Støre skrøt av mange nye politifolk. De fleste var sommervikarer.

3 weeks ago 23



Under partilederdebatten i Arendal skrøt statsminister Jonas Gahr Støre av 370 flere politifolk. Nå viser det seg at 315 bare var sommervikarer.

– Det blir ikke tryggere på gaten av at Jonas Gahr Støre opererer med gale tall på TV, sier Høyres Erna Solberg. Her fra partilederdebatten i Arendal. Foto: Heiko Junge / NTB
  • Thomas Spence

Publisert: 16.09.2024 07:49

Kortversjonen

Høyres leder Erna Solberg og justistalsperson Mari Holm Lønseth mener statsministeren forsøker å skape et falsk bilde av trygghet.

– Dette er sterkt misvisende tall. Statsministeren sjonglerer med tall og fakta for å skape et penere bilde enn virkeligheten er. I en verden med fake news må vi snakke om reelle, sammenlignbare tall, sier Solberg.

Hun minner om at sommervikarer er et fast innslag.

– Kommer statsministeren med fake news?

– Han kommer med feilaktige tall. Han tåkelegger den reelle situasjonen. Å skryte av at man har styrket politiet, når realiteten er at det er blitt 626 færre politiårsverk i politidistriktene, er en måte å gjøre norsk politikk dummere enn den trenger å være. Denne regjeringen har kuttet betydelig i bemanningen til politiet.

Under partilederdebatten i NRK 15. august sa statsminister Jonas Gahr Støre i sekvensen om kriminalitet: «Det er 370 flere politifolk i byene og områdene som er mest berørt».

Sluttet dagen etter

Utsagnet var korrekt akkurat da. Men et døgn etter var faktum annerledes. Alle de 373,3 årsverkene var nemlig midlertidige stillinger.

Og hele 315 av de 373 politifolkene hadde bare sommerjobb. Mange av dem hadde endog sin siste dag på jobben dagen etter debatten.

Det bekrefter justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på spørsmål fra Holm Lønseth. Hun spurte statsråden om hvor mange av de nyansatte i politiet i juni og juli som var midlertidig ansatt?

Statsråden svarer:

Ifølge Politidirektoratet ble det i juni og juli i år ansatt henholdsvis 326,2 og 47,5 midlertidige politiårsverk, totalt 373,7 årsverk. Av disse er 315 sommervikarer.

Mehl skriver også at Politidirektoratet er «betydelig styrket» i revidert nasjonalbudsjett. Og at direktoratet nå følger opp med nye ansettelser i politidistriktene og forlenge sommervikariater.

– Det skulle bare mangle at vi bemanner opp etter en nedgang på 626 politifolk. Men mye av denne styrkingen går bort i pensjon og IT og blir ikke til aktive politifolk, sier Holm Lønseth.

Ifølge Høyre må Støre ha visst at 315 politifolk «bare» var sommervikarer. Og at de øvrige i antallet han nevnte var midlertidig ansatt.

Høyre-politikerne mener påstanden holder de mange hundre nyutdannede og arbeidsledige politistudentene her i landet for narr.

– Samtidig som ungdoms- og gjengkriminaliteten tiltar og lovbruddene blir grovere, svekkes politiet stadig. Vi har sett eksempler på at hele forebyggende avdelinger i sterkt kriminalitetsutsatte områder legges ned, sier Høyre-toppene.

Pressetreff om kriminalitet

Ifølge Solberg-regjeringens eget politiske regnskap økte antallet polititjenestemenn med over 2000 i perioden. Nå sier de at trenden er snudd:

– Antallet politifolk ansatt i politidistriktene har gått ned med 626,3 årsverk siden Støre-regjeringen overtok, sier de.

Kilden er statistikken «Bemanning politi» fra Politidirektoratet.

Trygghet og bekjempelse av kriminalitet står høyt på dagsordenen for tiden. Mandag har statsminister Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og justisminister Mehl invitert til pressetreff utenfor Mortensrud politipost. Det er ett av de mest belastede nærmiljøene i hovedstaden.

Høyre er samtidig opptatt av å få frem at de bevilget 400 millioner kroner ekstra til politiet i alternativt statsbudsjett.

– Med Høyres alternativ ville det derfor vært 450 flere politifolk i gatene i løpet av 2024, sier Solberg. Deler av satsingen dekkes inn ved ikke å opprette nye tingretter. som Sp har fått gjennomslag for i Støre-regjeringen.

Støre visste om vikarene

Statssekretær Kristoffer Thoner ved Statsministerens kontor bekrefter i en e-post at Støre visste at mange av årsverkene var sommervikarer:

«Statsministeren var kjent med at antallet ansatte i politiet over sommeren hadde økt med 370 politiårsverk, og at mange av disse var sommervikarer. Det var i vår usikkerhet om flere viktige sommervikariater kunne fylles i politiet,» skriver han.

Han skriver at Regjeringen vil ha flere politifolk på jobb, og at bevilgningen i revidert budsjett gjorde det mulig å ansette flere faste politifolk og vikarer.

«Nå får flere av sommervikarene fast jobb, og vi forventer at politibemanningen vil øke mer i månedene fremover,» skriver han.

Ifølge Thoner vil en betydelig andel av sommervikarene gå over i fast stilling ulike steder i landet.

«Ansettelsesprosessene er godt i gang,» skriver han.

Read Entire Article