Tilbød å skrive selvmordsbrev for stedatter

2 weeks ago 6



Tiltale mot stefar:

En mann i 30-årene risikerer seks år i fengsel etter nesten sju år med vold, trusler og krenkelser mot stedatter.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
DRAPSTRUSLER: Stedatteren skal ha blitt drapstruet av stefaren, slik at hun ikke skulle fortelle om situasjonen hjemme til barnevernet. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Publisert 25.09.2024 17:19

Saken oppsummert

  • Mann i 30-årene tiltalt for gjentatt vold og trusler mot sin tidligere stedatter fra 2016 til 2022. Anklaget for å oppfordre til selvmord og tilby hjelp til å skrive selvmordsbrev.
  • Stefaren skal ha utført fysisk vold ved å slå, lugge, riste og dytte stedatteren mot veggen. Han er også anklaget for å ha låst henne ute i kulden kun iført pysjamas.
  • Tiltalte skal ha ydmyket stedatteren med nedverdigende kommentarer om hennes utseende og fremtidsutsikter, samt kontrollert og vasket henne på en upassende måte.
  • Saken behandles under straffeloven § 282 med en maksimal strafferamme på seks år. Politiadvokat Gøril Lund understreker alvoret i saken.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Mannen i 30-årene er i Nord-Troms og Senja tingrett tiltalt for jevnlig vold, trusler og andre krenkelser mot sin tidligere stedatter i tidsrommet 2016 til høsten 2022.

Ifølge tiltalen, skal stefaren blant annet ha sagt til stedatteren at dersom hun ville ta selvmord, måtte hun sørge for å gjøre det ordentlig. 

Stedatteren skal ha fått beskjed om at «det ville være bedre for de voksne om hun tok sitt liv», og at han kunne hjelpe henne med å skrive selvmordsbrev.

I tillegg skal han ha kommet med flere drapstrusler, blant annet hvis hun fortalte om hjemmesituasjonen til barnevernstjenesten eller andre.

Låst ute på vinterstid

Stefaren er siktet for brudd på straffeloven § 282, med en strafferamme på seks år i fengsel.

Mellom 2016 og høsten 2022 skal han også ha slått stedatteren i ansiktet og hodet, lugget henne ved to anledninger, samt ristet og skjøvet henne i veggen, slik at hun slo hodet.

Han skal også ha låst henne ute av huset på vinterstid mens hun kun hadde pysjamas på seg, samt truet med å kaste stedatteren ut av huset. 

I tiltalen er det beskrevet en rekke nedverdigende karakteristikker av stedatteren, deriblant at tiltalte sa hun «hadde et syndrom», at hun «aldri kom til å bli noe», at hun «kom til å bli NAV-klient» og at «det ikke var rart at hun ble mobbet siden hun så ut som hun gjorde».

Han skal også ha sjekket kroppen hennes gjentatte ganger etter at hun hadde vasket seg, og bedt henne vaske seg på nytt. Ved flere anledninger vasket han henne, blant annet under armene, og ved en anledning i underlivet, heter det i tiltalen.

Alvorlig

Politiadvokat i Troms politidistrikt, Gøril Lund, er tydelig på at saken er alvorlig.

– Straffeloven § 282 som gjelder vold i nære relasjoner, er en straffebestemmelse som er anvendelig i saker som både på individ og samfunnsnivå er alvorlig, sier hun.

Samtidig påpeker hun at bestemmelsen favner vidt og treffer et stort spekter av krenkelser, der øvre strafferamme er seks års fengsel. 

– Bare i sjeldne og svært graverende tilfeller, blir det domfellelser i øvre sjikt. Jeg kan ikke gå inn i saken noe nærmere nå, da det raskt vil bli forhåndsprosedering, sier Sund.

Det er satt av tre dager til saken i Nord-Troms og Senja tingrett, 16. - 18. oktober.

TV 2 har vært i kontakt med tiltaltes advokat. Han har ikke anledning til å kommentere tirsdag.

Read Entire Article