Trakk seg etter 44 sekunder

1 month ago 22



Kontroversene rundt den algeriske bokseren Imane Khelif fortsetter også i OL i Paris.

  • Lisa Amdam Tetlie, VG

    Lisa Amdam Tetlie, VG

Publisert: 01.08.2024 14:49

Spesielt fyr tok det etter at italienske Angela Carini trakk seg fra kampen mot algerieren etter 44 sekunder.

– Jeg er vant til å ha det vondt. Men jeg har aldri blitt slått så hardt før, sa Carini i pressesonen etter kampen.

Italieneren brast i gråt både etter at Khelif hadde blitt offisielt tilkjent seieren, og igjen da hun stilte opp i pressesonen.

  • Alt av OL i Paris ser du på MAX
Foto: John Locher / AP / NTB

Årsakene til kontroversene er at Khelif ble blitt diskvalifisert fra verdensmesterskapet i boksing som følge av at hun skal ha feilet på testene som er påkrevd for deltakelse, ifølge IBAIBAInternational Boxing Association, det internasjonale bokseforbundet.

Kravene innebærer at utøvere med XY-kromosomer, ikke får delta i kvinneøvelser. Dette var testen Khelif skal ha feilet på, ifølge IBA-president Umar Kremlev.

– Det var umulig å fortsette. Men hvem er jeg til å si at det er ulovlig, sa Carini etter torsdagens OL-kamp.

Hun fortsatte med å si at hun ikke avbrøt kampen som en protest mot inkluderingen av motstanderen, og at det måtte være en avgjørelse for arrangøren.

The Guardian-journalist Sean Ingle skrev dette på X etter kampen:

Under OL i Tokyo i 2021, ble IBA fratatt rettighetene til å ha ansvaret for olympisk boksing fra IOC.

Til OL i Paris, ble Imane Khelif og taiwanske Lin Yu-ting klarert for deltakelse i kvinneøvelsene i boksing.

«Disse bokserne er kvalifisert og er kvinner i passene sine. Det hjelper ikke å begynne å stigmatisere dem på denne måten. Vi har alle et ansvar for ikke å gjøre det om til en slags heksejakt» het det i en uttalelse fra IOC før torsdagens kamp.

Den taiwanske bokseren Lin Yu-ting ble utestengt på likt grunnlag som Khelif. Hun bokser fredag.

Onsdag publiserte IBA en uttalelse rundt kontroversene om deltakelsen til de to bokserne fra Algerie og Taiwan.

«IOCs ulike regelverk om disse sakene, der IBA ikke er involvert, reiser alvorlige spørsmål om både konkurranserettferdighet og idrettsutøveres sikkerhet.»

Tidligere har det også vært diskusjoner rundt Khelifs deltakelse. I 2022 møtte hun meksikanske Brianda Tamara til kamp. Tre måneder senere ble hun utestengt fra verdensmesterskapet.

– Jeg tror aldri jeg hadde følt det slik i løpet av mine 13 år som bokser, og heller ikke i sparringen med menn. Slagene hennes gjorde utrolig vondt. Takk Gud for at jeg kom meg trygt ut av ringen den dagen, sa Tamara etter at utestengelsen ble kjent.

En video av slaget som sendte Tamara i bakken gikk igjen viralt på sosiale medier før OL i Paris. Det skjedde etter at det ble kjent at Khelif skulle få delta i lekene, tross diskvalifiseringen fra verdensmesterskapet i fjor.

Read Entire Article