Tok til motmæle mot vitner i retten: – Jeg kan ikke huske at jeg var nedtrykt

1 week ago 16



Et vitne som møtte Jan Helge Andersen i Baneheia dagen før drapene, mener han var nedtrykt og mutt.

Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia 19. mai år 2000. Foto: Ane Hem, NTB

Publisert: 26.04.2024 11:14 | Oppdatert: 26.04.2024 11:30

Fredag vitnet en barndomsvenn og andre som kjente drapstiltalte Jan Helge Andersen i tenårene og i perioden da drapene i Baneheia skjedde i år 2000. Andersen ble beskrevet som en stille, rolig og sjenert fyr. Han skal også ha vært opptatt av militæret og krig, ifølge en barndomsvenn.

Vitne sa også at Andersen på den tiden skal ha sagt at hans største ønske var å komme i krigen og drepe. Da tok Andersen ordet.

Til dommerne sa han at han ikke kan huske å ha sagt dette.

– Men jeg kan huske at jeg har sagt at jeg vil ut for å forandre verden eller livene til folk, sa han til dommerne.

Da drapene skjedde, var Andersen med i Heimevernets ungdomsgruppe. Dagen før drapene møtte en av de som var med i denne gruppen, Andersen i Baneheia.

Han skal da ha sittet i Baneheia lent inn mot et stort furutre.

– Han virket mer mutt enn vanlig. Han sa han ikke hadde fått lærlingplass, sa et vitne i retten.

Etterpå tok Jan Helge Andersen selv ordet i retten. Han var ikke enig i fremstillingen.

– Det at jeg var nedtrykt, kan jeg ikke huske, og jeg hadde læringsplass. Jeg kan ikke se at det skulle være en grunn til at jeg var nedtrykt, sa Andersen til dommerne.

Statsadvokat Johan Øverberg spurte ut flere vitner fredag. Foto: Terje Pedersen, NTB

De to bestevenninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia 19. mai 2000. Jan Helge Andersen innrømmet den gang å ha drept den yngste jenta. Nå er han tiltalt for å ha drept også den eldste.

– Sa drapene var forferdelige

Påtalemyndigheten mener han voldtok og drepte begge to alene. Det har han nektet for i alle år, og det gjør han fortsatt. Andersen mener det var Viggo Kristiansen som utførte drapet på Paulsen. Kristiansen ble frikjent for drapene i 2022, etter å ha sonet over 20 år i fengsel.

De to jentene ble funnet drept søndag 21. mai på kvelden. Ifølge en barndomsvenn som gikk på skolen med Andersen, virket han helt normal i tiden etter drapet.

– Jeg merket ikke at noe var galt, sa barndomsvennen.

Han gjentok det han også sa i avhør den gangen: at Andersen mandag 22. mai skal ha sagt at drapene var forferdelig.

Han overhørte også at Andersen hadde sagt til læreren sin at han «ville tatt de som hadde drept jentene, dersom jeg hadde vist hvem det var.»

Forsvarer Celine Krogh Fornes. Foto: Terje Pedersen, NTB

– Spurte om de ville være med å lete

Barndomsvennen sa at han hadde møtt Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen i Baneheia da han var ute med faren sin og hunden og lette etter jentene etter at de hadde forsvunnet.

– Jeg spurte om de ville være med å lete, men det ville de ikke, sa han i retten.

Vitnet som hadde møtt Andersen i Baneheia dagen før drapene, sa også at han var med Andersen tirsdagen etter at jentene var funnet drept.

De skal da ha vært i en svømmehall for å ta et fempkampmerkefempkampmerkeEt militært ferdighetsmerke som tildeles for ferdigheter innen militær femkamp (skyting, hinderløp, hindersvømming, granatkasting og terrengløp). med HV-ungdommen og da snakket de også om drapene, ifølge vitnet.

– Jeg husker han pratet om det fryktelige som hadde skjedd og at han hadde vært med å lett etter dem. Han sa at han kjente en som jobbet i politiet i Kristiansand og var sikker på at de ville finne ut av det, sa han.

Andersen var uenig i det som ble sagt.

– Jeg kan ikke huske å ha tatt femkampmerket. Jeg kan ikke huske å ha vært i svømmehallen med HV heller, sa han.

Read Entire Article