Superstjernen får tyn for ny sponsor: – Vil alltid være «haters»

6 hours ago 4



– Jeg hadde forventet det, for det vil alltid være noen «haters».

Det sier Mathieu van der Poel til NRK i Lille, nord i Frankrike, før starten på årets Tour de France.

Nå har superstjernen tatt nye grep for å optimalisere forberedelsene.

Via Instagram har van der Poel offentliggjort at han nylig ble ambassadør for en aktør på det private flymarkedet.

  • Slik presenterte Mathieu van der Poel privatfly-samarbeidet på Instagram:

Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg.

«Ta toget da mann og gå foran som et godt forbilde», skriver en under Instagram-innlegget på kontoen som har 1,3 millioner følgere.

«Privatfly er unødvendig og ekstremt skadelig for miljøet. Dette er et eksempel på å selge seg selv kun for pengene, uten å i det hele tatt tenke på fremtidige generasjoner. Et veldig skuffende valg», skriver en annen.

Vil ta den gule trøya

Foran åpningsuka av Tour de France er det flere etapper som nærmest ser skreddersydde ut for kvalitetene til superstjernen.

– Touren er alltid hektisk, men det blir spesielt med muligheten til å ta den gule ledertrøya etter første etappe, sier van der Poel til NRK.

Her starter verdens mest prestisjetunge sykkelritt lørdag. Men det er ikke bare profilene som ligger til rette for et åpningsshow fra nederlenderen i starten.

Nå mener 30-åringen at privatflyet kan hjelpe han med å holde seg frisk.

– Etter en veldig travel periode for meg, er det viktig å holde meg frisk. Jeg jobber hardt for å nå målene mine, og det å komme syk tilbake fra Spania en uke før Flandern rundt, er ikke noe jeg ønsker. Men det vil alltid være noen som kommenterer, sier van der Poel.

Sponsor: Målet er nullutslipp

På hjemmesiden til sykkellaget Alpecin-Deceuninck er det vanskelig å finne noe om deres policy når det gjelder klimaspørsmål. Rubrikkene som er merket «visjoner» og «verdier» er ikke oppdatert og leder videre inn til teksten «kommer snart».

NRK har vært i kontakt med lagets pressesjef, Nico Dick, som ikke ønsker å kommentere saken nå, og påpeker at de velger å «fokusere mot Tour de France».

Navnesponsor Deceuninck har ved flere anledninger sendt ut pressemeldinger der de lover å forplikte seg til grep som skal redusere klimaavtrykket til dør- og vindusprodusenten.

«Vi utfører nå vår karbonreduksjons-strategi i våre produksjonsprosesser, i vårt energiforbruk og i vår utvinning av råmaterialer. Det ultimate målet er å oppnå nullutslipp innen år 2025», står det blant annet.

Mathieu van der Poel og Jasper Philipsen sykler langs et gjerde hvor det henger publikum over og håndhilser på de

SUPERDUO: Mathieu van der Poel (til venstre) og Jasper Philipsen er de to som skal sørge for jubel for Alpecin-Deceuninck på spurtetappene.

Foto: Reuters

NRK spurte om en kommentar fra Jasper Philipsen om det lille paradokset i Alpecin-leiren. Det var han ikke helt komfortabel med:

– Jeg kjenner ikke til den avtalen i detalj, så det er vanskelig for meg å uttale meg om det, sa Philipsen om lagkameratens avtale før han hastet videre.

Tobias Halland Johannessen gjennomførte en varmeøkt utenom det vanlige. Det gikk ikke ubemerket hen.

Kritisk til privatfly

Reiser med privatfly er som kjent ikke spesielt godt nytt for miljøet. Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender beskriver flytrafikk i Norge som en «voksende kilde til klimagassutslipp».

– Det tar kun en time og 20 minutter i lufta med en gjennomsnittlig privatjet for å slippe ut like mye som en vanlig nordmanns forbruk på ett helt år, ifølge Framtiden i våre henders beregning, sier Ingrid Næss-Holm til NRK.

en kvinne med hånden på haken

KRITISK: Konstituert leder i Fremtiden i våre hender, Ingrid Næss-Holm mener stjernene må gå foran som gode eksempler.

Foto: Berit Roald / NTB

Hun er konstituert leder i organisasjonen og mener stjernene må gå foran som gode forbilder.

7 av 10 mener at det ikke er rettferdig at personer med høye inntekter bare kan betale og fortsette forbruket omtrent som før. Mange tenker nok at det ikke hjelper noe for klima at de selv lar være å kjøpe en bukse eller kjører mindre bil, så lenge de rike får fly rundt i privatfly, fortsetter hun.

«Dersom vi skal nå klimamålene i Parisavtalen, må vi omstille både luftfartsbransjen og våre egne reisevaner. Mot 2030 må verden som helhet ha halvert utslippene sine», har organisasjonen skrevet på sine egne nettsider.

Tror aldri jeg kommer meg i posisjon

Blant konkurrentene i feltet er det delte meninger om viktigheten av privatfly for å komme seg rundt.

Jeg tror aldri jeg kommer meg i en posisjon til å signere en avtale med et selskap som holder på med privatfly, jeg foretrekker å kjøre i stedet, lyder det kanskje ikke så overraskende fra amerikanske Sepp Kuss.

Sepp Kuss La Vuelta

FORETREKKER BIL: Sepp Kuss tror aldri han vil bli et mål for aktører på det private luftfarts-markedet.

Foto: AP

Klatreren fra Durango vant Spania rundt i 2023, men er oftere å se i aksjon som betrodd hjelperytter rundt danske Jonas Vingegaard.

Og da vanker det som regel ikke tilbud om privat transport til og fra konkurranse.

30-åringen påpeker at de til tross for at de beveger seg uten motor på to hjul, nok ikke er blant de mest miljøvennlige idrettene med et stort antall følgebiler i kortesjen bak dem på landeveien.

– Sykkelsporten, i hvert fall når det gjelder proffene, er vel generelt ikke en veldig grønn idrettsgren. Det er nok mange områder i verden der man er nødt til å se hva slags avtrykk man setter igjen etter seg.

  • PS: Tour de France åpner med en flat etappe som trolig passer spurterne best. Både på dag to og fire kommer det gode muligheter for Mathieu van der Poel. Du kan lese om alle Tour de France-etappene i artikkelen under:

Hva gjør han med CO2-regnskapet?

Etter lagpresentasjonen spurte NRK den nederlandske sykkelstjernen om nødvendigheten av private flyreiser til og fra konkurranser.

– Det er mulig å stille spørsmål rundt det, men jeg står ved det. Jeg har mine mål og det vil alltid være «haters», gjentar han.

Dette samarbeidet handler ikke om luksus, men om prestasjoner, restitusjon og den type støtte som hjelper meg å gi 100 prosent hver gang jeg stiller på start, skrev van der Poel siden på sin egen profil.

Norske Søren Wærenskjold har forståelse for avtalen til Van der Poel.

– Hvis han skal fly fra Amsterdam eller Brussel, så må han sikkert ha med egne sikkerhetsvakter, fordi det er så mange som vil ta bilde med han. Så at han flyr privat, skjønner jeg egentlig ganske godt.

– At han har inngått en avtale, det er sikkert noe han sparer penger på selv. Noen ville kanskje kritisere det. Jeg hadde nok kanskje ikke gjort det selv heller. Men jeg ser ikke så veldig mye problem med det, sier han.

CO₂ i atmosfæren målt i deler per million partikler (ppm)

Gå til NRKs Klimastatus

Publisert 04.07.2025, kl. 22.15

Read Entire Article