Sverige «positive» til å lede Nato-hovedkvarter i Finland

3 weeks ago 12



Sveriges regjering bekrefter at de er positive til en foreslått rolle om å lede en ny Nato-styrke i Nord-Finland.

Svenske soldater ved grensen mellom Norge og Finland under øvelsen Nordic Response i mars i år. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: 16.09.2024 14:42

Saken oppdateres.

Sverige er foreslått til å lede en ny Nato-styrke i Nord-Finland, meldte begge lands forsvarsministre på et pressetreff mandag.

På et pressemøte i 14.30-tiden mandag informerte også Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) og Finlands statsminister Petteri Orpo om saken.

Den svenske regjeringen bekreftet at de er positive til at Sverige tar på seg rollen i Finland på vegne av Nato.

– Nå er vi med på å forme det nye Nato som vokser frem, sier Kristersson på pressekonferansen.

Han fikk støtte av sin finske kollega. Petteri Orpo kaller mandagens møte «historisk»:

– Det finnes få land i verden som har like gode relasjoner som Sverige og Finland har i dag. Det finnes et bredt spektrum av saker som bringer oss sammen, sier Orpo.

– Beæret over å bli spurt

Det var på en pressekonferanse i Stockholm mandag formiddag at Sveriges forsvarsminister Pål Jonson og hans finske kollega Antti Häkkänen, først fortalte om planene for basen.

Der bekreftet Jonson ifølge Svenska Dagbladet at det er Sverige som får hovedansvaret for den nye Nato-basen.

Den skal ligge i Lappland, den nordligste delen av Finland. Formålet er å gjøre det lettere å raskt sette inn flernasjonale Nato-styrker om en krise oppstår.

Finland har bedt Sverige lede hovedkvarteret, og den svenske regjeringen er positiv til det. Mellom 15 og 30 svenske stabsoffiserer kan bli utplassert i Lappland.

– Vi er beæret over å bli spurt, sa Jonson på pressekonferansen.

Han understreket samtidig at planleggingen av hovedkvarteret er i en tidlig fase.

Forsvarsministrene Pål Jonson (t.v.) og Antti Häkkänen fortalte om planene om Nato-hovedkvarteret på en pressekonferanse i Stockholm mandag formiddag. Foto: Claudio Bresciani / AP / NTB

Viktig også for Norge

En svenskledet Nato-base i finsk Lappland forventes å bli en del av Natos rammestasjonsordning, og lignende baser finnes i flere andre av Natos frontlinjestater mot Russland.

Ryktene om at det skal etableres en Nato-styrke i Nord-Finland har versert offentlig en stund. Styrken vil ha et fremskutt Nato-hovedkvarter i Lappland, sier militærekspert Tormod Heier. Heier, professor ved Forsvarets høgskole, sier til TV 2 at basen vil være viktig i forsvaret av Finnmark.

Militæreksperten antar at også Norge vil få oppgaver i den nye Nato-styrken i nord. Blant annet vil det være viktig å sikre sømløs planlegging for allierte styrker som skal operere på begge sider av den norsk-finske grensen.

Forsvarsminister Antti Häkkänen sier det er mange grunner til at Finland har bedt Sverige lede hovedkvarteret.

– Vi deler samme sikkerhetsmiljø, så det er ganske naturlig.

Ifølge Svenska Dagbladet skal ordningen sikre at Finland kan bruke mer ressurser på forsvaret av de sørlige og mer tettbefolkede delene av landet.

Dersom det skulle bryte ut krig, vil det i stedet være Nato som vil lede styrkene ved basen.

Lappland, det nordligste av de finske landskapene, grenser både til Russland, Sverige og Finnmark. En endelig avgjørelse om Nato-basen skal ikke være tatt, men den kan være i drift innen utgangen av 2026.

Read Entire Article