Stor uenighet: Bør man ta en eggsjekk i slutten av 20-årene?

2 weeks ago 18



Penny Wayne Claire Kembba er 33 år og bor i Oslo, og journalist i NRK. Hun tok sin første fertilitetssjekk som 28-åring.

For som barn hadde hun lagt en plan om å gifte seg og få barn innen hun fylte 30, men sånn ble det ikke, for livet skjedde og Kembba ville prioritere jobb og reising.

I dag er hun glad for at hun tok fertilitetstesten.

– De fant ut at alt så bra ut. Men det var også slik jeg fant ut at flere kvinner i familien hadde kommet tidlig i overgangsalderen og fått det som heter tidlig ovariesvikt. Dermed stod jeg også i fare for å få det.

Kembba mener fertilitet burde vært pensum på skolen.

– Da kunne jeg ha hatt bedre peiling fra starten av, sier 33-åringen.

Hun forteller sin historie i podkasten «Burde vært pensum» i NRK Radio.

Går tom for egg

Anne Marte Valset Vaarlund er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og jobber ved den private klinikken Volvat Spiren.

Hun sier at det er én ting du må vite om du er kvinne og vil ha barn: Det skjer noe med fertiliteten fra 35-årsalderen og utover.

– En god ide kan være å få sjekka eggreservene sine i slutten av 20-åra og begynnelsen av 30-åra, sier Vaarlund.

Portrett av Anne Marte Valset Vaarlund som smiler mot kamera.

Foto: Volvat Spiren Oslo

Legen forklarer at du kan få vite om du er innafor gjennomsnittet for din alder eller om du har dårligere tid til å få barn. Det gjøres blant annet med ei blodprøve som sier noe om hvor mye egg du har i eggstokkene.

– Vi opplever med jevne mellomrom at relativt unge kvinner i fin, fertil alder trenger hjelp til IVF-behandling. Og så har de egentlig mer eller mindre gått tom for egg allerede.

Assistert befruktning, mikroinjeksjon i laboratorium

Dette bildet viser hvordan assistert befruktning foregår. Slik kan man hjelpe ufrivillig barnløse til å bli foreldre.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Skeptisk

Da kan ett alternativ for å få barn å bruke eggdonasjon.

Hun forteller at blodprøva ikke kan si hvor lett det er å bli gravid der og da, men at det kan si noe om hvor lenge du har igjen egg til å få de barna du vil ha.

Da vil det kanskje gjøre at de sier «Ok, men da gidder vi ikke å reise verden rundt nå. Da må vi kanskje begynne med barn nummer én nå, for vi har lyst på tre».

Tilde Broch Østborg jobber ved Stavanger universitetssjukehus og er spesialist i kvinnesjukdommer. I tillegg er hun nestleder i Rådet for legeetikk.

Hun mener det er lite poeng i å teste fertiliteten på denne måten.

 Overlege Tilde Broch Østborg ved Kvinneklinikken.

Tilde Broch Østborg er lege og nestleder i Rådet for legeetikk.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Falske forhåpninger eller uriktig fortvilelse

Man må nesten prøve for å vite om man klarer å få barn eller ikke, med mindre en har medfødte tilstander eller har gjennomgått kirurgi som gjør det umulig, sier Østborg.

Hun har sjøl brukt prøverørsbehandling for å få barn.

Slike tester kan gi falske forhåpninger eller uriktig fortvilelse: Ønsker man å få barn bør man prøve å få dem. Dessuten gir utredningene et øyeblikksbilde, og trenger ikke si noe om hvordan situasjonen vil være om noen år.

Østborg mener private aktører kan tjene gode penger på slik testing.

– Jeg tror du vil finne få offentlige aktører som har samme standpunkt til tross for at vi har samme spesialitet og tilgang til vitenskapelig litteratur.

Samtidig understreker hun at private sjukehus står fritt til å selge tjenester som de kan stå inne for.

Skal ikke handle om penger

Vaarlund hos Volvat Spiren er uenig i at det er pengene som gjør at de har tilbudet.

– Vi ser disse pasientene jevnt og trutt hos oss. Vår hverdag er prega av kvinner som i slutten av 30-åra angrer på at de ikke starta tidligere fordi det viste seg at de ikke hadde så god tid som de trodde.

Østborg sier at ingen kan «regne med» å få barn, men at flertallet av kvinner har høy fruktbarhet gjennom tjueåra og i starten av trettiåra.

Samtidig er det 10–15 prosent som sliter med å få barn.

  • Hør andre episoder fra podkasten «Burde vært pensum»

Valgte å fryse ned egg

Noen år etter fertilitetssjekken, valgte Penny Wayne Claire Kembba å fryse ned egg.

– Jeg har lyst på barn, men ikke akkurat nå. Planen er jo å bli gravid på den vanlige måten, men da har jeg i alle fall et par ekstra kort i ermet, sier hun.

33-åringen mener at det å teste sin egen fertilitet må være opp til hver enkelt. Men sier hun er fornøyd med egen avgjørelse.

– Det er ikke sånn at jeg synes alle må ta en fertilitetstest, men er man en singel kvinne i slutten av 20-årene som har barn på to-do lista, så tenker jeg at det er lurt å vite hvilke muligheter man har. Kunnskap er makt.

– For meg har det gitt meg mer ro. Hadde ikke jeg tatt en nærmere titt på min egen fertilitet, kunne jeg i verste fall vært infertil tidlig i tredveårene. Og da uten muligheter til å ta noen forholdsregler.

Penny Kembba er journalist i NRK.

Penny Kembba mener fertilitet burde ha vært noe man lærte mer om på skolen.

Foto: Privat

Publisert 08.10.2024, kl. 17.36

Read Entire Article