«Strenge-Erna»: Krever mer disiplin og konsing i skolen

1 month ago 32



 Frank Ertesvåg / VGSTRENG: Erna Solberg tar på seg morsk maske – mens Tina Bru ikke kan la være å flire av sjefens steinansikt. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Erna Solberg (64) og Tina Bru (38) forsøker å se ordentlig strenge ut. Bare Erna klarer det. Hun kan gjerne være «Strenge-Erna».

Sentralen Kafeteria, Oslo Torsdag 20. mars kl. 06:55

Kortversjonen

  • Høyre-leder Erna Solberg og nestleder Tina Bru vil stramme opp disiplinen i skolen.
  • De mener blant annet at tydelig klasseledelse og loggføring av fravær fra første klasse må til.
  • De ønsker også flere yrkesgrupper i skolen for å støtte lærerne.
  • Høyre-toppene fokuserer også på å øve barn i utholdenhet og konsentrasjon.

Høyre-lederen har blitt kalt både Jern-Erna og Myk Mama. Det er historie.

Nå vil Erna Solberg stramme opp skolen. Med seg på Høyres lag rundt eleven, har hun nestleder og elevmamma Tina Bru.

– Hvis ikke vi får gjort noe med disiplinen i skolen, så får vi ikke til de andre tingene vi har som mål, at elevene skal lære mer. Lærerne vil jo gi opp hvis de ikke får jobbe med fag, og opplever at de må slite med helt andre utfordringer, advarer Erna Solberg.

 Frank Ertesvåg VGVAR VIKAR: Erna Solberg har en fortid som vikarlærer da hun var student. Også da var hun opptatt av arbeidsro. Foto: Frank Ertesvåg VG

Sammen med nestleder Bru snakker hun om tydelig klasseledelse, om mindre uro og forstyrrelser og om mer utholdenhet og konsentrasjon.

Og fokuset på fravær skal skjerpes, forlanger Høyre-toppene.

– Dere vil loggføre fravær helt fra første klasse. Er ikke det i overkant byråkratisk?

– Nei, det syns jeg ikke, svarer førsteklasse-mamma Tina Bru.

– Veldig mange skoler gjør allerede dette i dag. For å bruke min egen skole som eksempel – så er det sånn at hvis eleven ikke møter opp på starten av dagen, og skolen ikke har fått beskjed, så sender skolen en SMS eller ringer til foreldrene. Det handler jo ikke bare om at man skal slå hardt ned på fravær. Det handler også om at man vet at ungen ikke har gått seg vill på skoleveien. I tillegg er det viktig at både foreldre og skolen fører en oversikt over hvor mye eleven faktisk er til stede, svarer Tina Bru.

 Frank Ertesvåg VGBRU STRENGEST: Tina Bru er elevmamma, og kan også ta på morskefjeset med litt konsentrasjon. Foto: Frank Ertesvåg VG

Både hun og Erna understreker at tidlig inngripen og tidlig endring er viktig for å få eleven på sporet av læring igjen. I stedet for å skulle vingle av gårde i en slags ukonsentrert læringstom tåkedis.

Her kan du lese om Strenge-Ernas viktigste grep for mer disiplin og arbeidsro i skolen:

Høyres ni grep

1. Mot uro: Gi alle som jobber i skolen særskilt vern mot vold og trusler (miljøarbeidere er ikke omfattet i dag).
2. Mot uro: Gi skolene tilgang på relevant informasjon om utfordringer mellom elever knyttet til for eksempel kriminelle nettverk, for å hindre at de havner i samme klasse/skole.
3. Mot uro: Ansatte skal kunne gripe inn fysisk i situasjoner der det er nødvendig.
4. Mot uro: Kurse lærere i håndheving av vold, utagerende elever, mobbing og diskriminering.
5. For disiplin: Mobilen skal ut av klasserommet.
6. For disiplin: Elever må øve mer på å utvikle konsentrasjonsevne og utholdenhet. For eksempel lese lengre tekster på papir, begrense skjermbruk og ha flere oppgaver som krever fordypning.
7. Mot fravær: Innføre et nasjonalt fraværsregister.
8. Mot fravær: Føre fravær fra dag én i førsteklasse, med krav om bedre oppfølging. Alle skoler skal ha plikt til å varsle foreldre ved ikke avtalt fravær. 
9. For lag rundt læreren: Ansette flere yrkesgrupper i skolen slik at læreren kan bruke tid på undervisning, og få avlastning for alt annet.

