Støre har snakket med Irans president: – Ta ansvar

1 month ago 23



Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) diskuterte onsdag utviklingen i Midtøsten i en telefonsamtale med Irans president Masoud Pezeshkian. Foto: Thomas Fure / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) diskuterte onsdag utviklingen i Midtøsten i en telefonsamtale med Irans nyvalgte president Masoud Pezeshkian.

onsdag 28. august kl. 23:20

– Situasjonen i Midtøsten er svært alvorlig. En videre eskalering vil få store konsekvenser for hele regionen, heter det i en uttalelse fra Støre.

– Jeg gjentok Norges sterke oppfordring til alle parter om å utvise tilbakeholdenhet, ta ansvar for å dempe konfliktnivået og å unngå at spenningene fører til en regional storkrig, sier Støre.

Amerikansk og israelsk etterretning har gjentatte ganger varslet om et nært forestående iransk angrep. Flere analytikere finner det også plausibelt at Iran vil angripe Israel, særlig etter attentatet på Hamas politiske leder Ismail Haniyeh i Teheran. Iran og Hamas anklaget Israel for å stå bak angrepet.

– I denne spente situasjonen har Iran nå unik en mulighet til å vise seg som en ansvarlig internasjonal aktør. Jeg oppfordret president Pezeshkian til å benytte denne muligheten, legger han til.

– Situasjonen i Gaza er katastrofal, og utviklingen på Vestbredden er svært bekymringsfull. Presidenten og jeg var enige om at viktigste prioritering nå er en umiddelbar våpenhvile i Gaza. Dette vil også redusere spenningsnivået i regionen, sier Støre.

Statsministerens opplyser at han tok opp Norges bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Iran, blant annet bruken av dødsstraff mot mindreårige og situasjonen for menneskerettighetsforsvarere.

Støre advarte også Iran mot å støtte Russlands krigføring i Ukraina.

Pezeshkian, som regnes som reformvennlig, vant presidentvalget i Iran i juli. Han overtok posten etter Ebrahim Raisi, som omkom i en helikopterulykke i mai.

Read Entire Article