerne i Solingen er bedt om å forlate sentrum og holde seg hjemme.

Ordfører Tim Kurzbach skriver at de nå må sørge for de døde og skadede.

– I kveld er vi alle i Solingen i sjokk, skrekk og stor sorg. Vi ønsket å feire byjubileet vårt sammen, og nå må vi sørge over de døde og skadede. Det knuser hjertet mitt at det var et attentat mot byen vår.

Politiet i Solingen er tungt bevæpnet. Foto: Gianni Gattus/dpa via AP

Blodpøler

Et vitne forteller til lokalavisen Tageblatt at en person falt over ende rett ved ham. Når han så snudde seg så han flere mennesker ligge på bakken med blodpøler rundt seg.

SEK-offiserer hentes også til Solingen, som er politiets spesialstyrke i Nordrhein Westfalen, altså delstaten hvor hendelsen har skjedd. I tillegg er det sendt 40 spesialkjøretøy til Solingen, mens gater stengt.

Fredag kveld skriver Solingen Tageblatt at festivalen er avlyst etter hendelsen, like etter klokken 22.00.

Lokalavisen skriver at en av medarrangørene forklarte fra scenen at redningstjenestene kjemper for livet til ni personer.

– Stemningen er skummel, rapporterer Celine Derikartz, som jobber på festivalen for tyske ST.

Foto: Gianni Gattus / DPA

– Vi vil komme med mer informasjon senere, skrev tysk politi på X ved 0030-tiden.

Stor festival

På byens Instagram-konto reklameres det for en storbyfestival i anledning Solingens 650-årsjubileum under navnet «Festival for mangfold». Festivalen avholdes fredag til søndag. Det var ventet over 80.000 besøkende.

DJ Topic sto på scenen under knivangrepet. Han er selv fra Solingen, og er en stor artist i Tyskland.

Like etter midnatt la han ut en story på Instagram, der han kommenterte knivstikkingene:

– Jeg sitter her ved vinduet der jeg vokste opp som tenåring, som barn, og plutselig flyr helikoptere rundt på jakt etter en massemorder. Det er uvirkelig, sier han blant annet.

Han skriver at da han stod på scenen kom sikkerhetspersonell fra byen bort til han og ba ham fortsette å spille for å unngå panikk, og at det allerede var mennesker som var drept av en knivangriper.

– Så jeg fortsatte å spille, selv om det var utrolig vanskelig. Etter omtrent 10-15 minutter ble musikken endelig stoppet, og folk ble informert om hendelsen, skriver han på Instagram.

Han opplyser også om at angriperen angivelig skal ha siktet seg inn på folks hals og angrep vilkårlig.

- Siden angriperen fortsatt var på frifot, gjemte vi oss i en nærliggende butikk mens politihelikoptre sirklet over oss. Jeg kan fortsatt ikke tro det. Dette skulle være en gratis festival for alle. Veldig nære venner av meg var der med sine små barn... Jeg skriver alt dette mens et helikopter fortsatt flyr over huset der jeg vokste opp som barn, i en 'liten' by i Tyskland. Hva skjer med denne verden... Mine tanker går til alle ofrene.

Ifølge Solingen Tageblatt skal hendelsen ha skjedd på torget Fronhof i byen.

Dødelige knivstikkinger og skyteepisoder er relativt sjeldne i Tyskland, skriver Reuters.

  • I juni mistet en 29 år gammel politimann livet etter å ha blitt knivstukket i den tyske byen Mannheim under et angrep på en høyreorientert demonstrasjon.
  • Det var også en knivstikking på et tog i 2021, hvor flere ble skadet.

Den tyske regjeringen har som mål å stramme inn reglene for kniver som kan bæres offentlig ved å redusere tillatt lengde.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article