Støre besøker Kina: – Vi må bare ikke være naive

1 month ago 11



 Tore Kristiansen / VG Foto: Tore Kristiansen / VG

– Vi må bare ikke være naive. Vi ser hvordan vi kan bli sårbare i forhold til land som har offensive etterretningsinteresser i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre i forkant av besøket til Kina neste uke.

torsdag 5. september kl. 09:33

Kortversjonen

  • Støre advarer mot ikke å være naive det gjelder offensiv etterretning før sitt besøk til Kina.
  • Støre vil ta opp blant annet Kinas relasjoner til Russland og landets menneskerettighetsbrudd.
  • Støre vil også fokusere på norsk teknologi og handel, samt samarbeidet om klima og kunstig intelligens.
  • Besøket vil vare i tre dager, og med seg har han flere representanter for norsk næringsliv.

Det tre dager lange besøket inkluderer samtaler med Kinas president Xi Jinping og statsminister Li Qiang.

Statsministeren er tydelig på at Norge må være bevisst på sårbarheten i forhold til land som har etterretningsinteresser i Norge. I sommer ble en norsk statsborger varetektsfengslet, siktet for spionasje til fordel for Kina.

– Vi er nødt til å ha en helt annen bevissthet rundt det som handler om handel. Ja, Norge har en åpen økonomi. Vi må bare ikke være naive. Og jeg vil også være åpen om det.

Etterretningsvirksomhet

– Vi ønsker samarbeid og handel med Kina. Men det skjer samtidig i en tid hvor det på noen områder ikke er naturlig å samarbeide. Og det er viktig at norsk næringsliv, universiteter og forskningsmiljøer er årvåkne i forhold til det vi vet pågår, nemlig etterretningsvirksomhet. Særlig i retning norsk teknologi, sier Støre.

 Andy Wong / AP / NTBStøre skal ha møter med Kinas statsminister Li Qiang (til venstre) og president Xi Jinping. Foto: Andy Wong / AP / NTB

Støre vil ta opp en rekke temaer som blant annet inkluderer Kinas forhold til Russlands invasjon av Ukraina og landets menneskerettighetsbrudd. Samtaler vil også handle om samarbeid og politisk kontakt på områder som er viktige for norske interesser.

Krigen i Ukraina

– Det er en forventning om at du som leder for et demokrati i Europa tar opp temaer som krigen i Ukraina og Kinas gjentatte menneskerettighetsbrudd. Hvordan har du tenkt å gjøre det?

– Dette har jeg gjort før. Det kan jeg, og det kommer jeg til å gjøre igjen. Vi kjenner Kinas nære forhold til Russland, som blir bekreftet måned for måned i politiske uttalelser og i det vi har grunn til å tro er direkte og indirekte militær støtte til Russland.

 Gleb Garanich / Reuters / NTBEn eksplosjon etter et russisk missilangrep i Kyiv, 2. september i år. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

– Mitt budskap vil jo være at denne krigen har enormt negative konsekvenser for alle. Og alle med innflytelse må bidra til at den kan stoppe. Og som jeg har sagt til kinesiske ledere tidligere, en aktiv kinesisk støtte til russisk krigføring i Ukraina vil ha varig negativ effekt på Kinas omdømme i Europa.

– Har det en negativ effekt på forholdet mellom Kina og Norge?

– Det har betydning, ja. Jeg håper og forventer at Kina gjør det de kan for at Russland stopper denne krigen.

 Lise Åserud / NTBKinas utenriksminister Li Zhaoxing og den gang utenriksminister Jonas Gahr Støre møttes i Oslo i 2006. Foto: Lise Åserud / NTB

Menneskerettigheter

Støre sier han har respekt for at millioner av mennesker er brakt ut av fattigdom i Kina og de store fremskrittene som er gjort i landet.

– Men vi er kritiske til både forhold knyttet til minoriteter og til menneskerettigheter. Det har vi tatt opp i internasjonale fora. Og det er også naturlig at vi tar det opp i tosidige samtaler.

 Joerg Boethling  / IMAGOUigurer jobber på en bomullsplantasje i Xinjiang, Kina. Foto: Joerg Boethling / IMAGO

I delegasjonen til Kina er også representanter for norsk næringsliv. Blant annet LO, NHO, Equinor, Kongsberg Maritime, Norges Rederiforbund og Nordlaks.

– Vi har med ledende norske bedrifter som har samarbeidet med Kina. Norge er stor på sjømat. Vi er stor på skipsfart. Vi er stor på energi. Og vi har viktige bidrag når det gjelder klima og moderne teknologi.

– Så det at vi har med ledende norske representanter for det, det tror jeg styrker måten vi sammen skal jobbe med Kina i årene fremover, sier Støre.

 Tore Kristiansen / VGFoto: Tore Kristiansen / VG

Kina på offensiven

– Hvordan ser du på Kinas rolle i verden i dag, Er det noe som gjør at varsellampene blinker?

– Det har aldri hendt at et land ikke omsetter sine økonomiske og teknologiske fremskritt i politisk innflytelse. Så Kina er på offensiven. De har vært veldig aktive med å sikre seg både markeder og naturressurser i blant annet Afrika. Jeg vil i alle fall si at dette er noe vi må følge nøye med på.

For tre dager siden støtte et fillipinsk og kinesisk skip sammen i Sør-Kinahavet, et område som Kina og nabostatene strides om.

– Hva konkret håper du å få ut av besøket?

– Jeg håper å få en oppdatert følelse av hva kineserne er opptatt av, hvilke utfordringer de har, og en åpenhet rundt det. Jeg ønsker at vi får bekreftet handelsinteressene våre som er viktig for norske arbeidsplasser. Og at vi også får markert betydningen av samarbeidet om klima.

Støre er også opptatt av å markere de utfordringene kunstig intelligens bringer med seg.

– Det er livsviktig for verden at land som USA og Kina velger samarbeid for å regulere og ramme inn den teknologien. Hvis dette blir en teknologi som de store maktene skal bruke mot hverandre, så er det farlig for verden og for et land som Norge, sier Støre.

Read Entire Article