Gjemte seg i kjelleren

2 hours ago 3



Angrepene i Libanon

Louis Assi måtte løpe og gjemme seg sammen med familien da det braket løs utenfor huset hans sør i Libanon mandag kveld.

 TV 2.
GJEMTE SEG: Louis Assi og familien måtte gjemme seg i kjelleren da nabolaget ble angrepet. Foto: TV 2.

Publisert 23.09.2024 22:48 Sist oppdatert 9 minutter siden

Mandag er minst 492 mennesker drept og over 1645 såret i israelske flyangrep, ifølge libanesiske myndigheter. Mandagens bombardement ser dermed ut til å være det dødeligste israelske angrepet mot Libanon siden 2006.

Angrepene var rettet mot en rekke landsbyer i Sør-Libanon, samt i Bekaadalen i øst. Blant drepte er flere titall barn og kvinner, ifølge helseminister Firas Al-Abyad.

En times mareritt

I en by sør i Libanon bor Louis Assi sammen med kone og barn.

Når TV 2 prater med ham mandag kveld har han og familien akkurat kommet opp fra kjelleren. Der måtte de gjemme seg fra kuler som haglet rundt nabolaget deres for bare en liten time siden.

– Det begynte å smelle overalt. Det braket plutselig løs, så vi måtte løpe i kjelleren for å berge oss. Det var en time med skikkelig mareritt. Det var litt mindre lyd der nede, men det var vondt å høre at det suste kuler rett over hodet på oss, sier Assi.

– Kan gange bekymringene med hundre

Libaneseren vokste opp ved leiren til norske fredsbevarende FN-soldater. Sammen med broren lærte han seg norsk, og har besøkt Norge flere ganger. 

Noen av barna hans bor i Beirut, men de fleste i familien er samlet sør i Libanon. Både hans barn, hans brødre og hans mor.

Nå er det helt stille utenfor huset deres, bare noen droner kan høres i lufta.

– Det går bra. Men når det braker løs og du er en mann som har familie og barn, så kan du gange bekymringene dine med hundre. Lydene oppleves så mye høyere, du greier ikke å få ned volumet. Vi som bor her er vant med dette, men en som kommer utenfra ville hatt gåsehud hele tiden, sier Assi.

Har ikke råd til å flykte

Han har ikke mulighet til å ta med familien noe annet sted, på grunn av de høye leieprisene i landet.

– Vi eier ikke hus noe annet sted enn her. Husleia har blitt så høy, så det går ikke an å leie bolig der det er rolig. Man har ikke mulighet til å leie over lang tid. Så da må man bare svelge noen kameler, sagt på godt norsk.

Louis Assi forklarer at de er forberedt på å gjemme seg, og at de er godt trent på situasjoner som dette. Da de kom opp fra kjelleren etter å ha sittet der nede en time mandag kveld, luktet det krutt overalt.

– Det var så mye røykskyer på himmelen at det så ut som at det var uvær ute. Nesten som en orkan, med masse nedbørsskyer. Men så var det bare skyer av røyk.

– Et strev uten like

Han har håp om fredeligere tider for seg selv og familien, men begynner å miste troa.

– Det er vondt å tenke på at generasjonen som kommer etter oss kommer til å leve under samme vilkår og psykiske press som oss. Min bestefar løp for å redde barna sine. Det samme gjorde min far for meg. Da jeg selv ble forelder og det ble urolige tider, så løp jeg for å få barna mine under tak flere ganger. Vi har opplevd så mange kriger. Nå opplever jeg snart at mine barn løper for å redde sine barn.

Det er et strev uten like, man får ikke ro til å tenke på hva fremtiden vil bringe. Jeg har nesten mistet troa på at vi kan få den typen fred som vestlige land har, sier Assi til TV 2.

Read Entire Article