Sykehuset brøt loven – oppdaget ikke blodpropper i lungene

1 month ago 20



En pasient ved UNN ble akutt innlagt. Da oppdaget sykehuset feilen de hadde gjort elleve dager tidligere.

 Nils Ole Refvik
SLURV: Det tok elleve dager før røntgenbildene som skulle granskes innen 24 timer ble sjekket. Statsforvalteren konkluderer med at Universitetssykehuset i Nord-Norge brøt loven. Foto: Nils Ole Refvik

Publisert 15.08.2024 10:09

I oktober 2023 blir en pasient ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) henvist til CT på grunn av tungpust og vekttap. 

Hastegraden på CT-bildene er «innen 24 timer».

Elleve dager senere blir pasienten akutt innlagt. Radiologen som var på jobb, oppdaget da at CT-bildene aldri har blitt gransket. 

Bildene viser en større blodpropp i blodårene som fører blod til lungene, og mange flere blodpropper i blodårene i lungene. Det skriver iTromsø.

At legene ikke sjekket bildene da de skulle, kunne ført til alvorlig pasientskade eller død, ifølge et varsel til Helsetilsynet. Statsforvalteren konkluderer med at sykehuset har brutt loven, ifølge avisen. 

Anmelder lege

Det har stormet rundt røntgenavdelingen til UNN de seneste ukene. Tidligere i august ble det kjent at sykehuset anmelder en vikarlege som skal ha jukset med røntgensvar i over halvannet år. 

Vikarlegen skal i flere tilfeller bare ha brukt sekunder på å granske røntgensvar. 

Det er i ettertid avdekket alvorlige feil i 12 av 560 undersøkelser, gjort i perioden desember 2021 – august 2023.

Blant disse er fem pasienter nå døde, uten at UNN knytter legens slurv til forverrede prognoser for disse.

– Det er en svært alvorlig sak som vi har fulgt tett opp. Vi har meldt dette til Statsforvalteren i tråd med våre prosedyrer, og har løpende dialog med både dem og Statens helsetilsyn om saken, sa fungerende administrerende direktør Snorre Manskow Sollid ved UNN.

– Sterkt beklagelig

I en epost til iTromsø fra klinikksjef ved diagnostisk klinikk, Grete Steinry Åsvang, skriver hun at feilen som ble gjort da blodproppene ikke ble oppdaget, skyldes lav bemanning ved røntgenavdelingen.

«Denne hendelsen skjedde på et tidspunkt der det var svært redusert kapasitet på organgruppe thorax, som beskriver brystkasseundersøkelser. Grunnet sykdom og permisjoner var kun én av totalt 5-6 faste thorax-radiologer tilgjengelig høsten 2023. Dette medførte at listen over undersøkelser til beskrivelse vokste», skriver Åsvang.

– Sett i ettertid skulle behovet for å sende flere undersøkelser til beskrivelse hos andre samarbeidspartnere vært vurdert og gjennomført, men beklageligvis var det ikke tilstrekkelig kapasitet til å følge opp dette internt, skriver Åsvang til avisen.

– Det er selvfølgelig sterkt beklagelig, og skal ikke skje. Vi støtter Statsforvalterens konklusjon i saken, og har derfor også oppdatert rutinene for å unngå tilsvarende hendelser i fortsettelsen, fortsetter hun.

Til avisen hevder klinikksjefen at situasjonen har bedret seg, og at de har jobbet systematisk med å få kontroll på arbeidslistene, og gjennomgått arbeidsrutiner.

Read Entire Article