Stoltenbergs klare Kina-råd

1 month ago 11



– Verden har blitt farligere, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg på et folkemøte i regi av Den norske Atlanterhavskomité i Oslo rådhus torsdag.

 Thomas Fure / NTB
FARLIGERE: Verden er blitt farligere, men Nato er blitt sterkere de siste ti årene, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg. Her i samtale med Atlanterhavskomiteens Kate Hansen Bundt i Oslo rådhus. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert 05.09.2024 15:43 Sist oppdatert 5 minutter siden

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg snakker åpenhjertig under et åpent møte i Oslo rådhus torsdag.

Her uttaler han seg både om sin egen jobbfremtid, og kommer med skarpe råd til statsminister Jonas Gahr Støre før reisen til Kina i neste uke. 

Da Kina i sommer ble stemplet som en støttespiller for Russlands krigføring i Ukraina og trussel for euroatlantisk sikkerhet, ble stemningen forsuret.

– Det ble ikke godt mottatt i Beijing. Det var for så vidt ikke hensikten heller, sier Stoltenberg. 

– Kina er en helt avgjørende støttespiller for Russland i Ukraina, sier den avtroppende Nato-sjefen og slår fast at krigen ikke hadde vært mulig uten Kinas støtte. 

– Kina er er diktatur. De undertrykker minoriteter, sier Stoltenberg.

Han mener Støre må være klar i de signalene han sender til Kina under sitt besøk i neste uke. 

– Frihet er viktigere enn frihandel, slår han fast og advarer mot å tukle med Nato og bygge opp konkurrerende europeiske forsvarsstrukturer.

Stoltenberg sier at de ikke ser noen umiddelbar militær trussel mot Nato, men at risikoen for terror, dataangrep og sabotasje øker.

 Thomas Fure
SISTE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på sitt siste offisielle besøk til Norge og holder åpent møte i Oslo Rådhus torsdag. Foto: Thomas Fure

– Ikke det jeg sa ja til

Om sin egen tid i Nato, sier Stoltenberg at de siste ti årene har vært noe helt annet enn han så for seg da han takket ja til jobben. 

Da han overtok som sjef i Nato, var Russlands inntog på den ukrainske Krim-halvøya og krigen i Afghanistan de mest presserende sakene.

– Ble jobben som du så for deg?

– Svaret på det er nei, sa Stoltenberg.

Stoltenberg er denne uka på sitt siste offisielle besøk til Norge som Nato-sjef.

På spørsmål om hva han skal gjøre når han kommer hjem, svarer han følgende: 

– Hva skal jeg drive med? Jeg har permisjon fra en forskerstilling i Statistisk sentralbyrå, sier Stoltenberg.

Et sterkere Nato 

– Det som har preget disse ti årene, er en verden som er blitt farligere og mer uforutsigbar. Det er den dårligere nyheten. Den gode nyheten er at Nato er blitt sterkere, sier Stoltenberg.

De siste to og et halvt årene har krigen i Ukraina dominert arbeidet i Nato. Stoltenberg sier de undervurderte Ukraina.

– Det er også Ukrainas store seier. De har greid det ingen trodde var mulig i starten. Putin undervurderte også oss og vår evne og vilje til å støtte Ukraina, slår Stoltenberg fast.

– Men om Ukraina kommer til å overleve som en selvstendig, demokratisk nasjon er i veldig stor grad avhengig av oss.

Read Entire Article