Tolvåringer forsøkt ranet - etterlyser tiltak

1 month ago 24



Ungdomskriminalitet:

Tolvåringene skulle hjem fra håndballtrening da de ble holdt fast og forsøkt ranet av ungdommer.

 Privat
MESTRING: – At guttene fikk lov til å ta toget alene ga dem mestringsfølelse og samhold, sier pappa Paal Svendsen. Så møtte de på en ungdomsgjeng. Foto: Privat

Publisert 25.09.2024 18:00

Saken oppsummert

  • Guttene fra Oppegård Idrettslag G2012 begynte å ta toget alene til trening, men flere hendelser har skapt bekymring blant foreldrene.
  • En tolvåring ble ranet på Oppegård stasjon i august, og nylig ble tolvåringer forsøkt ranet av ungdommer med finlandshetter.
  • Samme kveld som tolvåringene ble angrepet, ble en 14 år gammel jente trakassert på toget. Tre dager senere ble en konduktør utsatt for vold.
  • Oppegård IL og andre idrettslag har rapportert om ungdomsgjenger som truer og ødelegger i idrettshallene, og krever umiddelbare tiltak for sikkerhet.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Før sommeren tok laglederne og foreldrene i Oppegård Idrettslag G2012 en prat:

Guttene som bor på Oppegård kan begynne å ta toget alene til hallene. Det er kun ett stopp fra Oppegård stasjon til Vevelstad stasjon. 

– De siste ukene har vi begynt å bli litt skeptiske på grunn av flere hendelser som har skjedd på denne strekningen, sier far til en av håndballguttene, Paal Svendsen til TV 2.

Hendelsene han sikter til er blant annet at en tolvåring i august ble ranet med kniv på Oppegård stasjon, som blant annet TV 2, VG og Østlandets Blad skrev om.

Ble holdt fast og ristet

Tirsdag 17. september hadde de tolv år gamle guttene vært på håndballtrening, og skulle gå sammen til Vevelstad stasjon. 

Tolvåringene var seks stykker, men sønnen til Paal Svendsen glemte sparkesykkelen i hallen. Det var derfor tre stykker som gikk til toget først.

Da de kom til togstasjonen så de det var tre ungdommer som var mørkkledde. En av dem hadde på seg finlandshette, ifølge tolvåringene. 

– Sønnen min og vennene så at ungdommene stod og vapet, men trodde det skulle gå fint, sier Anne Solemslie til TV 2.

 Privat
SKREMT: Anne Solemslie har våknet opp flere ganger på nettene etter hendelsen. Foto: Privat

Sønnen hennes var den første som ble tatt tak i av ungdommene.

– De holdt ham fast og leitet etter verdisaker, sier hun.

Ungdommene skal ha tatt sykkelen, capsen og bagen hans. Så skal de ha ristet ham mens de holdt ham fast i sekkereimene. 

– Han ble livredd. De gjorde det samme med han andre gutten, sier Solemslie.

Mens de to første guttene frøs til, løp den tredje av gårde.

– Innen de tre siste guttene rakk å komme, kom et tog på stasjonen, og så løp ungdommene vekk. Da slapp de også tingene de hadde tatt. Om de løp på toget er vi ikke helt sikre på, sier Solemslie.

Ingen av tolvåringene har fysiske skader etter hendelsen. 

 Beate Oma Dahle / NTB
HÅNDBALLTRENING: Etter håndballtrening skulle tolvåringene gå alene til toget. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Solemslie ønsker å takke personene som møtte guttene etterpå. Guttene gikk til parkeringsplassen rett ved stasjonen, og møtte der flere voksne som var vennlige og hjalp dem.

14-åring ble trakassert

Den siste uken har det skjedd mye på toglinjen mellom Vevelstad stasjon og Oslo. 

Samme kveld som guttene ble forsøkt ranet, ble også en 14 år gammel jente trakassert på toget av tre gutter. En av guttene hadde finlandshette, og skal ha tatt av denne, og prøvd å få henne til å kysse ham, skriver Oppegårds avis. 

Fredag 20. september, bare tre dager etter guttene ble forsøkt ranet og 14-åringen ble trakassert, ble en konduktør om bord på et tog på Oppegård stasjon utsatt for vold. 

Kommunens tiltak

Oppegård IL og andre idrettslag i Nordre Follo har vært mye plaget av ungdomsgjenger det siste året. 

 Privat
HJERTESUKK: Hege Frøyna er daglig leder i Oppegård Idrettslag og er skuffet over politikernes håndtering av problemet. Foto: Privat

Før sommeren sendte alle idrettslagene et brev til kommunen om at det kommer ungdommer inn i hallene, og oppfører seg truende og begår hærverk, ifølge lederen i Oppegård IL, Hege Frøyna.

TV 2 har lest brevet. 

Frøyna sier at de har hatt et møte med politikerne, og er skuffet. 

