Tidligere NAV-ansatt i Oslo dømt for å ha brukt 1,6 millioner kroner av sine klienters penger

1 month ago 45



Den NAV-ansatte misbrukte klienters kontoer til å nedbetale egen gjeld og regninger for totalt 1,6 millioner kroner, ifølge dommen.

En Nav-ansatt i Oslo kommune er dømt til fengsel for underslag og dokumentforfalskning. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Publisert: 20.08.2024 16:25

Kortversjonen

En tidligere ansatt ved et NAV-kontor øst i Oslo kommune er dømt for grovt underslag, dokumentforfalskning og identitetskrenkelse. Det kommer frem i et fersk brev fra Kommununerevisjonen til Kontrollutvalget.

I et tidsrom på fem år skal mannen ha brukt stillingen sin, og tilgangen til ulike klienters bankkonto, til å nedbetale egen gjeld og private regninger. Dette gjorde han ved å forfalske fakturaer og fullmakter.

Totalt skal han ha brukt klienters penger for å nedbetale gjeld og fakturaer for til sammen 1,6 millioner kroner.

Ifølge dommen fra Romrike og Glåmdal tingrett har mannen tilstått forholdene. Han ble i juni dømt til ett år og ti måneders fengsel. Åtte måneder gjøres betinget med prøvetid på to år.

Forfalsket fakturaer og fullmakter

Underslaget skal ha foregått slik:

Den NAV-ansatte byttet ut navnet på fakturaer rettet mot ham, med navnene på klienter hvis bankkontoer han forvaltet og disponerte.

Dermed kunne han bruke klientenes kontoer til å nedbetale egen gjeld, ifølge dommen. Dette skal han ha gjort ved å:

  • Forfalske fakturaer
  • Forfalske fullmakter som gjorde det mulig å gjennomføre utbetalinger til egne kreditorer fra klienters kontoer
  • Bruke kollegers kodebrikke/ID for å godkjenne betalinger i deres navn. Dette skal ha skjedd 53 ganger.

Mannen skal blant annet ha sendt 23 e-poster med en annen kollegas navn hvor det fremsto som kollegaen ga en fullmakt for å betale regninger fra klienters kontoer, ifølge brevet fra Kommunerevisjonen.

«Et grovt tillitsbrudd»

Retten er tydelig i sin dom:

«Etter rettens syn er det ikke tvilsomt at forholdet er grovt. Det vises til at forholdet har pågått over flere år og innebærer et grovt tillitsbrudd overfor arbeidsgiver, kolleger og klienter».

Det vises samtidig til at beløpet er høyt og at underslagene har vært planmessig utført.

«På bakgrunn av dette har retten funnet det bevist at siktede har forholdt seg som beskrevet i siktelsen, og at han har handlet forsettlig», slås det fast i dommen.

Mannen skal i retten ha gitt en uforbeholden tilståelse og skal også ha forklart seg om hvordan underslagene ble gjennomført, ifølge dommen. Dette har retten vektlagt i straffeutmålingen.

Midlene er tilbakebetalt

Mannen er også tidligere dømt for dokumentforfalskning og bedrageri, ifølge brevet fra Kommunerevisjonen. Det kommer ikke frem når han sist ble dømt for dette, men ifølge dommen ligger forrige sak «forholdsvis langt tilbake i tid».

Aftenposten har spurt bydelen mannen var ansatt i om de var klar over de tidligere domfellelsene da vedkommende ble ansatt og om politiattest ble etterspurt.

«Det var helt ukjent for bydelen. Vi sjekket referanser ved ansettelse, som alle var svært gode. Man krever ikke politiattest for den type stillinger, og det var heller ikke krav i denne ansettelsen,» svarer bydelen.

I brevet fra Kommunerevisjonen til Kontrollutvalget kommer det frem at bydelen har informert de berørte brukerne og tilbakebetalt midlene som er underslått. Bydelen vurderer også tiltak for bedre kontroll internt.

Read Entire Article