Stoltenberg: Verden er blitt farligere

1 month ago 13



Verden er blitt farligere, mer uforutsigbar og preget av vold og maktutøvelse. Slik beskriver Jens Stoltenberg sine ti år i Nato.

torsdag 5. september kl. 14:22

Nå slutter han med denne selvironiske bemerkningen:

– Verden var rolig før jeg kom. Den blir sikkert bra når jeg slutter.

Natos generalsekretær er torsdag i Oslo. Han holder en siste tale for et norsk publikum før han går av 1.oktober og flytter hjem fra Brussel.

1150 personer har meldt seg på arrangementet i Oslo Rådhus, som Atlanterhavskomiteen har invitert til. Senere torsdag har regjeringen invitert Jens Stoltenberg til en formell middag for å takke ham for innsatsen gjennom 10 år som Natos generalsekretær.

 Helge Mikalsen / VGJens Stoltenberg på scenen i Oslo rådhus sammen med Kate Hansen Bundt i Atlanterhavskomiteen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Ikke slik han tenkte

Jens Stoltenberg svarte «nei» på spørsmålet om jobben ble slik som han hadde tenkt seg da han ble engasjert til å lede Nato vinteren 2014.

Han fortalte at Russland og Nato var i gang med et samarbeid for å ta ut kjemiske våpen fra Syria, da han ble engasjert til stillingen.

Men før han tiltrådte i oktober 2014, hadde IS tatt kontroll over en stor del av Syria og Irak.

– Men det mest alvorlige var at Russland hadde startet krigen i Ukraina, sa han.

 Helge Mikalsen / VGHJEMME: Jens Stoltenberg ble tatt imot og ønsket «velkommen hjem» av ordfører Anne Lindboe (H) i Oslo rådhus torsdag ettermiddag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Vil ikke spå

Stoltenberg fortalte at analytikerne i Nato trodde at den fullskala krigen i Ukraina som Russland startet i 2022, ville bli kortvarig og at landet ville kollapse for overmakten etter kort tid.

Det gjør at han er varsom med å spå krigens utfall nå.

– Vi undervurderte krigen og tok feil da, derfor er jeg varsom med å spå utfallet nå. Men det at vi undervurderte Ukraina, er deres store seier, sa Stoltenberg.

Den avtroppende generalsekretæren sier at utfallet er i stor grad avhengig av om Vesten står fast ved videre støtte til Ukraina.

– Ingen kan garantere noe på vegne av 32 demokratier. Men jeg er overbevist om at støtten vil fortsette Det er i vår interesse at Ukraina overlever, sa Stotlenberg-

Artikkelen oppdateres

Read Entire Article