Den svenske regjeringen vil forby Temu av klimahensyn. Dette sier Klima- og miljødepartementet om nordmenns netthandelfavoritt.
Publisert 21.12.2024 22:16
Torsdag kom nyheten om at sveriges klima- og miljøminister, Romina Pourmokhtari, vil forby Temu og Shein.
Nettbutikkene er kjent for å selge klær og varer til en billig penge.
Med forbudet ønsker ministeren å sette en stopper for svenskenes voksende appetitt på billige produkter fra utlandet.
Hjemme i Norge er shoppegleden minst like stor, ifølge en undersøkelse fra PostNord. Den viser at nordmenn handler mer på nett enn våre naboland, og Temu er favoritten.
Andelen av befolkningen som har handlet hos Temu de siste tre månedene er 42 prosent i Norge og 26 prosent i Sverige, ifølge undersøkelsen.
Likevel har det norske Klima- og miljødepartementet ingen planer om å foreslå et tilsvarende forbud.
– Tenk deg om
Kritikken fra den svenske ministeren går på nettbutikkenes dårlige arbeidsforhold for ansatte, samt salg av miljø- og helseskadelige produkter.
– Hadde man sett hvilke vilkår arbeiderne har, og forstått at disse tekstilene kan gi kreft fordi de inneholder PFAS-stoffer, så hadde man nok vurdert å bruke noen flere kroner på julegavene, sa Pourmokhtari tidligere denne uken.
Statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp) i Klima- og miljødepartementet i Norge sier de deler bekymringen for handel fra nettsider som Temu og Shein.
Men planen er likevel ikke å følge etter den svenske ministeren:
– Det er ikke forbudt å handle på Temu og Shein i Norge. Min oppfordring er: Tenk deg om. Kjøp klær og varer et annet sted, gjerne lokalt og brukt. Det finnes mange andre og bedre alternativer når du skal handle, skriver statssekretæren i en epost til TV 2.
– Betyr det at klima- og miljøministeren ikke ønsker et forbud mot nettbutikkene Temu og Shein?
– Regjeringen jobber ikke per i dag med et forbud, men er åpen for ulike virkemidler som kan bidra til at forbrukere handler mer bærekraftig, svarer kommunikasjonssjefen i departementet.
Departementet tar heller til orde for å jobbe frem gode, felles løsninger innad i Europa.
I tillegg trekker de frem at Norge har fått på plass en ny lov om bærekraftige produkter, som skal bidra til at produkter kan vare lengre, kunne repareres lettere og skape mindre avfall.
Ikke fornøyd
Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender er ikke tilfreds med svaret fra Klima- og miljødepartementet.
– Akkurat nå ligger det tusenvis av Temu-produkter under juletrær rundt om i landet. Det kan være alt fra barneleker til kjøkkenredskap, og ingen har kontroll på om disse produktene er trygge, sier leder Anja Bakken Riise.
– Da holder det ikke med en forsiktig oppfordring til norske forbrukere om å droppe Temu. De må vise handlekraft og innføre strengere regler og større avgifter nå, fortsetter Riise.
Hun mener den svenske ministeren kommer med gode forslag.
– De gir et tydelig signal til selskaper som Temu om at unødvendig overforbruk, tvilsomme arbeidsforhold og farlige varer ikke er velkomment, sier Bakken Riise.
– Ikke kritiser bare fordi det er trendy
Politikerne er ikke de eneste som er opptatt av Temu og Shein om dagen.
NRK-profilen Leo Ajkic dukket nylig opp i en video publisert av Nettavisen, der han får spørsmål om det er greit å handle julegaver på Temu. Han har bitt seg merke i at mange snakker negativt Temu og Shein. Det har fått han til å reagere.
– Folk som kritiserer Temu og Shein må begynne å gjøre egen research. Ikke kritiser bare fordi det er trendy, sier Ajkic til TV 2.
Hans poeng er at Temu og Shein ikke er de eneste produsentene som lager klær og varer på kritikkverdige måter.
– Det jeg mener er at man må begynne med sine egne. Sjekk bedrifter som finnes i Norge og se hvor ille det er der. Sjekk hvor fotballdrakta di er laget eller hvor smarttelefonen er laget, sier han.
– De fleste varene vi kjøper i Norge er produsert i utlandet. Bare fordi du har kjøpt noe dyrt så betyr det ikke at det er noe bedre produsert, sier Ajkic.
Her er forslagene til klima- og miljøministeren i Sverige:
- Forbud mot import fra billigbutikker som Temu og Shein.
- Totalforbud mot omsetning av klær som inneholder miljøgiftige fluorkarboner (PFAS).
- Klimamerking av alle klær.
- Senking av moms på brukte klær og varer.
Dette er altså forslag, og ikke tiltak som er innført i landet.