Tidligere forsvarssjefer etterlyser raskere opprustning

1 month ago 23



 Martin Mellquist / ForsvaretMER AV DETTE: Norge bør prioritere å kjøpe avansert luftvern, mener tidligere forsvarssjefer. Foto: Martin Mellquist / Forsvaret

– Det sikkerhetspolitiske teppet er på en måte revet bort under oss, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Tirsdag 4. mars kl. 16:47

Kortversjonen

  • Tidligere forsvarssjefer kritiserer langtidsplanen for Forsvaret og mener den ikke er tilpasset dagens sikkerhetspolitiske virkelighet.
  • Harald Sunde foreslår et hurtigspor i anskaffelser for å sikre rask tilgang til forsyninger og materiell.
  • Sverre Diesen understreker viktigheten av å prioritere luftvern for å beskytte de norske F35-flyene.
  • Diesen uttrykker bekymring for USAs fremtidige rolle i NATO og behovet for europeisk forsvarsuavhengighet.
  • Statsminister Støre mener Norge allerede har tatt grep for å styrke forsvaret og at finansiering ikke er den største utfordringen.

Harald Sunde og Sverre Diesen mener langtidsplanen for Forsvaret ikke tar høyde for den nye sikkerhetspolitiske virkeligheten.

– Vi må sørge for at langtidsplanen blir kortere, sier tidligere forsvarssjef Harald Sunde til VG.

Sunde peker på at dagens byråkratiske anskaffelsesregler og lange prosesser med egenkontroll, internrevisjon og riksrevisjon gjør at ting går for tregt.

 Helge Mikalsen/ VGNorge trenger et «hurtigspor» sier tidligere forsvarssjef Harald Sunde. Foto: Helge Mikalsen/ VG

– Hvis jeg skal gi noen råd til de som bestemmer nå, så er det jo først og fremst å etablere et hurtigspor i anskaffelser. Det gjelder både forsyninger, materiell, personell og kompetanse, sier Sunde.

Han viser til at det er mange som nå skal ut i markedet og handle forsvarsmateriell.

– Vi må ikke bare fokusere på laveste pris, men heller bruke tid på å lage en god spesifikasjon sammen med våre samarbeidspartnere i Europa, sier Sunde.

Luftvern først

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener anskaffelse av luftvern er viktigst og at det først og fremst må brukes til å beskytte de norske F35-flyenes baser:

– Vi må innledningsvis prioritere å beskytte kampflybasene. Og da vil det ikke være mulig å beskytte sivile mål i landet for øvrig med luftvern, sier Diesen til VG.

 Ole Berg-Rusten / NTBTidligere forsvarssjef Sverre Diesen sier at Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) nylig har kritisert langtidsplanen for manglende prioriteringer. – FFI har skrevet at en av planens svakheter er at den ikke prioriterer. Altså det er mer av alt overalt, sier Diesen. I stedet mener han at luftvern burde prioriteres høyere Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Han viser til at hele det norske forsvaret er basert på at vi i løpet av en viss tid skal få alliert hjelp, fortrinnsvis fra USA.

– Som et land på den skandinaviske halvøy, er vi isolert fra det europeiske kontinentet. Og det betyr at vi er i særlig grad avhengig av amerikanske forsterkninger.

Han viser til at det bare er amerikanerne som har maritim kapasitet til å etablere sjø- og luftherredømme i Norskehavet. 

– Britene har to små hangarskip, franskmennene har vel også et par små. Men ingen av dem kan sammenlignes med de amerikanske i størrelse og kapasitet, sier Diesen.

Les også: Vi er ikke sterke nok

Kan vi stole på USA?

Diesen er bekymret for hva som har kommet av signaler fra USAs president Donald Trump de siste 14 dagene. Det foreløpige antiklimakset kom da det fredag for åpent kamera oppsto munnhuggeri mellom USAs president Donald Trump og president Zelenskyj.

Dette har også skapt bekymring for NATO-alliansens fremtid.

– Hele det sikkerhetspolitiske fundamentet, hele det sikkerhetspolitiske teppet er på en måte revet bort under oss, sier han til VG.

Han peker på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle i NATO som årsaken til at norsk forsvarspolitikk kan måtte baseres på andre forutsetninger.

– Langtidsplanen tar selvsagt ikke høyde for et bortfall av den amerikanske sikkerhetsgarantien. Det kunne ingen forutse, men det er en total endring av hele grunnlaget for norsk sikkerhetspolitikk, sier Diesen.

Les også: Militær­økonomi: – Europa er potensielt knusende overlegne

Sverre Diesen mener Europa står overfor en enorm oppgave med å bygge opp et forsvar uavhengig av USA.

– Her snakker vi om at et betydelig antall regjeringer skal bli enige seg imellom om hvordan man skal fordele oppgavene og bygge opp dette felles forsvaret. USA har den store fordelen at de er ett land og én regjering, forklarer han.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Ikke pengene det står på

I forbindelse med toppmøtet om Ukraina i London søndag, spurte VG statsminister Jonas Gahr Støre om det er på tide med en ny gjennomgang av Forsvarets langtidsplan, etter de de siste tiders signaler fra USA.

– For det første tenker jeg at Norge var jo faktisk tidligere ute enn mange andre med å gjøre grep nettopp for å styrke forsvaret og ta større ansvar selv, sier Støre.

Han viser til at hele Stortinget stiller seg bak langtidsplanen for Forsvaret.

– Vi har nesten doblet forsvarsutgiftene fra de siste 4–5 årene. Så vi er jo i gang med det, påpeker statsministeren.

Støre understreker at det ikke er mangel på finansiering som er utfordringen i øyeblikket:

– Akkurat nå er det ikke penger det står på. Det er jo å ha nok utstyr, ha nok folk som kan gjennomføre den planen på en god måte, sier han.

Read Entire Article