Både Solberg og Bru er skikkelig bekymret for høye mobbetall, stadig høyere tall på vold og trusler mot skoleansatte – og mange barn som sliter med å «konse» i mer enn noen få minutter på rad.

De vil i likhet med flere andre partier ha flere yrkesgrupper inn i skolen.

– Fordi i dag så opplever mange lærere at de nærmest skal være psykolog, de skal være helsesykepleier, de skal på en måte være alt på en gang. Samtidig skal de være lærere og ha autoritet til å få ro i klasserommet. Så det å forsterke litt rundt læreren, mener vi er lurt. Derfor har Høyre foreslått penger til å ansette fler yrkesgrupper i skolen, minner Solberg om. Bru nikker samtykkende.

Øving på utholdenhet

– Ett av grepene deres er at barn må trenes opp til å bli mer utholdende og konse bedre. Hvordan?

– Dette er en mangel hos mange barn som kommer inn i skolen i dag. De er ikke vant til å sitte stille og følge med. Elevene må rett og slett øve på det. Du kan gjøre mye med hvordan du organiserer skolehverdagen.
Skolen kan skille bedre mellom når elevene får ta ut denne energien og når de faktisk skal sitte stille og konsentrerer seg og jobbe med et fag eller en aktivitet. Og denne øvingen er en viktig del av de første årstrinnene på skolen, sier Erna Solberg.

Hun har for lengst festet blikket på å gjøre comeback som statsminister etter valget i september.

 Frank Ertesvåg / VGFERDIG: Høyres to damer i partiledelsen kan slippe munnvikene løs etter alvorspraten med VG. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Både Solberg og Bru flirer da VG spør om det fortsatt kan bli en kunnskapsminister fra Stavanger (Tina Bru bor i samme by som dagens skolestatsråd Kari Nessa Nordtun).

De er mer opptatt av å banke Høyres program for de kommende årene på et disiplinært landsmøte på kort sikt til helgen.

Meget bedre før

– Dine tidligere regjeringer har hatt fire-fem kunnskapsministre, Erna. Hvorfor har ikke dere klart å innføre mer arbeidsro og disiplin i skolen?

– Men det ble jo bedre når vi satt i regjeringen. Altså, statistikken viste jo at det ble bedre, at uroen gikk ned. Og det var mye fokus på det. Pandemien skapte et brudd på dette området som er ganske tydelig. Og som nok har å gjøre med at det da ikke var en normal skolesituasjon. Samtidig har det blomstret opp veldig mye sosial mediebruk, forklarer Erna Solberg og Tina Bru i en slags samstemt ordveksling.

Hva må til for å skape mer arbeidsro, utholdenhet og konsentrasjon i skolen?aTydelige lærere som får drive med undervisning og klasseledelse, og foreldre som bryr seg om elevenes skolearbeid og utdanning.bMindre skjermtid og sosiale medier – og mer dybdelesing og søvn for elevene.cI hvert fall ikke politikere som synser og mener ting i år etter år – uten at skolen endrer seg.

– Frp vil være hardere i klypa. Ap har fjernet mobilen. KrF vil bøtelegge foreldre som skulker foreldremøter. NM i å være strengest?

– Jeg tror ikke det, svarer Tina Bru. Hun tror heller det er en naturlig respons på en utvikling som mange ser.

– Så det er ikke unaturlig at mange partier nå tar til orde for at dette må strammes opp. Det skjønner jeg. Det er ikke noe mesterskap i å være strengest. Men i all hovedsak så tror jeg at det er et mesterskap hvor alle ser det samme. Og at dette er en forutsetning for alt det andre vi ønsker å gjøre, nemlig å bidra til at flest mulig lærer best mulig, sier Tina Bru.

Read Entire Article