– Jo mer uro det er der ute, desto viktigere er det at vi skaper forutsigbarhet her hjemme, sier Jens Stoltenberg til VG.
Kortversjonen
- Jens Stoltenberg inviterer til et bredt skatteforlik for å skape økonomisk forutsigbarhet.
- En ny kommisjon med deltagere fra ulike partier skal legge grunnlaget for forliket.
- Skatteforliket forventes å være klart neste år, med mål om bedre rammer for bedrifter og familier.
– Regjeringen inviterer til et bredt forlik om skatt, for å bidra til at vi får et bedre og mer forutsigbart skattesystem for bedriftene og for familiene, sier finansministeren som møter VG i skolegården på Tåsen skole torsdag kveld.
Derfor har regjeringen besluttet å sette ned en kommisjon med deltagere fra ulike partier for å legge grunnlaget for forliket, sier han.
Usikre tider
Målet er at skatteforliket skal være klart neste år, slik at det kan tas med i statsbudsjettet året etter.
– Jeg tror ikke nødvendigvis at vi kan bli enige om alt, men det er en fordel om det blir enighet om noen bærebjelker som vil kunne gi bedre rammevilkår for bedriftene for å styrke deres konkurransekraft, mer forutsigbarhet og et bedre skattesystem, sier Stoltenberg.
Stoltenberg sier bakgrunnen for at dette grepet tas nå, dreier seg om at det har vært mange skiftende regjeringer og mange endringer i skattesystemet.
Stoltenberg erkjenner samtidig at en usikker verden i lys av Donald Trumps tollkrig, øker behovet for økonomisk trygghet her hjemme.
Han har tidligere presentert en trippelsmell overfor VG, som kan svekke norsk økonomi:
- Økt toll fra USA
- EUs svar med økt toll og beskyttelsestiltak som kan ramme Norge.
- Den negative utviklingen i verdenshandelen vil ramme et eksportland som Norge hardt.
– Vi vet jo ikke hvordan en handelskrig vil slå inn, men jo mer konkurransedyktige bedriftene er,
jo bedre vil de være i stand til å håndtere en mulig handelskrig, sier Stoltenberg torsdag kveld.
Vil ikke nevne enkeltskatter
– Hvilke skatter er det du mener har gjort det mer uforutsigbart for bedriftene, tenker du for eksempel på lakseskatten?
– Jeg kommer ikke til å gå inn på enkeltskatter. Vi inviterer til den prosessen med partiene. Vi tror ikke det er lett, men vi tror det er mulig. Vi har gjort det før.
– Et skattesystem er aldri perfekt. Derfor må det vedlikeholdes og endres, og så må vi forsøke å få til mer forutsigbarhet. Gjøre bedriftene mer konkurransedyktige, ikke minst i en urolig situasjon. Og bidra til mer rettferdighet for vanlige familier.
– Har du fått med deg de andre partiene på dette?
– Vi har akkurat startet drøftingene om mandatet og sammensetningen, og vi skal selvfølgelig være lyttende til de innspillene partiene kommer med.
Stoltenberg sier han har vært i dialog med noen partier, men ikke alle:
– Jeg er glad for at Høyre for eksempel har gjort det klart at de er innstilt på å være med, ikke fordi vi tror det er en enkel sak at Høyre og Arbeiderpartiet skal bli enige, men vi har vist før at vi kan ta ansvar for landet og bli enige om noen hovedelementer.
Senest i desember 2022 la skatteutvalget frem sin rapport til regjeringen. Den la daværende finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), i skuffen.
– Hva er forskjellen på dette utvalget og det du nå foreslår?
– Forskjellen er at det har vært ekspertutvalget – og det er bra med ekspertutvalg som kan gi oss gode analyser og faglig tunge innspill. Det vi trenger nå, er ikke et nytt rent ekspertutvalg, men politisk håndverk.
Peker på Siv Jensen
Stoltenberg sier han vil samle personer med ulik politisk bakgrunn som kan komme frem til politiske kompromisser.
– Arbeidet til ekspertutvalgene kan gi et faktagrunnlag, men vi må bringe dette et steg videre.
De som skal sitte i dette utvalget trenger ikke å være dagens ledelse i de politiske partiene, mener Stoltenberg.
– Det skal være folk som har tilknytning til og forstår de politiske prosessene. En person jeg har tenkt passet fint til et sånt utvalg, er Siv Jensen. Hun har politisk erfaring, og har laget forlik tidligere, sier Stoltenberg.
– Dette er mulig, men det krever politisk vilje, understreker han.