Togproblemene
Tidligere i år ble nordmenn lovet mer penger til arbeid for at togene skal komme og gå når de skal de neste årene. Sannheten er en annen.
Publisert 20.12.2024 01:23 Sist oppdatert 32 minutter siden
Frustrerte og sinte passasjerer har blitt en ny normal på norske togstasjoner. Materiellet er mange tiår gammelt, og beskjeden om signalfeil, forsinkelser og kanselleringer har blitt like vanlig som bilkø på E18.
Slik skulle det jo ikke bli. Flere ganger har samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) lovet satsing på vedlikehold og fornyelse av jernbanen.
– Et løfte
I den såkalte Jernbanetalen han for første gang holdt i 8. januar i år, lovet han bedring i de kommende årene.
«I de kommende årene skal togtrafikken bli mer punktlig. Dette er et løfte fra alle i jernbanesektoren til de reisende og godsnæringen»
Det sa Nygård i talen.
Men, leser man budsjettene og tallene som ligger i Nasjonal transportplan, vil man se at bevilgningene de neste seks årene ikke vil minske etterslepet i vedlikehold av jernbanen.
Tvert i mot vil dette øke med 2,3 milliarder kroner. Hvert år.
– Regjeringen har vært klar på at de skal satse på økt vedlikehold og ta vare på det vi har, fremfor å bygge nytt. Da er det oppsiktsvekkende at etterslepet øker de neste årene, sier Fremskrittspartiets samferdselspolitiske talsperson, Morten Stordalen.
Som medlem i Stortingets finanskomite stilte han spørsmål til samferdselsministeren om nettopp dette nå i oktober.
Svaret fra Arbeiderparti-statsråd Jon-Ivar Nygård bekrefter økningen i etterslepet de neste årene.
I Nasjonal transportplan legges det til grunn at det årlig må bevilges 8,1 milliarder kroner for å holde tritt med forfallet i norsk jernbane.
2,3 milliarder i minus
Her er Nygårds formelle svar, som betyr at det mangler milliarder:
«Innenfor bevilgningsforslaget om kjøp av infrastrukturtjenester – fornying og mindre investeringer, er det satt av om lag 5,5 mrd. kr til fornying av jernbaneinfrastrukturen. Gitt beregnet grunnivå for fornying på 8,1 mrd. kr vil bevilgningen måtte økes med 2,6 mrd. kr i 2025 for at etterslepet ikke skal øke», står det å lese i samferdselsministerens svar.
Etter en tilleggsbevilgning på 300 millioner kroner fra en avtale med SV, mangler det fortsatt 2,3 milliarder for å kunne opprettholde nødvendig vedlikehold.
Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Cecilie Knibe Lund, bekrefter også mangler penger til å opprettholde standarden de neste seks årene.
Samme som i dag, om tolv år
– Regjeringens prioritering av fornying vil innebære at etterslepet øker noe i første seksårsperiode (Nasjon transportplan 2025-2031, red. anm.), og innhentes noe i andre seksårsperiode, sier Knibe Lund.
Dette betyr at om tolv år, i 2036, vil nivået på penger til vedlikehold være på samme nivå som i dag.
– Det er oppsiktsvekkende at målet er at det skal være like høyt om 12 år som i dag, sier Morten Stordalen i Frp.
En av begrunnelsene regjeringen oppgir for at det ikke er fornuftig å bevilge nok penger for å holde tritt med forfallet på jernbanen, er at leverandører som entreprenører i anleggsbransjen ikke har kapasitet nok til å levere det som trengs.
– Feilaktig av Nygård
I Stortinget sa samferdselsminister Nygård dette:
«Tid i sporet til å gjennomføre vedlikeholdsarbeider og tilgjengelige ressurser i leverandørmarkedet er blant variablene som skaper begrensninger for hvor mye vedlikehold og fornying som kan gjennomføres i løpet av året.»
Dette reagerer direktøren i Maskinentreprenørenes forbund, Julie Brodtkorb, kraftig på.
– Entreprenørmarkedet har en historisk tørke i oppdrag. Daglig er det nye henvendelser fra fra entreprenører som nærmer seg konkurs. At samferdselsministeren i sitt svar viser til manglende kapasitet i markedet er derfor oppsiktsvekkende og feilaktig, sier Brodtkorb.
Hun viser til at både Norges banks undersøkelser og all statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at det nettopp er bygg- og anleggsbransjen som sliter mest.
– Om det er spesifikt elektrobransjen samferdselsministeren viser til, burde han ha presisert det og ikke skapt et bilde av at entreprenørene har for mye å gjøre, sier Brodtkorb.
Samferdselsdepartementet sier at dette også handler om at Bane NOR må få tilstrekkelig tid til å planlegge for oppgradering og fornyelse.
– En opptrapping av vedlikehold og fornyelse er nødvendig for at Bane NOR skal kunne legge og gjennomføre planer for arbeidet, og å sikre at midlene benyttes på en god og effektiv måte, også i leverandørmarkedet, sier statssekretær Cecilie Knibe Lund.
Morten Stordalen i Fremskrittspartiet synes ikke argumentene holder.
– Hadde regjeringen vært tydelige på at de er villige til å bruke langt mer penger for å redusere vedlikeholdsetterslepet på jernbanen, ville selvsagt aktørene tilpasset seg det. De som rammes er de reisende, som med god grunn er i ferd med å miste all tillit til toget, sier Stordalen.