Etter at Sundby ga seg som profesjonell skiløper for drøyt tre år siden, har han vært mye å se på skjermen, både som ekspert hos Viaplay og programleder i Discovery.
Nå har han landet drømmejobben, ifølge ham selv.
– Dette har vært en drøm for meg. I kontrakten min med Discovery hadde jeg en klausul som åpnet for at jeg kunne bli NRK-ekspert under ski-VM i Trondheim. Jeg trives godt i rollen, så dette er stas, sier Sundby.
Angrer på egen innstilling
Overgangen til mediebransjen har fått Sundby til å reflektere mye over hvordan han selv var som utøver. Og han er ikke nådig med seg selv.
– Som utøver var jeg helt i konkurransebobla. Jeg tenkte ekstremt smalt, kanskje smalere enn mange andre også, og jeg skjønte ikke hvor mye makt jeg hadde til å bygge egen profil og identitet, forteller Sundby.
I løpet av karrieren vant han stort sett alt. Verdenscupen sammenlagt tre ganger, Tour de Ski to ganger og flere VM- og OL-gull. Men han angrer på at han ikke var mer taktisk og vennlig med mediene.
– Hadde gjort alt på nytt igjen, ville jeg brukt mer tid på å «gi» tilbake. Jeg ville vært mer offensiv og litt mer vennlig med de som har lyst til å gi meg offentlig oppmerksomhet. Å ha et godt forhold til journalister er ikke en uting. Og jeg tror ikke det hadde gjort meg til en dårligere langrennsløper.
Savner følelser hos seerne
Interessen for langrenn har utvilsom hatt en dalende kurve de siste årene, og Norges Skiforbund har mistet flere store sponsoravtaler. Mange har etterlyst flere utøvere som byr på seg selv og skaper blest rundt sporten.
Sundby føler han kaster stein i glasshus, men han mener likevel at det er viktig med utøverne som tør å si hva de mener i media, byr på seg selv og bygger opp rivalisering, som igjen vil gi interessante dueller i skiløypa.
– Det er faktisk ikke så farlig om seeren elsker eller hater deg, fordi begge deler er følelser. Det må bety noe for seerne hvem som vinner og hvem som taper. Men det mangler litt nå, etter min mening.
– Frykt for energilekkasjer
Han tror dagens utøverne føler de har lite å vinne på å by på seg selv i media, noe han selv følte da han var aktiv.
– Jeg tror det er en frykt for energilekkasjer, primært hos utøverne. Kanskje har de dårlig erfaring med å stikke hodet frem. Det kan føre til at noen reagerer på det du sier, og at du igjen må svare og bruke tid på det. Men jeg tror innimellom at man må forsøke se større på det, sier han – og utdyper:
– Å skape interesse rundt idretten, det handler om at man skaper følelser hos seeren. Og klarer du å skape følelser hos seeren eller publikummet, så vil du skape popularitet rundt det du holder på med. Og det har du jo selv interesse av.
– Er langrennssporten blitt profilløs?
– Nei, det vil jeg ikke si. Vi har flere store profiler. Men jeg mener det er mindre følelser involvert rundt hvem som vinner. Det er det jeg etterlyser og håper vi får inn i 2024/25-sesongen. Fete dueller, rivalisering og følelser. Sporten må gi seerne muligheten til å heie eller hate, sier Sundby.
Publisert 14.11.2024, kl. 05.52