Tok grep – nå er antallet tester nesten doblet

6 days ago 11



Har du noen gang fryktet at du har en kjønnssykdom, men synes det er tiltak, stigmatiserende eller skummelt å dra på helsestasjonen for å sjekke det?

Det slipper du i Trondheim. 

Der kan du bare gå på enkelte doer og gjøre det helt selv. Det har flust av studenter benyttet seg av.

Nesten doblet

I 2022 tok studentsamskipnaden over det første toalettet i Trondheim, og ble dermed prøvekanin for den nye måten å sjekke seg selv for klamydia og gonoré. 

I første halvdel av 2022 var det registrert 1318 tester på samskipnadens legesenter i Trondheim, hvorav 24 av dem var disse selvtestene. 

To år senere har tallene eksplodert. 

Første halvåret i 2024 ble det gjennomført 2497 tester. Det tilsier nærmest en dobling. 

 Borgar Sagbakken / Sit
NESTEN DOBLING: Dette er én av de tre doene som har fått testtallene til å skyte i været. Foto: Borgar Sagbakken / Sit

Og ifølge samskipnaden kommer økningen utelukkende fra selvtest-stasjonene. 

Det var Khrono som omtalte saken først.

– Var ikke godt nok

Helsesykepleier Monica Brun Løkkeberg i Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim forklarer hvordan det gjøres. 

– De tar testen og skanner en QR-kode. Deretter må de svare på en del spørsmål, som er de samme som ved en vanlig konsultasjon. Svarene vil komme direkte inn i journalen deres, som vi får, sier Løkkeberg til TV 2.

Det var hun og to andre kollegaer som startet prosjektet. 

– Vi så at tilbudet ikke var godt nok. Det dekket ikke behovet og studentene synes det var tungvint å sjekke seg. Vi hadde ofte to ukers ventetid.

 Kristian Thorsen / Sit
FORNØYD: Monica Brun Løkkeberg opplever god respons på tilbudet. Foto: Kristian Thorsen / Sit

Nå har tilbudet slå skikkelig an.

– Det har vært en suksess. Så absolutt. Studentene synes det er utrolig bra og responsen har vært skikkelig god, sier helsesykepleieren.

– Nå slipper de å planlegge i lang tid og kan heller gjøre det når det passer seg, fortsetter hun.

Ønsker å øke tilbudet

Løkkeberg mener løsningen er vinn-vinn for alle. 

– De som vet hvordan man kan løse det, kan gjøre det enkelt selv. De som vil ha en prat kan komme til oss.

For nå har de mye mer tid på helsestasjonen.

– Det er mye mindre trykk på helsestasjonen. Det blir ikke fullbooket idet vi legger ut. Det er veldig fint siden det frigjør tid til de som trenger det.

Den kraftige økningen gir helsesykepleieren stor glede.

– Jeg synes det er knallbra at de tester seg oftere. Når det er mer tilgjengelig, blir det mer drift. Det er kjempebra at de tar vare på sin egen helse. 

 Borgar Sagbakken / Sit
INSTRUKSER: På veggen får studentene oversikt over hvordan testen skal gjøres. Foto: Borgar Sagbakken / Sit

– Det er også kjempebra at vi har mye flere tester tilgjengelig. Kapasiteten er bra. 

Løkkeberg er storfornøyd med prosjektet. Likevel er det foreløpig kun tre toaletter i Trondheim, ett i Ålesund og ett i Gjøvik som har tilbudet. 

Nå ønsker de å øke antall toaletter. 

– Mye enklere

Blant de som har benyttet seg av tilbudet, er andreårsstudent Ola Lessum. Han er glad for å ha muligheten til å ta en selvtest på campus.

– Det gjør det mye enklere når det er så mye nærmere hverdagen du har til vanlig, og at du kan gjøre det sammen med en kompis eller en venninne, sier han.

 Borgar Sagbakken / Sit
ENKLERE: Ola Lessum mener det er en fordel å ha selvtest-doene tett på hverdagen. Foto: Borgar Sagbakken / Sit

Lessum er også positiv til at det nå registreres flere tester enn før.

– Det er en kjent sak at det er mye sykdommer rundt omkring. Da er det bra at folk tester seg, og ikke bidrar til å spre ting de ikke har lyst til å spre.

Studenten synes selvtesten er enkel å gjennomføre, og sier det står en grei oversikt over hvordan man gjør det på toalettet.

– Men man blir jo litt usikker på om man har gjort det hundre prosent riktig. Så er det sånn at man bare får svar hvis testen er positiv. Jeg tror mange hadde satt pris på å få svar også om den er negativ, for å være sikker på at den har gått gjennom, sier han.

– Absolutt positivt

Lege Simon Ertzeid ved Sex og Samfunn synes det er bra at nyvinningen i Trondheim får studentene til å teste seg oftere.

– Vi trenger at flere tester seg, så å gjøre det enklere og mer tilgjengelig er absolutt positivt, sier han.

– Det har jo vært mye oppmerksomhet rundt klamydia, og særlig gonoré de siste årene også, som kan ha bidratt til økningen.

Legen tror heller ikke trondheimsstudentene trenger å bekymre seg for å få feil prøvesvar på selvtesten.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
POSITIV: SImon Ertzeid ved Sex og Samfunn er for at flere skal teste seg for kjønnssykdommer. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Har man instruksjoner på veggen er det ganske enkelt å gjennomføre testen. Og om det er de samme testene som på helsestasjonen, skal de være like gode, sier han.

– Da må du ta en test

Samtidig er Ertzeid tydelig på at selvtester ikke er en erstatning for en helsestasjon.

– Om man drar innom en helsestasjon og snakker med en sykepleier eller lege, kan det føre til at man tar noen andre tester også. Og så får du noen å snakke med om du er bekymret eller stresset.

Og på spørsmål om hvor ofte man bør teste seg for kjønnssykdommer, er oppfordringen fra legen klar.

– Hver gang man glemmer å bruke kondom med en ny person, bør man ta en test rundt 14 dager etterpå. Eller hvis man har symptomer, sier han, og legger til:

– Jeg vil gjerne skryte av alle som bruker kondom. Det viser at du tar vare på deg selv, og andre og er til å stole på. Men iblant kan det glippe for oss alle, og da må du ta en test.

Read Entire Article