Sykkelekspressvei, hvordan skjer kostnadsberegning?

2 weeks ago 10



Jeg blir i høyeste grad overrasket når jeg over morgenkaffen leser artikkelen i Fvn om planleggingen av sykkelekspressveien fra Vollevannet til Oddemarka.

Foto: Kjetil Reite

Med gigantoverskridelsen på byggingen av Kjos-krysset som bakteppe, så frykter jeg jo at denne planlagte veien vil bli langt dyrere enn 190 millioner. Og vi er bare ved starten av de ulike prosjektene som inngår i byvekstavtalen.

Og mindre sjokkert blir jeg ikke akkurat når jeg leser hvordan fremdriften er tenkt. Kontrakten skal lyses ut høsten 2025, men våren 2025 vil kostnadsanslaget være klart. Altså et halvt år før utlysningen får vi vite hva prosjektet vil beløpe seg til. Så kostnadene er altså klare før anbudene er på plass? Dette kan da ikke være riktig? Ikke rart at myndighetene har problemer med å holde kostnadene under kontroll. Er det slik også de kommende prosjektene planlegges?

Dette skremmer meg, og er det rart at jeg og mange er skeptisk over hva totalkostnadene for de ulike prosjektene som inngår i byvekstavtalen vil beløpe seg til? Vil stadige overskridelser bety at noen prosjekter må skrinlegges, eller blir det den vanlige løsningen med å enten øke bompengeprisen eller forlenge bomperioden?

Jeg er glad for at jeg stemte mot byvekstavtalen i bystyret!

Read Entire Article