– Vi fikk bare 20 minutter til innlegg. Vi hadde mer på agendaen, så det ble et hjertesukk fra oss, sier hun. 

9. oktober skal idrettslagene i Nordre Follo møte Idrettsrådet og politiet, der de skal ta opp at ungdomsgjenger kommer til idrettshallene og ødelegger for barn og voksne. 

–Uholdbart

Silje-Maria Markussen er trener i Oppegård IL. Hun er skuffet over at planen til politikere og politi virker til å være langtidsplaner. 

 Privat
FACEBOOK: Trener Silje-Maria Markussen postet innlegg på Facebook der hun uttrykte sin skuffelse. Foto: Privat

– Jeg er enig i at dette må endres i det lange løp, men vi trenger også endring nå. Vi trenger handling og tilstedeværelse med en gang, sier trener Markussen til TV 2.

Paal Svendsen mener situasjonen er uholdbar, og etterspør umiddelbar handling han også. 

– Politikerne kan tenke handlingsplan så mye de vil, men vi trenger at barna våre er trygge allerede denne uka, og vi trenger at de som nå er tre år kan ta toget trygt til trening om ni år, sier Paal Svendsen.

Svendsen har flere forslag til umiddelbare tiltak som kan bli gjort for at guttene kan være trygge på vei til og fra trening:

– Natteravnene, politi eller vektere kunne vært der med gule vester. Det viktigste er at man viser tilstedeværelse, sier han. 

– Har kameraovervåking

Vy sier at det som har hendt med tolvåringene og jenta som ble trakassert på toget ikke er noe hyggelig å høre.

Pressevakt i Vy, Kaja Rynning Moen, skriver til TV 2 at Vy har en konduktør i alle togsett som et viktig sikkerhetstiltak. 

 Goran Jorganovich  / TV 2
KONDUKTØRER: Til og med i vognene som ikke er betjente, skal konduktørene gå gjennom. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Konduktørene har opplæring i og erfaring med å observere, ta vare på og handle dersom de ser noe, skriver hun videre. 

Rynning Moen skriver også at det er viktig å ta kontakt med konduktør om man er utrygg eller har behov for bistand. Konduktøren kan ta kontakt med vekter eller politi om det trengs.

Hun legger til at Vy har kameraovervåking i de fleste av togene, som de leverer til politi dersom de etterspør det.

– Plattformene er belyst

Bane NOR har svart TV 2 at de jobber for at stasjonene skal være trygge. 

– Belysning og kameraovervåking er viktig for at det skal oppleves tryggere på stasjonene våre, skriver kommunikasjonsrådgiver i Bane NOR, Christina Balteskard Bottolfsen. 

 Gorm Kallestad
BELYST: Bane Nor sier at de jobber for at stasjonene deres skal være trygge. Foto: Gorm Kallestad

Hun skriver videre at plattformene på Vevelstad stasjon også er belyst og har kameraovervåking. 

– Høy prioritet 

Politiavdelingsleder ved Follo politistasjon, Marius Gunnerud, sier at de har dyp medfølelse for de som blir utsatt for dette. 

– Generelt kan vi si at vi opplever at ungdomskriminaliteten i Follo har steget mye i tiden etter pandemien, vi er nok tilbake nå der vi var for cirka 20 år siden, skriver han til TV 2. 

Han skriver videre at det som bekymrer politiet er at alderen på de kriminelle har krøpet ned i alder, og at de ser svært unge ungdom som bedriver grov og til dels organisert kriminalitet. 

 Erik Thallaug / Politiet
FRUSTRERT: For politiet er det også frustrerende at personer gjentatte ganger får gå fritt uten konsekvenser. Foto: Erik Thallaug / Politiet

– Det er ganske frustrerende for også oss i politiet å se at personer vi tar for grov kriminalitet gjentatte ganger og som blir overlatt til foreldre eller satt i det offentliges omsorg, får lov til å gå fritt og gjenta ny kriminalitet med små eller ingen konsekvenser for seg selv, skriver Gunnerud. 

Ved Follo politistasjon har ungdomskriminaliteten høy prioritet, og de har opprettet en egen gruppe som skal jobbe spesifikt med de mest aktuelle aktørene, skriver Gunnerud. 

Dette er de kriminelle 

De ungdomskriminelle er gjerne kjenninger av politiet, skriver Gunnerud. 

 Aage Aune / TV 2
STASJONENE: Mange av ungdommene i Follo som truer, raner og begår andre kriminelle handlinger har flere ganger gjort dette på tog eller stasjoner. Foto: Aage Aune / TV 2

– Vi føler vi har god oversikt over aktørene som opererer her i Follo og vi har høy oppklaringsrate, men vi står med relativt få virkemidler ovenfor aktørene som er under 18 år, og spesielt de som er under 15 år, skriver Gunnerud. 

– Ungdom i dag har et langt større nettverk enn i tiden før sosiale medier og er langt mer mobile enn tidligere, skriver han. 

Read Entire Article