Støre avviser frihandels­forhandlinger med Kina

1 month ago 20



Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble tatt imot på rød løper av viseutenriksminister Deng Li på den internasjonale flyplassen i Beijing. En æresgarde hadde møtt opp for å ta imot statsministeren, som deretter ble kjørt i bil til sentrum.

Støre besøker Folkerepublikken Kina for å markere 70 år med diplomatiske forbindelser med Norge. Statsministeren skal møte landet mektige leder Xi Jinping og statsminister Li Qiang. Med i følget er et knipp representanter for norsk næringsliv.

Støre besøker Kina

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble tatt imot på rød løper av viseutenriksminister Deng Li på den internasjonale flyplassen i Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

På forhånd har Støre sagt at han vil snakke om klimaendringer og det grønne skiftet, men også Russlands krig mot Ukraina. Kina anklages for å både gi Russland direkte og indirekte støtte i krigen.

Dette er én av grunnene til at Norge har avvist å starte nye forhandlinger om en frihandelsavtale med Kina. En annen er hensynet til nasjonal sikkerhet.

Ikke alle tror Norge enkelt vil få diktere mulige samarbeidsområder.

Ikke bare frem å velge fritt

Kina er ivrig etter å starte nye frihandelforhandlinger, mener statsviter Cui Hongjian. Han er professor ved Universitetet for utenriksstudier i Beijing og en av Kinas fremste Europa-eksperter.

– Jeg tror det er åpenbart at forhandlinger om frihandel kan være en topprioritet for Kina, sier Cui til NRK.

Cui Hongjian, professor ved Universtitetet for internasjonale studier i Beijing

Professor Cui Hongjian tror ikke Norge vil stå fritt til å velge hvilke områder man inngår samarbeid med Kina på.

Foto: Fang Yongbin / NRK

Cui mener at Kina også ønsker mer samarbeid om håndteringen av klimaendringer, et problem som Kina, Europa og USA alle må takle.

Men professoren advarer samtidig Norge og Europa mot å tro at man står fritt til å velge hvilke områder man ønsker samarbeid på, og hvilke der man ikke vil samarbeide.

Tidligere statsminister Erna Solberg hilser på Kinas leder Xi Jinping

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) hilste på Kinas leder Xi Jinping i Kinas hovedstad Beijing i 2017. Det var etter diplomatisk og økonomisk samarbeid med Kina ble gjenopptatt.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg tror ikke det er rimelig for Europa, eller Norge, å skille klimaendringer fra andre temaer, og si at vi bare skal samarbeide på dette enkeltområdet. Mens man å andre områder kan se økt konkurranse eller til og med konfrontasjon, sier Cui.

– Det kan være veldig urimelig logikk, understreker han.

Ønsker man mer samarbeid, burde det ikke settes begrensninger, mener professoren.

Viktig handelspartner og utfordrer

De siste årene har vestlige land definert Kina som både en utfordring og samarbeidspartner.

Norge må klare å finne en balanse med Kina, Norges største handelspartner etter EU og USA, mener Støre:

– Handel med Kina har stor betydning for norske arbeidsplasser, vår verdiskaping og velferd, sier statsministeren i pressemeldingen.

Samtidig understreker han at Norge skal «utvise økt aktsomhet overfor Kina» av hensyn til nasjonal sikkerhet.

I løpet av det tre dager lange besøket skal Støre innom Shanghai i tillegg til Beijing. Besøket markerer 70 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Kina.

Slag og spark er ikke uvanlig når tysk politi tar for seg demonstranter mot Gazakrigen. Hvorfor skjer dette? Hør utenriksredaksjonens podkast.

Publisert 09.09.2024, kl. 06.09

Read Entire Article