Strømprisen: Noe må gjøres!

1 month ago 13



Denne uken har strømprisen på Sørlandet vært opp mot ti ganger så høy som resten av Sør-Norge. Det er ikke logisk, bærekraftig eller rettferdig.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Regjeringen burde innføre en midlertidig kompensasjonsordning inntil strømnettet kan håndtere bedre flyt mellom prissonene.

Først og fremst, vi er et strømselskap med kunder over hele landet og vi tjener ikke mer penger når strømprisen er høy. Men med kunder over hele landet, erfarer vi derimot hvordan dagens prissoner slår urettferdig ut for næringsdrivende og husholdninger på Sørlandet.

Prissonen NO2, som går fra Grenland og forbi Stavanger, opplevde i fjor sommer og høst enorme prisforskjeller fra resten av landet. Det ble mye oppstyr, men ingenting ble gjort for å jevne ut forskjellene. Nå ser vi konturene av at historien er i ferd med å gjenta seg. Tirsdag denne uken var strømprisen hele ti ganger så høy i NO2, sammenlignet med Oslo- eller Bergens-området. Dette til tross for at NO2 er prisområdet som faktisk produserer mest strøm i hele landet.

De høye prisene skyldes hovedsakelig at Norge eksporterer strøm til utlandet via kabler plassert på Sørlandet og at strømnettet som skal koble sammen de ulike prissonene, ikke har nok kapasitet til å frakte tilstrekkelig mengde. Det er åpenbart at vi trenger mer nett og å utnytte kapasiteten i eksisterende strømnett bedre. Dette er også et pågående arbeid, men mens gresset gror, så dør kua.

Dagens prissonepolitikk fungerer rett og slett ikke når det blir så store prisforskjeller på samme vare mellom nabokommuner. Det føles svært urimelig for privatpersoner og for bedrifter er det direkte konkurransevridende. I påvente av bedre overføringskapasitet, burde Regjeringen vurdere andre formidlende tiltak. Da strømprisene gikk i været i 2021, var regjeringen raskt på banen med en strømstøtteordning. Prisdifferansene oppstår unntaksvis, mens normen er like priser i de tre sørligste landsdelene. De to siste årene er det først og fremst august og september 2023 og juli og august 2024 som har hatt størst avvik. Men når prisdifferansen først inntreffer så rammer det hardt.

Ettersom prisavvikene er mer unntak enn normalen så vil tiltak som gir kompensasjon for prisdifferansen være en god løsning. På lengre sikt bør det også være et mål om at hele Sør-Norge blir én prissone, men å oppgradere til tilstrekkelig overføringskapasitet i nettet vil ta flere år.

Som strømselskap deler vi frustrasjonen til både bedrifts- og privatkundene våre på Sørlandet, som ringer inn til oss for å få en forklaring på hvorfor de må ta en så stor del av regningen på vegne av resten av landet. Som noen beskrev det:

På Hedmark produseres det mye produkter fra gårdsdrift som går til dagligvarekjedene. Tenk hvis prisen på de varene var ti ganger så dyre bare for dem som bor i Hedmark, fordi mesteparten av det de produserte ble sendt til Sverige.

Da politikerne laget prisområdene, eller åpnet nye kabler, var neppe ambisjonen at Sørlandet skulle ta hele regningen.

Utbygging av nett og bedre flyt mellom prisområdene vil ta mange år. Det betyr at fjoråret og i år ikke er siste gangen dette oppleves.

Da er det også rimelig og god tid for å diskutere hvilke tiltak som kan dempe denne urimeligheten gjennom gode politiske tiltak.

Tiltak som kan jevne ut den forskjellen som forbrukere på Sørlandet opplever.

Read Entire Article