Støre må holde tungen rett i munnen i forhandlinger med Kina

1 month ago 16



AFTENBLADET MENER: Jonas Gahr Støre må holde tungen rett i munnen når han veier ulike interesser opp mot hverandre i forhandlinger med Kina.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter Kinas president, Xi Jinping, i Beijing. Støre er i Folkerepublikken Kina for å markere 70 år med diplomatiske forbindelser med Norge. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Mandag tok Kinas leder Xi Jinping imot statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Beijing. Besøket varer i tre dager.

«Kina kan spille en veldig viktig rolle i å håndtere noen av de kritiske utfordringene vi står overfor i dag», sa Støre, og nevnte klimaendringer og regulering av kunstig intelligens. Han understreket at verdenssamfunnet trenger Kina for å løse vanskelige temaer knyttet til sikkerhet.

«Vi ønsker samarbeid med Kina. Vi ønsker handel med Kina, som er viktig for norske bedrifter, sjømat, maritim næring, shipping, skipsfart, en lang rekke områder», sa Støre til NRK i Beijing.

Kina er Norges tredje største handelspartner, etter USA og EU. Norske bedrifter tjener gode penger der, men samtidig er det Kina som tjener mest. Norge har et stort handelsunderskudd med Kina.

Besøket og forhandlingene med Kina er ikke uproblematiske.

Støre reiser sammen med en norsk næringslivsdelegasjon. Nato-sjef Jens Stoltenberg advarte i fjor næringslivet i Norge mot å tro at Kina er en vanlig handelspartner.

«Kortsiktige økonomiske interesser kan ikke settes foran grunnleggende nasjonale interesser», sa han på NHOs årskonferanse.

Kina-ekspert Torbjørn Færøvik har også advart mot å være naive i møte med Kina og president Xi Jinping, og mot å veve norsk økonomi enda tettere inn i den kinesiske.

«Det innebærer en betydelig risiko, og gjør oss sårbare. I en gitt situasjon kan vi få dette tilbake som en bumerang. Næringslivets interesser er ikke alltid sammenfallende med Norges nasjonale interesser, som Stoltenberg helt riktig påpekte», sa han til Dagbladet.

Støre har avvist nye forhandlinger om en frihandelsavtale, av hensyn til norsk sikkerhet. Og på grunn av Kinas støtte til Russlands invasjon i Ukraina.

Cui Hongjian, professor ved Universitetet for utenriksstudier i Beijing og en av Kinas fremste Europa-eksperter, sa derimot til NRK at han mener det er åpenbart at forhandlinger om frihandel kan være en topprioritet for Kina.

Han advarte Norge og Europa mot å tro at man står fritt til å velge hvilke områder man ønsker samarbeid på, og hvilke der man ikke vil samarbeide.

Støres oppgave i Kina er ikke enkel, og det skal ikke mye til for å trå feil. Det er bare å håpe at Støre har Stoltenbergs advarsler med seg i bagasjen.

Publisert:

Publisert: 9. september 2024 21:00

Read Entire Article