Ti måneders langt flom-mareritt: – Det har vært veldig tungt

3 weeks ago 16



NESBYEN (Aftenposten): I seks år levde ekteparet ut drømmen: Å drive campingplass. Så kom Hans på besøk. Tiden etterpå har vært et mareritt.

Hege Hjørnegård og Kai Halvorsen har drevet Sutøya Feriepark siden 2017. Foto: Arnfinn Mauren

Publisert: 22.05.2024 17:11

Kortversjonen

– De siste månedene har vært veldig tunge. Jeg har knapt fått sove om natten, forteller Kai Halvorsen.

Sammen med samboer Hege Hjørnegård driver han Sutøya Feriepark i Hallingdal. Campingplassen strekker seg som en spydspiss ut i Hallingdalselva ved Nesbyen.

Siden paret overtok stedet i 2017, har campingplassen hatt en årlig omsetning på mellom 3 og 4 millioner. Hvert eneste år har den gått i pluss, med et rekordoverskudd på 1 million kroner i 2022. I fjor ble det halvert, hovedsakelig som følge av flommen.

Nå har eierne hatt behov for hver eneste oppsparte krone. Flommen i august i fjor la store deler av plassen under vann. Naturødeleggelsene er ifølge eierne blitt taksert til rundt 2 millioner kroner.

Men hittil har de ikke fått utbetalt et øre i erstatning fra Statens naturskadeordning.

Hans er ikke borte

Den manglende utbetalingen har synlige konsekvenser. Nesten ti måneder etter flommen 7. august ser deler av plassen ut som om Hans nylig har vært på besøk.

Deler av veinettet og mange av oppstillingsplassene er fortsatt ubrukelige. Spikertelt står hulter til bulter i påvente av at de kan flyttes tilbake til sine opprinnelige plasser.

En ny voll skal nå holde Hallingdalselva unna. – Men mye arbeid gjenstår før vi er tilbake slik det var før flommen, forteller Hege Hjørnegård. Foto: Arnfinn Mauren

– Vi har brukt flere hundre tusen kroner av egne penger til å sette i stand det mest nødvendige. Men det gjenstår arbeid til rundt 1 million kroner, forteller Hjørnegård.

Sutøya Feriepark sendte søknad til Naturskadeordningen like etter flommen. Men fortsatt venter de på at søknaden skal bli behandlet ferdig.

– Først fikk vi beskjed at det skulle ta fire måneder, så seks måneder. Nå har vi ventet i ti måneder.

Mottok 2000 søknader

Campingplassen i Hallingdalen står i samme situasjon som en rekke andre aktører i reiselivet. Hundrevis av aktører har ikke mottatt naturskadeerstatning etter skader som ordinær forsikring ikke dekker.

Landbruksdirektoratet behandler disse sakene. De mottok i alt 2437 søknader om naturskadeerstatning i 2023. Det er femdobling av i et normalår. Knapt 2000 av dem er knyttet til ekstremværet Hans.

– Det har vært krevende for direktoratet å raskt møte det økte behovet for saksbehandlere, forklarer Landbruksdepartementet, som beskriver det som en «ekstraordinær situasjon».

Slik ser det ut på store deler av campingplassen, ti måneder etter flommen i august. Foto: Arnfinn Mauren

Direktoratet lyste i slutten av april ut inntil fem nye midlertidige stillinger for saksbehandling innen naturskade, men disse er ennå ikke på plass.

Så langt er 530 søknader behandlet. I overkant av 300 er under behandling. Direktoratet regner med å bruke resten av året på å bli ferdig med alle sakene.

NHO Reiseliv mener situasjonen er sterkt på overtid. Direktør Kristin Krohn Devold sier manglende avklaring om støtte rammer en av Norges viktigste reiselivsdestinasjoner.

– Flere campingbedrifter går inn i hovedsesongen med betydelig redusert kapasitet og er svært fortvilet over manglende politisk handlekraft, sier hun.

Foto: Arnfinn Mauren

Færre plasser å tilby

Flomrammede bedrifter – som Sutøya Feriepark – må de selv finansiere reparasjoner av Hans’ herjinger i påvvenbte av erstatning. Det må de gjøre på egen risiko, i og med at de ikke vet hvor mye de får i erstatning.

– Men det er viktig å få i orden grunnen slik at flest mulig oppstillingsplasser blir klare til sommeren, sier Hjørnegård.

Av totalt 50 «drop-in»-plasser, kan ferieparken nå bare tilby 17.

Eierne tør knapt tenke på de økonomiske konsekvensene, dersom dette skulle bli det de kan tilby i sommer.

– Det er jo bare å gange døgnprisen på 360 kroner med 33, så får vi frem det potensielle tapet – pr. døgn. I tillegg taper vi omsetning på mat og drikke.

Read Entire Article