Stoltenberg om Midtøsten: – Veldig alvorlig situasjon

4 hours ago 3



 Thomas Nilsson / VGI NEW YORK: Jens Stoltenberg er på sin siste store reise som Nato-sjef. Han etterlater seg en farlig verden. Foto: Thomas Nilsson / VG

Nato-allierte USA har sendt soldater til Midtøsten og flere advarer om at voldsspiralen er i ferd med å komme ut av kontroll. Dette sier Nato-sjefen.

Rapporterer fra New Yorktirsdag 24. september kl. 21:20

Kortversjonen

  • USA har sendt soldater til Midtøsten, mens volden eskalerer i regionen.
  • Nato-sjef Jens Stoltenberg sier situasjonen er alvorlig og faren for opptrapping er stor.
  • Israel har gjennomført luftangrep mot Libanon; Hizbollah har svart med rakettangrep.
  • Konflikten er et stort tema på FN-uken i New York.

– Det er en veldig alvorlig situasjon og en vedvarende fare for opptrapping.

Det sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg om angrepene mot sørlige Libanon. Han er på plass i New York denne uken for å delta på den årlige FN-uken, der ledere fra alle verdens land møtes.

Mandag ble det kjent at USA sender flere styrker til Midtøsten. USA er medlem av Nato, har forsvarsalliansens største hær og er et av de landene som bruker mest på forsvar.

Les også: I Sør-Libanon: – Hører lyden av teppebombing nærme seg

 KAWNAT HAJU / AFP / NTBRøyken stiger etter et israels luftangrep mot Burj al-Shamali i sørlige Libanon tirsdag. Foto: KAWNAT HAJU / AFP / NTB

– Hvordan påvirker dette sikkerheten i Nato? spør VG.

– Det understreker hvor alvorlig konflikten i Midtøsten er. Vi har sett mye lidelse og død allerede, og vi ser dessverre mer av det nå, svarer Stoltenberg, og understreker:

– Nato som organisasjon spiller ingen direkte rolle i Midtøsten-konflikten, men vi er glad for at Nato-allierte, som USA, jobber aktivt for å få til nedtrapping og en fredelig løsning.

En brannmann er på stedet like utenfor Beirut tirsdag, etter et israels luftangrep. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB

Dette har skjedd

  • Det har lenge vært svært anspent mellom Israel og Iran-støttede Hizbollah-militsen i Libanon, og faren for krig har ulmet lenge.
  • Etter Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober i fjor og den påfølgende krigen i Gaza, ble situasjonen forverret. Hizbollah støtter Hamas i krigen mot sin felles fiende.
  • Så, i forrige uke, eskalerte det: Da Hizbollah-medlemmenes personsøkere eksploderte og flere ble drept og tusenvis skadet i Libanon, ble Israel pekt på som ansvarlig.
  • Etter dette har Israel gjennomført en rekke luftangrep mot Libanon, og den Iran-støttede Hizbollah-militsen har svart med å skyte raketter mot militære mål i Israel.
  • Mandag gikk Israel til et omfattende bombeangrep på sørlige Libanon.

Nå holder verden pusten.

Kan det bryte ut storkrig i regionen, som alle har fryktet det siste året etter Hamas’ terrorangrep på Israel? Eller har storkrigen i realiteten allerede begynt?

Les også: Les analysen: Skremmende utsikter

«Farligere verden – sterkere Nato»

Stoltenberg har sine aller siste dager som Nato-leder, en stilling han har hatt i hele ti år.

– Det er fortsatt krig i Ukraina, det er krig i Gaza, en eskalering i Midtøsten, og Nato har et konkurranseforhold til Kina; hvordan vil du beskrive sikkerhetssituasjonen i Nato i dag?

– Vi lever i en farligere verden. Det er den dårlige nyheten. Den gode nyheten er at Nato er mye sterkere enn for ti år siden. Da brukte tre Nato-land to prosent eller mer av BNP på forsvar, nå er det 23 land som gjør det. Vi har flere styrker og høyere beredskap, svarer Stoltenberg.

 Thomas Nilsson / VGFoto: Thomas Nilsson / VG

Stort tema på FN-uken

Statsminister Jonas Gahr Støre kom også ut av selve FN-bygget, ut i den såkalte Rosehagen, for å møte norsk presse tirsdag.

Åpningstalene på generalforsamlingen var preget av uro og stort fokus på Libanon, ifølge Støre. Både USAs president Joe Biden, generalsekretær António Guterres og kongen av Jordan tok opp dette i sine innlegg.

 Thomas Nilsson / VGFoto: Thomas Nilsson / VG

– Hvordan beskriver kolleger i Midtøsten nå risikoen for eskalering i regionen og hva kan FN egentlig gjøre?

– Eskalering har ikke egentlig vært tema, men vi kan alltids spekulere i om det blir en regional krig. Det er så dramatisk det som skjer på bakken i krigen mellom Israel og Hizbollah, på grensen til Libanon. Vestbredden kommer litt i andre rekke. Volden med bosettere blir det ikke reagert på. Og vi har Gaza. Så dramaet i det som pågår har hovedoppmerksomheten her i FN.

 Thomas Nilsson / VGStøre og Stoltenberg møtte begge norsk presse utenfor FN tirsdag. Foto: Thomas Nilsson / VG

Kan bli en voldsspiral: Frykter at Libanon kan bli ødelagt som Gaza

Les også: Eide om risiko for storkrig i Midtøsten: – Mye farligere nå

Read Entire Article