Sylvi Listhaug på 8. mars: – Venstresiden hindrer kvinner i å lykkes

1 month ago 26



Det er urovekkende at deler av venstresiden ikke vil sette kvinner fri og la dem tjene penger og lykkes slik menn i privat næringsliv gjør.

 Javad Parsa / NTBNYTT KVINNEFOKUS: – 8.marsmarkeringen bør slå et slag for at kvinner skal ha frihet til å lykkes med privat virksomhet innenfor omsorg og velferd, skriver Frp-lederen. Foto: Javad Parsa / NTB
Lørdag 8. mars kl. 09:18
 SYLVI LISTHAUGKRONIKKFORFATTER: SYLVI LISTHAUG

leder i Frp

Sentralt i et liberalt syn på likestilling er at vi ønsker å gi kvinner og menn like muligheter.

Derfor foreslår vi t at likestillingsloven gjøres kjønnsnøytral. Vi mener det kan styrke oppslutning om likestilling.

På kvinnedagen er det viktig å minne om at likestilling handler om at kvinner og menn skal ha like muligheter til å velge fritt – ikke at kvinner og menn skal være like.

Ofte beskylder venstresiden oss for å ikke se strukturer som angivelig hindrer likestilling. Men det er feil.

Vi ser at venstresidens politikk svekker likestillingen og gjør det vanskeligere for kvinner enn menn å bli gründere, fordi kvinner ofte velger yrker der det er politisk uvilje mot å slippe til private alternativer.

Bare 21 prosent av gründerne var kvinner i 2022.

Ofte velger kvinner omsorgsyrker. Det gjør de av fri vilje. Men når de vil videre og utvikle seg, kanskje satse på eget foretak som for eksempel en privat barnehage eller starte opp for seg selv innenfor eldreomsorgen, setter venstresiden merkelappen «velferdsprofitører» på dem.

Aps politikk legger til rette for at menn kan tjene penger på å bygge barnehager og sykehjem.

Men den motarbeider aktivt at kvinner, som er i stort flertall i driften av disse tjenestene, skal kunne starte for seg selv og tilby tjenester som fyller byggene med god velferd finansiert av det offentlige.

Dette er ikke likestilling, det er diskriminering. Det hjelper ikke å legge frem en gründermelding og holde festtaler når man ikke tar tak i det reelle problemet.

 Naina Helén Jåma / VGFoto: Naina Helén Jåma / VG

De siste årene har regjeringen gjort det stadig vanskeligere å drive private barnehager. De ønsker ikke private skoler eller eldreomsorg. Innenfor helse har Ap-regjeringen bidratt til at en rekke gode private tilbud er borte.

Privat kapital og innovasjonskraft har angivelig ikke noe å gjøre innenfor velferden. Det er feiltenkt om hvordan en sunn økonomi fungerer, det låser særlig kvinner inne i offentlig sektor og det gir dem færre muligheter.

Det er bred enighet om at velferden skal være offentlig finansiert. Det er derimot stor uenighet om hvorvidt private aktører bør levere velferd. Denne uenigheten er uheldig fordi den i så høy grad rammer kvinners muligheter.

Regjeringens mislykkede Avkommersialiseringsutvalg er et av mange forsøk på å bestemme at offentlig finansiert velferd ikke egner seg for private aktører.

Krefter på venstresiden hevder også at vi trenger den private kapitalen i mer tradisjonell industri. Dette er feiltenkt om hva som skaper verdier, særlig i en stadig mer tjenestebasert økonomi, som den norske.

Det gir ikke mening å hevde at en privat aktør skaper verdier når han bygger en barnehage for kommunen, mens en privat aktør «har sugerør ned i offentlige kasser» om hun driver en barnehage.

Kvinner kunne bidratt til en bedre og mer effektiv offentlig sektor.

Bør likestillingsloven gjøres kjønnsnøytral? aJabNeicUsikker

Dette ser vi helt tydelig innenfor barnehagesektoren. Uten private leverandører hadde vi ikke oppnådd full dekning så raskt, og vi hadde heller ikke hatt så stort mangfold å velge blant for både familier og ansatte.

Hvis det offentlige skulle eid og drevet barnehagene selv hadde det kostet skattebetalerne enormt mye mer.

Tall fra Agenda Kaupang viser at private barnehager, har spart det offentlige for 21,5 milliarder kroner bare de siste fem årene.

Det er heller ikke overaskende at de private barnehagene har en høyere andel ansatte menn enn i de kommunale.

Private barnehager gir både menn og kvinner bedre muligheter.

At vi mennesker kan være sårbare blir av venstresiden brukt som et argument for statlig makt og monopol i velferdsstaten.

Kvinnedagen

  • Kvinnedagen er en internasjonal demonstrasjonsdag som brukes til å markere kvinners kampsaker og rettigheter.
  • Dagen markeres hvert år den 8. mars.
  • I Norge ble kvinnedagen markert for første gang i 1915.
  • Kvinnedagen fikk et nytt oppsving i Norge på begynnelsen av 1970-tallet.

De kaller det demokratisk styring av grunnleggende velferd. Frp er derimot opptatt å beskytte sårbare grupper mot velferdsmonopoler, og gi innbyggerne mer makt i eget liv.

Det er mer demokratisk med muligheter til å velge mellom ulike private og offentlige tilbydere. 

Skattefinansiert velferd er ikke at et argument for at politikere og byråkrater skal bestemme over innbyggernes liv.

Poenget er å sikre lik tilgang til velferdstjenester uavhengig av størrelsen på privat lommebok.

I Norge har vi sørget for lik tilgang til barnehage med god kvalitet gjennom makspris og valgfrihet. Istedenfor å motarbeide slike måter å organisere velferdstjenester på bør vi kopiere modellen til for eksempel eldreomsorgen.

Også her kan private aktører gi både brukere og kvinner bedre muligheter.

Sneversynte ideer om offentlig styrt og drevet velferd bør ikke få ødelegge kvinners muligheter.

8.marsmarkeringen bør slå et slag for at kvinner skal ha frihet til å lykkes med privat virksomhet innenfor omsorg og velferd.

På samme måte som vi tillater at menn lykkes i andre bransjer.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article