USAs forsvarsminister skal ha delt angrepsplaner i en chatgruppe med sin kone, bror og advokat. Det bidrar til å svekke ham enda mer.
Publisert: 21.04.2025 09:03
Kortversjonen
- USAs forsvarsminister Pete Hegseth er i hardt vær etter å ha lekket topphemmelige angrepsplaner i en til nå ukjent chatgruppe.
- Hegseths ledelse har ført til dårlig moral, masseoppsigelser og lekkasjer, noe som skaper kaos i Pentagon.
- Flere medier rapporterer om at Hegseths krisehåndtering og anklager mot tidligere medarbeidere har svekket ham ytterligere.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
En ny skandale kan gjøre det enda vanskeligere for USAs forsvarsminister Pete Hegseth å overleve politisk.
Han er fra før av sterkt svekket etter at han delte topphemmelige angrepsplaner i en usikret meldingstjeneste. Internt i Forsvarsdepartementet, kalt Pentagon, er det stor uro på grunn av dårlig ledelse, masseoppsigelser og lekkasjer.
Søndag kveld, amerikansk tid, meldte The New York Times at Hegseth også skal ha delt angrepsplaner i en annen Signal-gruppe. Deltagerne der var blant annet hans kone, bror og advokat. Avisen skriver at de har fire anonyme kilder som bekrefter historien.
Deltagerne i gruppen fikk vite om hvordan amerikanske jagerfly skulle bombe houthier i Jemen.
Etter at Pete Hegseth ble forsvarsminister, fikk lillebroren Phil jobb i departementet. Også Hegseths advokat fikk jobb der. Men det betyr ikke at de skal ha tilgang på så sensitiv informasjon. Ansettelsen av familie og venner har fått mye kritikk.
Hegseths kone er tidligere journalist i Fox News, hun har ingen formell rolle i Pentagon.
Svekker Hegseth enda mer
Forsvarsminister Hegseth er allerede i hardt vær. Flere medier melder om at moralen i departementet er på et lavmål, etter tre måneder med Hegseth som sjef.
John Yllyot oppsummerer det slik i Politico:
«Det har vært en måned med totalt kaos i Pentagon. Fra lekkasjer av svært hemmelige angrepsplaner til masseoppsigelser, departementet fungerer så dårlig at det tar veldig mye av presidentens oppmerksomhet, og han fortjener bedre fra lederne sine.»
Yllyot var talsmann for Pentagon og hadde flere andre ledende informasjonsjobber i Trumps første presidentperiode. Da Senatet skulle godkjenne utnevnelsen av Hegseth, skrev Yllyot at han var den beste mannen for jobben.
Det angrer han på nå.
Yllyot sluttet frivillig i Pentagon for kort tid siden.
Delte hemmelige planer
I slutten av mars ble det kjent at forsvarsminister Pete Hegseth hadde delt svært hemmelig informasjon på meldingstjenesten Signal.
Gruppen ble opprettet av sikkerhetsrådgiver Michael Waltz. Den skulle være en gruppe for absolutte topper i regjeringen. Ved en feil la Waltz til redaktøren i The Atlantic. Signal regnes ikke som en sikker kanal. Flere sikkerhetseksperter ser det som en selvfølge at USAs motstandere kunne plukke opp samtalen.
Derfor fikk Hegseth sterk kritikk, da det ble kjent at han delte topphemmelige angrepsplaner mot houthiene i Jemen. Dersom denne informasjonen kom i gale hender, kunne det utsette pilotene for livsfare.
Hegseth løy
Kommunikasjonsveteranen Yllyot skriver at krisehåndteringen var «forferdelig».
Forsvarsministerens første reaksjon da The Atlantic avslørte sikkerhetsbruddet, var å benekte at han hadde delt angrepsplanene. Da journalisten følte seg anklaget for løgn, offentliggjorde han detaljene.
Yllyot skriver at det gjorde en allerede stor skandale til noe enda større, så fortsetter han:
«Det var bare begynnelsen på måneden fra Helvete.» Kort tid etter avslørte flere medier at Hegseth tok med sin kone på møter der topphemmelige saker ble drøftet. Så kom avsløringen av at Elon Musk var lovet å få delta på et møte i Pentagon der svært følsomme saker om Kina skulle drøftes. Musk har mye forretningsvirksomhet i Kina. Møtet ble avlyst etter at mediene meldte om det.
Oppsigelser
«Helvetesmåneden» stanset ikke der. Hegseth reagerte på lekkasjene. Han sparket flere av sine nærmeste medarbeidere. De følte seg urettferdig anklaget for lekkasjer, og rykket ut på Fox News med påstander om at Hegseth ødela yrkeslivet deres.
Det har ført til at moralen i departementets ledelse er svært dårlig, ifølge amerikanske medier.
Da Senatet godkjente utnevnelsen av Hegseth, var det etter en heftig debatt. Tre republikanske senatorer stemte i mot. Til slutt måtte visepresident J.D. Vance kalles inn for å sikre at han ble godkjent.