Stine (40) får 1,75 millioner i erstatning

1 week ago 8



Saksøkte barnevernet:

Stine B. Knutsen saksøkte barnevernet i Ringsaker for 3,3 millioner kroner fordi de lot henne vokse opp med morens rusmisbruk. Nå har hun fått dommen.

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
DOM: Stine B. Knutsen saksøkte barnevernet for å ha latt henne vokse opp med en alkoholisert mor. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

Publisert 26.09.2024 14:01 Sist oppdatert 17 minutter siden

Knutsen fortalte i retten om en kaotisk barndom med en uberegnelig mor som slo henne når hun var full og lot henne være alene hjemme når hun skulle ut for å drikke.

– Var livredd for at mamma skulle våkne

Hun krevde 3,3 millioner kroner i erstatning fra Ringsaker kommune fordi barnevernet ikke grep inn selv om de fra hun var fire år fikk en rekke bekymringsmeldinger.

Meldingene handlet om rus, omsorgssvikt, vanskjøtsel og om en jente som vandret rundt i nabolaget og henvendte seg til naboer fordi hun ikke ville hjem.

Som voksen er Knutsen diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom. I forbindelse med erstatningssaken har en rettsoppnevnt sakkyndig konkludert med at hun har en invaliditetsgrad på 40 prosent.

– Beklager at vi ikke klarte å hjelpe Stine

Hun har kjempet i fire år på å få saken behandlet i rettssystemet.

Ble nektet fullt innsyn

Først ble hun nektet fullt innsyn i saksmappen sin, men etter en serie avsløringer i nyhetene på TV 2 beklaget barnevernet og ga henne merinnsyn i alle interne journalnotater. Da ble hun klar over omfanget av bekymringsmeldinger som kom inn til barnevernet. Hun ble også klar over at barnevernet vurderte omsorgsovertakelse. Men at det ikke skjedde.

I retten sa barnevernsleder Lisbeth Gjønnes i Ringsaker kommune at de vurderte en omsorgsovertakelse som et for stort inngrep, spesielt siden faren til Knutsen var en trygg omsorgsperson når han var hjemme fra jobben i Nordsjøen.

 Privat
KAOS: Stine vokste opp i et kaos med sin alkoholiserte mor. Foto: Privat

– Stine ville blitt fratatt begge sine foreldre. I lys av det så vi på fosterhjem som et veldig ekstremt tiltak, sa Gjønnes i retten.

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
MAPPA: Stine B. Knutsen forsto først da hun fikk lese barnevernsmappa si omfanget av hva hun var blitt utsatt for. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

Tilkjent 1,75 millioner kroner

Nå har altså Østre Innlandet tingrett dømt Ringsaker kommune til å betale Stine 1.755.220 kroner i erstatning innen to uker fra dommens forkynnelse. I tillegg er kommunen dømt til å betale Stines saksomkostninger på 479.791 kroner.

Østre innlandet tingrett skriver i dommen:

Retten mener på denne bakgrunn at det er sannsynlig at Knutsen ville vært i arbeid i dag om hun hadde vokst opp hos far eller i fosterhjem fra senest desember 1992. Det er dermed årsakssammenheng mellom kommunes manglende inngripen og hennes skade i dag. 

Kommunen ble frifunnet fra kravet om oppreisningserstatning.

– Jeg er veldig fornøyd med denne dommen, utbryter Stines advokat Ann-Iren Skjelbred.

– Stine er oppløst i tårer. Hun har hatt fire mørke og tunge uker og vært langt nede. Jeg tror det løsner litt nå.

Ringsaker kommunes advokat,  Karoline Henriksen, svarer på spørsmål fra TV 2 på om kommunen vil anke dommen:

– Kommunen har mottatt dommen, og vil gå nøye igjennom og vurdere den. 

Read Entire Article