Selvmordsraten har økt, og tall fra 2024 viser at per 100.000 innbyggere, er det 13,2 mennesker som tar livet sitt.
Overlege Marianne Strøm i FHI opplyser at trenden med svakt økende selvmordstall fortsetter. Det er registrert 727 selvmord i 2024, 535 menn, og 192 kvinner. Videre er halvparten av de som tar selvmord under 47 år.
I 2020 vedtok regjeringen en handlingsplan for forebygging av selvmord. Med den ble det innført en nullvisjon for selvmord i Norge. Det er en forpliktelse om å jobbe ut fra at vi ikke har noen å miste. Det er mange gode punkter i handlingsplanen som å bidra til bedre forebygging og systematikk i arbeidet med selvmord og tilbud om tidlig og god hjelp for personer i selvmordsrisiko.
Dette handler om mennesker, og ikke statistikk.
Når tallene fra FHI viser at 535 menn tar livet sitt, så ser vi at det faktisk er 73% av det totale antallet som er menn. Hvorfor er det slik?
Hvordan skal vi normalisere at menn også kan ha det vanskelig?
Odd Dahlsrud, leder for International, men health organization peker på at menn kontakter helsevesenet mindre enn kvinner, og at de har vanskeligheter med å ta imot hjelp. Menn skal være fysisk sterke, de skal kunne forsørge, være modige, selvstendige og følelsesmessige stabile. Fraværet av gode tilbud for gutter og menn kan bidra til at flere vegrer seg for å oppsøke helsetjenestene.
Hvordan skal vi normalisere at menn også kan ha det vanskelig? Jo, da må vi snakke om dette. Psykisk sykdom kan ramme hvem som helst, og for mange er fellesnevneren at det oppstår plutselig og uten forvarsel. Det kan være angst, depresjon, panikkanfall, utbrenthet eller annet. Man blir ofte fortalt av mennesker som har opplevd dette at det kan oppleves som somatisk sykdom, noen kan for eksempel tro at de får hjerteinfarkt.
Vi må snakke om dette høyt og tydelig i samfunnet. Ved at mennesker som har opplevd dette deler sin historie- så vil det bli mer kjent. Flere sier etterpå at de håndterte dette, fordi de valgte å dele det de stod i.
Det er sterkt og modig å dele historiene sine, og vil kunne hjelpe andre mennesker med å ta imot hjelp.
Men, da trenger vi også nye løsninger for å bedre det psykiske helsetilbudet i Norge. Mennesker i krise skal være trygge på at de får hjelpen de trenger, når de trenger den. I dag blir mange avvist når de søker psykisk helsehjelp. 1 av 3 får ikke plass på ventliste engang.
Ventelistene er nå på sitt lengste siden 2012. 1 av 3 avvises av spesialisthelsetjenesten, og i tillegg er psykiske lidelser en av hovedårsakene til at mennesker faller ut av arbeidslivet.
Høyre ønsker å innføre fritt behandlingsvalg innen psykisk helse og rusbehandling, og styrke både offentlig og private tilbud.
Vi må fortsette å snakke om at livet kan være vanskelig iblant, og av og til så kan det hjelpe litt å få verktøy til å håndtere en vanskelig hverdag.
I Kristiansand har vi flere lavterksel tilbud innen psykisk helse, og jeg vil spesielt trekke fram Dropin og Rask Psykisk helsehjelp. Dette er gode tilbud som kan gi mennesker verktøy for å stå i en vanskelig hverdag. Men, for de som trenger mer hjelp, er det per nå vanskelig å få det. Det må vi jobbe videre med, for det skal være mulig å få god hjelp når man har det vanskelig. Vi har ingen å miste!