Tannlegereform til milliarder lagt frem: – Forventer at regjeringen følger opp

3 hours ago 3



 Frode Hansen / VGJan Davidsen leder Pensjonistforbundet. Foto: Frode Hansen / VG

Pensjonistgeneral Jan Davidsen gliser bredt.

fredag 27. september kl. 14:15

Lederen for Pensjonistforbundet er glad for at et offentlig ekspertutvalg foreslår at staten skal plukke opp deler av tannlegeregningen.

– Over 250.000 oppgir at de ikke har råd til å gå til tannlegen. Alle skjønner hva det betyr å gå rundt med dårlig tannstell, sier Davidsen til VG.

Hos legen betaler du egenandeler opp til et visst tak. Hos tannlegen betaler du alt selv. Eller som SV-leder Kirsti Bergstø sier det:

– Brekker du et bein, tas regningen i fellesskap. Brekker du en tann, står du alene. Vi har norsk helsevesen for resten av kroppen, men amerikanske tilstander i munnen.

Nå foreslår tannhelseutvalget at tannhelse skal likestilles med annen helsehjelp.

– Det vil gjøre at sykdom og skade i munn og munnhule gir rett til tannhelsetjenester på linje med somatisk sykdom, sier utvalgsleder Evy-Anni Evensen, ifølge NTB.

Det var SV som fikk gjennomslag for at utvalget skulle settes ned. Ekspertene overleverte torsdag sin innstilling til helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap).

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGFoto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

Utvalget foreslår at alle skal ha rett til nødvendige tannhelsetjenester. Reformen anslås å koste staten mellom 4,2 og 12,7 milliarder kroner i året.

De fleste voksne har god tannhelse og under 2000 kroner i årlige utgifter til tannlege. Men over 200.000 nordmenn har utgifter på over 10.000 kroner, fordelt på ett til to år.

– Unge som har vokst opp med fluor, har bedre forutsetninger. Men mange eldre i amalgam-generasjonen har i mange år slitt med at de ikke har råd til å gå til tannlegen, sier Davidsen.

Folk bør betale egenandeler også hos tannlegen, mener utvalget. Men over et visst tak foreslås at tannhelse på sikt omfattes av frikortet for helsetjenester.

  • Hvis egenandelstaket settes til 3000 kroner, vil en av fire nå taket og få frikort, forutsatt at pasienten betaler alt selv opp til taket og det offentlige alt over.
  • Hvis taket settes til 4000 kroner, vil en av fem nå taket.
  • Et tak på egenandeler kan også kombineres med at pasienten selv betaler 25 eller 50 prosent selv for all tannbehandling, inntil taket nås.

Hva en tannhelsereform til syvende og sist vil koste, er vanskelig å anslå: Utvalget påpeker at økt statlig støtte både vil påvirke tilbud, etterspørsel og markedspriser.

Utvalget foreslår også barn og unge som har behov for tannregulering, skal få det gratis. Men det skal utredes hva som anses som nødvendig.

Det er ikke aktuelt å gi støtte til tannbleking og annen kosmetisk behandling.

Nå skal forslagene ut på høring. Til sist ender de i Stortinget. Jan Davidsen medgir at det alltid en viss fare for at anbefalinger havner i skuffen.

– Men når et arbeid er igangsatt som dokumenterer hva som kan gjøres og hvordan, forventer vi at regjering og stortingsflertall følger opp i praktisk politikk over statsbudsjettet.

Read Entire Article