Svarer anonym datter: Det må bli mulig å bistå eldre og hjelpetrengende på en trygg måte uten å overta deres BankID-hemmeligheter

1 month ago 60



En elektronisk ID er strengt personlig, akkurat som det fysiske passet ditt, skriver daglig leder for BankID, Øyvind Westby Brekke. Foto: Ali Zare, NTB

Tiden er overmoden for å få på plass et sentralt, tverrgående fullmaktsregister.

Publisert: 21.08.2024 21:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

«Mamma føler seg umyndiggjort og hjelpeløs. Banken fratok henne BankID», skrev anonym datter i et innlegg i Aftenposten 18. august.

Historien er trist og opprørende å lese. Dette gjelder dessverre mange i det digitale Norge, enten det er mentale eller fysiske utfordringer som gjør det vanskelig og utrygt å bruke en digital ID og digitale tjenester. Denne overgangen er krevende både for den det gjelder og for familien rundt, og bidrar til frustrasjon, sorg og skuffelse.

Det digitale livet og overgangen til alderdommen må løses bedre enn i dag – det er vi helt enige i. Dersom man er vant til å være selvhjulpen, er det krevende plutselig å bli «avskiltet» og fratatt den viktigste nøkkelen til det digitale livet.

Må ta hensyn til sikkerhet og svindelrisiko

Likevel må hensynet til sikkerhet og svindelrisiko veies opp mot ulempene med strenge regler. En elektronisk ID er strengt personlig, akkurat som det fysiske passet ditt, og like juridisk bindende som en personlig signatur. Den skal derfor ikke deles med andre, heller ikke med familiemedlemmer.

Gjennom årene har vi dessverre sett eksempler på at hjelpere stjeler og misbruker når de har fått tilgang på andres passord og kodebrikke. Det gjelder heldigvis kun et fåtall, men konsekvensene er store.

De fleste banker har nå etablert gode disponent- og fullmaktsløsninger. Dette gjør det enklere å hjelpe ved å benytte sin egen innlogging med BankID. For eksempel kan man bli disponent på kontoen til den man skal hjelpe, og eFaktura-fullmakt gir tilgang til å betale en annen persons regninger med egen BankID.

Helsenorge og Digipost har etter vårt skjønn også en meget god fullmaktsløsning for å benytte tjenester på vegne av andre, mens andre offentlige tjenester har en lengre vei å gå. Skatteetaten lanserte nylig en digital løsning for vergefullmakt.

Trengs et sentralt fullmaktsregister

Vi tror tiden er overmoden for å få på plass et sentralt, tverrgående fullmaktsregister, fremfor at hver virksomhet i offentlig og privat sektor utvikler separate løsninger som skal dekke de samme grunnleggende behovene. Uansett hvem som tilbyr en nasjonal eID, må det være strenge regler for sikkerhet og svindelforebygging. Det må derfor finnes gode alternativer for dem som ikke kan bruke den selv.

BankID vil gjerne samarbeide med myndighetene om en sikker og brukervennlig teknisk løsning for å administrere disposisjonsfullmakter.

I fremtiden bør det være mulig å bistå våre eldre og hjelpetrengende på en trygg måte uten å overta deres BankID-hemmeligheter. Med disponent- og fullmaktsløsninger blir det stuerent å hjelpe. Når den som hjelper, bruker egen BankID, vil det også bli lettere å ettergå hvem som har utført handlingen dersom det skulle oppstå tvist eller tvil. Dermed kan flere være digitale hele livet, med litt hjelp fra venner og familie.

Read Entire Article