Stortalenter vraker forbundets ønske: – Et steg ned

4 hours ago 7



Norges Skiforbund la ned junior- og rekruttlandslaget. Forbundets nye tilbud til de nest beste utøverne er ikke godt nok for landets stortalenter.

 Silje Theodorsen, trener Mats Iversen, Håvard Moseby, Hedda Østberg Amundsen og Martin Kirkeberg Mørk.
  • Mikal Emil Aaserud, VG

    Mikal Emil Aaserud, VG

Publisert: 30.04.2025 14:33 | Oppdatert: 30.04.2025 14:46

Veldig mange av dem har heller bestemt seg for å gå over til det hardtsatsende privatlaget «Team Aker Dæhlie Nordmarka».

Langrennstalentet Håvard Moseby (25) er blant dem.

Det er ikke ukontroversielt at det skjer.

– Jeg har valgt det jeg mener er best etter en nøye vurdering av alle faktorer, sier Moseby til VG på en pressekonferanse onsdag.

Håvard Moseby (til høyre) ble nummer tre på en klassiskdistanse under Tour de Ski sist sesong, bare slått av Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes (til venstre). Foto: Geir Olsen / NTB

25-åringen har pallplass fra Tour de Ski sist sesong.

Han ble også nummer fem totalt - den nest beste av de norske foruten Johannes Høsflot Klæbo som vant.

Han er regnet som en av de aller mest lovende langrennsutøverne bak de 11 som er på et elitelag kommende sesong.

Men han valgte altså et privatlag fremfor det Norges Skiforbund-finansierte regionlaget.

– Jeg kan si at det tilbudet deres ikke ble optimalt. Det tror jeg forbundet vet selv også. Det er bra at de har en regional satsing, mange er fornøyde med det, og det tilbudet blir sikkert bedre med årene. Men nå er det et steg ned fra rekruttlandslaget. Jeg må tenke på det som skjer nå og regionlag er ikke det beste tilbudet for meg.

Han hadde håpet å fortsette på forbundets rekruttlandslag. Men i vinter kunne VG fortelle at det blir lagt ned i vinter kunne VG fortelle at det blir lagt nedEquinor trakk seg som sponsor, syv millioner sponsorkroner forsvant dermed ut, og finansieringen av rekrutt- og juniorlandslaget forsvant..

Forbundet bedyret at de skulle komme med et godt tilbud til de nest beste.

Det tilbudet ble en litt større finansiering av regionlageneregionlageneRegionlagene driftes av kretsene, men er i stor grad finansierte av Norges Skiforbund gjennom en avtale med et elektronikkselskap. Det er fem regionlag i langrenn i Norge: Oslofjord, Midt-Norge, Innlandet, Vestlandet, Nord-Norge. som har vært der i alle år. Men mange utøvere har vraket det. Moseby inkludert:

I Team Aker Dæhlie Nordmarka får Moseby nemlig følgende:

  • Det han har fokusert mest på, sier Moseby, er smøreopplegget og det å opprettholde en god ski-park. Han får også fortsette med sin gamle smører.
  • Laget har dessuten et solid sportslig og medisinsk støtteapparat, sier Moseby.
  • Det andre handler om at han nå vil være på lag med svært gode løperenå vil være på lag med svært gode løpereFilip Skari og Lars Heggen er blant landets beste unge løpere med seiere i junior-VM. Skari er sønn til enda mer kjente Bente Skari og har også en NM-bronse fra sist sesong. Martin Kirkeberg Mørk som også var på rekruttlandslaget sist sesong, er en annen talentfull utøver med verdenscuperfaring.. Moseby sier han ble trigget av det han tror blir en god sportslig utvikling.
  • Deretter har det økonomiske vært en viktig faktor. Nå får han dekket hele satsingen, samlinger og reise inkludert, gjennom sesongen 2025/2026.
  • Blant trenerne som kommer inn er Emil Iversens bror, Mats Iversen.

Norges Skiforbund ville på sin side ha ham med på regionlaget Oslofjord.

– Det var et aktuelt tilbud. De har en flink trener. Men i regionlaget blir det en egenandel på 40.000 kroner. Så må jeg også dekke reise og bosted på renn under vinteren, som er i samme størrelsesorden, sier Moseby.

– De summene er det ofte klubben som må betale en andel av. Jeg synes det er dumt at klubben må betale for deler av satsingen min når jeg er 25 år. Jeg føler det ikke bør være sånn. Jeg vil heller bidra tilbake til Kjelsås. Jeg har kjent på det.

Slik reagerte Astrid Øyre Slind da skirennet «Janteloppet» reduserte premiepengene tidligere i vinter.

Med rekrutt- og juniorlandslaget borte, har styret i norsk langrenn bestemt at Norges Skiforbund skal gi et tilbud til de antatt nest beste langrennsløperne gjennom regionlagene.

Regionlagene driftes av kretsene, men får et tilskudd hvert år av forbundet. Leder av langrennskomiteen Leder av langrennskomiteenLederen av langrennskomiteen er styreleder i norsk langrenn., Torbjørn Skogstad, opplyser at regionlagene sist sesong fikk 800.000 kroner hver.

Torbjørn Skogstad

Leder av styret i norsk langrenn

Støtten kommende sesong økes med én million kroner fordelt på de fem lagene, det vil si 200.000 kroner mer per lag.

I 2026/2027 er målet at tilskuddet skal økes ytterligere 200.000 kroner per lag, opplyser Skogstad.

Per Elias Kalfoss, landslagssjef for langrenn i skiforbundet, sier han ikke kjenner til hva egenandelene er på de ulike regionlagene, som også blir kalt Elon-lagElon-lagFordi Elon er sponsor for regionlagene..

– Vi er i en prosess med å styrke våre Elon-lag og har satt oss et mål om jobbe med dette frem til 2030, skriver Kalfoss til VG og påpeker som Skogstad, at de ønsker å øke finansieringen år for år.

Per Elias Kalfoss

Landslagssjef Norges Skiforbund

Han svarer også klart og tydelig på at forbundet ønsker at regionlagene skal være det foretrukne tilbudet til Norges største talenter.

– Samtidig ser vi at privatlagene også tilbyr gode alternativer, som i enkelte tilfeller kan være bedre tilpasset individuelle behov. Vår ambisjon er likevel at når prosessen med utviklingen av region-lagene er fullført, skal tilbudet til våre største talenter være så godt at Elon-lagene blir det naturlige førstevalget.

Read Entire Article