Stjernetreneren forsvant fra rampelyset - her er han i Bodø

2 weeks ago 10



Porto-president Andre Villas-Boas smilte da han ankom Bodø tirsdag. Det skjer etter et år med voldelige opptøyer og skittkasting for en storklubb i trøbbel.

Foto: Steffen Stenersen / VG
  • Steffen Stenersen, VG

    Steffen Stenersen, VG

Publisert: 24.09.2024 21:26

– Vi har høye forventninger til kampen i morgen, det samme har sikkert Bodø/Glimt. Men vi har selvfølgelig et større ansvar på oss med tanke på vår historie i turneringen, sier Andre Villas-Boas til VG ved ankomst Bodø.

En time forsinket landet Boeing-flyet med Porto-troppen på Bodø lufthavn.

Det er en europeisk gigant som kommer til Nord-Norge for å spille Europa League mot Bodø/Glimt onsdag kveld – men som det siste året har vært gjennom flere sjokkscener som har endret klubben totalt.

Nå er den gamle trenerstjernen hentet inn for å fikse på det. Han måtte bare først vinne over en legende.

– Jorge Pinto da Costa er som en Gud for Porto-fansen.

Det sier Carlo Rodrigues til VG. Reporteren i portugisiske Sport TV snakker om den tidligere klubbpresidenten som ble avsatt etter 42 år i samme rolle.

Mannen som på mange måter skapte Porto-dynasitet som i mange år herjet i hjemlig liga og Champions League.

Andre Villas-Boas kunne feire en suveren valgseier i april. Foto: FERNANDO VELUDO / EPA / NTB

Inn kom Andre Villas-Boas. Profilen som har vunnet Europa League med nettopp Porto, men som er mer kjent for å ha trent Chelsea og Tottenham i Premier League.

Han har vært uten trenerjobb siden han forlot Marseille i 2021.

– Vi kommer hit med høye forventninger. Det er et vanskelig sted å komme til, men vi håper å kunne svare til våre supporteres høye forventninger, sier Villas-Boas på vei ut fra flyplassen.

Andre Villas-Boas sammen med Portos nyansatte trener Vitor Bruno i sommer. Foto: ESTELA SILVA / EPA / NTB

Det er mye som skiller storklubben Porto og lille Bodø/Glimt, men begge er de eid av medlemmene.

I vår vant klubbhelten Villas-Boas presidentvalget i Porto med 80 prosent av stemmene. Et politisk jordskred i den historiske klubben var et faktum.

– Porto er endelig fri, sa Villas-Boas i sin tale den gangen.

Men ikke alle har vært ombord på klubblegendens tog mot presidentskapet.

Storklubbens drastiske endring startet i november i fjor. Etter år med frustrasjon blant mange fans og medlemmer, endte det i stygge scener på en av klubbens generalforsamlinger.

Flere Ultras-grupperinger som skal ha vært lojale til den sittende presidenten, sto bak voldelige scener inne i salen hvor forsamlingen ble holdt. Villas-Boas var selv til stede og kalte det «en av de mørkeste dagene i Portos historie».

Portos legendariske president Jorge Nuno Pinto da Costa blir kysset på hodet av Sergio Conceicao. Sistnevnte er legendarisk spiller og trener i Porto fra 2017 frem til i sommer. Foto: MIGUEL RIOPA / AFP / NTB

– Det som har skjedd i dag, kan aldri skje igjen, sa Villas-Boas.

«Valgkontoret» hans ble vandalisert og veggene til hjemmet hans ble nedtagget, ifølge The Guardian.

Og hva med presidenten som hadde sittet i over 40 år? Vel, han tok ikke Villas-Boas ønske om å bli president særlig pent, han heller. På et tidspunkt skal han ha sammenlignet trenerprofilen med sin egen hund.

José Mourinho vant Champions League med Porto i 2004. Foto: MIGUEL RIOPA / AFP / NTB

Dette er altså en klubb som har vunnet Champions League under José Mourinho og vært et fast innslag i verdens største klubbturnering. Senest i fjor røk de mot Arsenal i åttedelsfinalen.

Det ble en tredjeplass i ligaen - 18 poeng bak suverene Sporting.

Under Villas-Boas ledelse er det dog tegn til optimisme. I hjemlig serie har det blitt fem av seks seire.

– Det er vanskelige tider for Porto. Det var overraskende at han skulle vinne valget med 80 prosent. Folk så ikke den komme. Porto sliter økonomisk og det er vanskelig for Villas-Boas og laget, sier Carlos Rodrigues til VG på Aspmyra.

Carlos Rodrigues

På plass i Bodø for Sport.TV

Han forteller at fansen først og fremst var misfornøyd med personene Pinto da Costa hadde med seg i sitt team – og at mange mistenkte at penger som skulle havnet i klubben, havnet i feil hender.

Ifølge New York Times i vår hadde klubben over 700 millioner dollar i gjeld. Villas-Boas argumenterte med at Portos en gang strålende overgangsstrategi hadde blitt kastet til fordel for samarbeid med en håndfull agenter.

Dermed er den noe sure vinden i Bodø ingenting for Andre Villas-Boas. Ti år etter at han fikk sparken i Tottenham er han under hardt press for å gjenreise en europeisk gigant.

Et svakt resultat på Aspmyra vil øke vindstyrken i luggen på 46-åringen.

Read Entire Article