Titan-ansatt følte seg presset: – Jeg går ikke om bord i den der

2 days ago 7



Nøkkelvitner forteller om press for å få den eksperimentelle ubåten Titan klar, og viser fram det siste livstegnet før ubåten forsvant.

 Handout / OceanGate Expeditions / AFP
GRANSKER: Havarikommisjoner i Canada og USA gransker ubåtforliset som kostet fem mennesker livet. Foto: Handout / OceanGate Expeditions / AFP

Publisert 17.09.2024 22:37

– Jeg går ikke om bord i den der, sa daværende sjefingeniør i OceanGate, Tony Nissen, da han var under press til å få ubåten Titan klar for dykk.

Dette var flere år før den fatale turen som kostet fem mennesker livet i fjor, men beskriver stemningen og utålmodigheten som preget ledelsen i OceanGate.

Det skriver nyhetsbyrået AP.

Skal finne svar

Nissen er et av nøkkelvitnene som forklarer seg under en høring som har som mål å komme til bunns i hva som gikk galt da Titan imploderte med fem personer om bord. 

Den eksperimentelle ubåten hadde fire turister om bord. De skulle tas ned til vraket av Titanic, av kaptein og gründer Stockton Rush.

Et annet sentralt vitne er tidligere operasjonsdirektør, David Lochridge. 

– Mest opptatt av penger

Han forteller at han ofte kom i krangel med selskapets grunnlegger, Stockton Rush, som var en av dem som omkom under ekspedisjonen i 2023. Han beskriver Rush som en konfliktsøkende og vanskelig kollega.

– Hele tanken bak selskapet var å tjene penger. Det dreide seg veldig lite om forskning, sier Lochridge.

 Handout / OceanGate Expeditions / AFP
Stockton Rush var en av de fem som døde da Titan forliste under et dykk til vraket av Titanic i Nord-Atlanteren. Foto: Handout / OceanGate Expeditions / AFP

Da Nissen ble spurt om han opplevde press for å få Titan ut i vannet, svarte han: «100 prosent». Men da han ble spurt om presset gikk på kompromiss med sikkerheten og testingen, svarte han: 

– Nei. Det er et vanskelig spørsmål, for har man nok budsjett, kan man teste i det uendelige. 

Tidligere finans- og HR-direktør i selskapet, Bonnie Carl, vitnet mandag om at Lochridge hadde karakterisert Titan som «utrygg».

Høringen startet mandag i North Charleston i South Carolina, og er beregnet til å vare i et par uker. Det har allerede kommet fram flere nye opplysninger.

Siste livstegn

Under ubåtens siste dykk 18. juni 2023 mistet mannskapet kontakten etter en utveksling av tekstmeldinger om Titans dybde og vekt mens den gikk ned.

«All good here» sto det i en av de siste meldingene fra ubåten til følgeskipet Polar Prince. 

Støtteskipet Polar Prince sendte deretter gjentatte meldinger som forble ubesvart. Da ubåten ble meldt savnet, ble det iverksatt en enorm redningsoperasjon. 

 United States Coast Guard via AP
Letingen ble innledet 18. juni og avsluttet da det ble funnet vrakdeler fem dager senere. Vraket lå rundt 500 meter fra vraket av Titanic. Foto: United States Coast Guard via AP

En hel verden holdt pusten mens man ventet på nyheter om de fire turistene som var om bord sammen med Rush. 

Vrakrester av Titan ble senere funnet på havbunnen omtrent 500 meter fra baugen på Titanic. 

Granskingen kan komme til å ta så lang tid som mellom 18 måneder og to år.

Lochridge forventes å gi mer kunnskap om hva som forårsaket implosjonen.

Read Entire Article