– Jeg mener at man har sparket nedover i dette tilfellet. Og jeg mener statsråden snakker mot bedre vitende, sier Håvard Arctander Rosenlund.
Han er tillitsvalgt for Statsforvalterjuristene.
– Overrasket
Han og de fagorganiserte juristene er opprørte, og mener Valgerd Svarstad Haugland ble syndebukken da hun måtte gå av etter interne avvik.
Onsdag ble det kjent at 114 pasienter ikke har fått behandlet sine klager på tvangsmedisinering de siste fem årene.
Dessuten er 969 innsynskrav til helseavdelingen ikke blitt behandlet i årene 2019 til 2024.
Statsråd Karianne Tung (Ap) har beskrevet dette som en svært alvorlig sak. Hun støttet Valgerd Svarstad Hauglands avgjørelse om å trekke seg.
Rosenlund og de andre juristene som jobber hos statsforvalteren ble overrasket av uttalelsene til digitaliserings- og forvaltningsministeren.
Statsråden sa onsdag at hennes departement ble varslet om saken 20. november av Helse- og omsorgsdepartementet.
Departementet mente at oppfølgingen av sakene ikke hadde vært god nok, og at det ble varslet for sent.
– Jeg ble mest overrasket da statsråden sa at hun ikke var riktig og rettidig informert om de restansene som vi har. De har visst siden 2021 hvordan situasjonen er, hevder Rosenlund.
Han mener statsforvalterne ikke har et budsjett som gjør at de kan forvalte de sivile rettighetene som folket i Norge har, og at saken er langt større enn det som kom frem onsdag.
– Kan dø i klagekø
For ifølge fagforeningen er dette virkeligheten hos Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus:
Over 2000 klagesaker er ikke behandlet i helseavdelingen.
Bare det siste året har antallet rettighetsssaker økt med 70 prosent, mens antallet saksbehandlere er på stedet hvil.
Kun 27 prosent av sakene ligger an til å nå kravet til saksbehandlingstid.
I de andre tilfellene risikerer mennesker å gå uten medisiner i påvente av behandling av sakene. I verste fall kan folk dø i klagekø.
Som TV 2 fortalte torsdag, har statsforvaltere over hele landet varslet om en krevende ressurssituasjon.
– Rapportert riktig
Rosenlund, som er juristenes tillitsvalgte, sier at det etter 2021 har kommet det han kaller «drypp av penger», men ikke faste, økte grunnbevillinger som kunne dempet sakstrykket.
– Derfor er dette en varslet katastrofe, akkurat som Valgerd sa. Hun har rapportert riktig til departementet. Derfor ble vi overrasket og skuffet over reaksjonen, fordi ansvaret sitter hos statsråden, sier Håvard Arctander Rosenlund til TV 2.
Stramme økonomiske kår gjør det krevende å løse alle oppgavene. «Underfinansiert», «svært urovekkende» og «ikke bærekraftig», er ord som går igjen hos statsforvalterne.
– Isfjellet er på et par tusen saker. I beste fall, sier Rosenlund om situasjonen i embetet som Svarstad Haugland ledet frem til onsdag.
– Embetene er nødt til å
prioritere knallhardt, fordi vi ikke har midler til å få inn nok fagfolk til å
ta disse sakene slik de burde tas. Det handler om grunnfinansieringen til
Statsforvalterembetene i Norge, sier han.
Under høringen av statsbudsjettet informerte han kommunal- og forvaltningskomiteen om at de trengte 100 millioner kroner ekstra i grunnfinansiering til alle statsforvalterembetene.
– Men Stortinget valgte å vedta et budsjett som ikke tok hensyn til det, sier Rosenlund.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung svarer med å vise til at Svarstad Haugland var enig i kritikken som ble påpekt.
– Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet mener at oppfølgingen av sakene ikke har vært god nok etter at avviket ble oppdaget, at de ikke raskt nok forsto alvoret i saken og at de varslet for sent om avviket, sier Tung.
Dette svarer statsråd Karianne Tung:
Ressursknapphet er ikke en unnskyldning for manglende kvalitetskontroll som i dette tilfellet fikk utslag i å legge vekk og ikke behandle saker eller varsle berørte departementer.
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet mener at oppfølgingen av sakene ikke har vært god nok etter at avviket ble oppdaget, at de ikke raskt nok forsto alvoret i saken og at de varslet for sent om avviket.
Jeg registrerer at Svarstad Haugland har sagt at hun er enig i det. Dette handler om at folk skal være trygg på at Statsforvalteren behandler saker etter gjeldende lover og regler.
Når det gjelder ressurssituasjonen generelt hos Statsforvalterne, er dette noe som behandles i de årlige budsjettene fra Stortinget og som følges opp i styringsdialogen mellom ansvarlig fagdepartement og Statsforvalterne.
Det er fagdepartementet som har lagt oppgaver til statsforvalteren, som også har ansvar for finansieringen av oppgavene på sitt ansvarsområde.