Etter jul skynder mange seg til butikkene for å bytte klær, bøker og spill de ikke ønsker. Men flere ting kan hindre deg i å bytte, advarer Forbrukerrådet.
Publisert 18.12.2024 07:41 Sist oppdatert nå
– Når du handler i buikk, er du prisgitt butikkens bytteregler. Du har kun angrerett når du handler utenfor fast utsalgssted, slik som på internett og ved dørsalg, advarer Forbrukerrådet på sine nettsider.
Derfor må du være bevisst på butikkenes vilkår for bytting, og du må vite at en butikks bytteregler ikke gjelder alle. Salgs- og kampanjevarer kan dessuten ha egne byttevilkår.
På varer kjøpt i nettbutikker gjelder derimot angreretten som hovedregel i 14 dager fra dagen du mottar varen.
Dette kan du ikke bytte
Kjøp av bolig, persontransport og spesiallagde varer er blant det som ikke omfattes angreretten. Også ferske varer, åpnede medie- og intimprodukter og opplevelser i form av overnattinger og forestillinger er unntatt.
Angreretten gjelder heller ikke når en vare er kjøpt fra en privatperson, skriver Forbrukerrådet.
Utover dette kan åpnede varer ofte byttes så lenge de ikke er skadet.
Du kan måtte stå for frakt
Videre opplyser Forbrukerrådet at angreretten gjelder i EØS-området, men et kjøp må være på over 300 kroner for at den skal gjelde.
Samtidig bør du være klar over at det kan være du som må stå for fraktkostnaden når du sender en vare i retur.
– Selgeren kan ikke ta noe gebyr for at du angrer. Du har krav på å få tilbake alle kronene du har betalt, men det er du som må betale returen, så sant du fikk beskjed om det på forhånd, eller dere ikke har avtalt noe annet, opplyser Forbrukerrådet.