Stiller EU-krav: – Vi må ha en statsminister som tør å gjøre det

1 month ago 28



Norge inn i EU er Venstres viktigste valgkampløfte før stortingsvalget neste år: – Vi må ha en statsminister som tør å gjøre det.

Da de styrte landet sammen sist, var ikke EU på agendaen. Men Venstre sa tydelig ja først i 2020, og nå vil Guri Melby ha med seg Erna Solberg på å melde Norge inn i Den europeiske union. Foto: Arkivfoto: Javad Parsa / NTB

Publisert: 01.08.2024 12:35

Kortversjonen

Stortingsvalget er snart bare ett år unna. Når det er unnagjort, ser Venstre for seg å sitte i regjering.

Partileder Guri Melby tjuvstarter valgkampen allerede nå med et tydelig krav til sin foretrukne samarbeidspartner Erna Solberg:

En ny borgerlig regjering må sørge for å få i gang arbeidet med å melde Norge inn i EU. Og hun mener det haster mer enn noen gang.

– Tiden er inne for å ta debatten, selv om den er vanskelig. Da må vi ha en statsminister som tør å gjøre det, sier hun og fremsetter argumentene på rams:

– Trump kan med stor sannsynlighet igjen bli president i USA. Han har tidligere truet med å trekke USA ut av Nato.

Krig i Ukraina, den usikre situasjonen i Midtøsten og en skiftende sikkerhetsbalanse i verden trekker hun deretter frem.

– Da må vi diskutere om Nato er nok. Vi risikerer faktisk at Europa må sørge for sin egen sikkerhet fremover, sier hun og trekker frem at den regjeringsoppnevnte Forsvarskommisjonen av 2021 har pekt på det samme.

– Norge kan ikke bli stående utenfor da.

Venstre har bare vært tydelig for EU i fire år, og nå lanserer de EU som sitt fremste valgløfte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Partiets fremste valgløfte

Situasjonen i verden gjør at Melby ser seg nødt til å stille et hardt krav til sin foretrukne samarbeidspartner Erna Solberg i Høyre.

– Jeg utfordrer henne til å starte prosessen med en innmelding. Hun må tørre å ta opp spørsmålet, lansere en debatt og få i gang en ny EU-utredning dersom borgerlig side vinner valget.

Venstre satt i regjering sammen med Høyre i nesten fire år fra 2018 til 2021, men det var først i 2020 at Venstre ble for et norsk EU-medlemskap.

– Hvor hardt er dette kravet fra dere i en eventuell regjeringsforhandling?

– Vi kommer til å prioritere det høyt, og vi lanserer det som en av grunnene til å skifte regjering, all den tid Jonas Gahr Støre ikke ser ut til å ville ta opp EU-spørsmålet.

– Så det er et valgløfte?

– Å melde Norge inn i EU er Venstres fremste valgkampløfte, så dette kravet er tydelig.

Slik målingene ser ut nå, kommer ikke en eventuell borgerlig regjering til å ha flertall uten støtte fra EU-negative Fremskrittspartiet. De har det siste halvåret klatret på flere målinger.

– Det har selvfølgelig noe å si, og det blir en diskusjon etter valget. Men slik det ser ut nå, er det et flertall for norsk EU-medlemskap innad på borgerlig side.

Ikke flertall for EU i befolkningen

Melby understreker samtidig at hun «i første omgang» etterlyser debatten og en utredning.

– Stadig færre er imot EU, selv om ja-siden ikke har flertall i målinger ennå. Flere og flere oppgir at de er usikre, så det tyder på at vi må ha mer kunnskap i offentligheten.

– Det er også politikeres oppgave å påvirke folkeopinionen med ny kunnskap, sier hun.

Foreløpig er det 25 prosent av befolkningen som vil ha Norge inn i EU, viser en måling gjort av Fafo i juni i år. Samtidig er det opp fra kun 14 prosent i 2019. 39 prosent vil at Norge ikke skal melde seg inn i EU og hele 20 prosent oppgir at de er usikre.

Høyre er ikke uenig, men ...

Høyre er allerede positive til et norsk EU-medlemskap – et standpunkt de har hatt lenger enn Venstre.

Dette nøler ikke Melby med å påpeke:

– Jeg prøver ikke å tre Venstre-politikk ned over ørene til Høyre. Vi vil bare at Solberg skal føre politikken hun allerede står for.

Høyre har vært for EU siden før den første folkeavstemningen i 1972. Men i 2022 vedtok landsmøtet at partiet aktivt skal starte en ny debatt om Norges forhold til Europa. Dette ble vedtatt mot Erna Solbergs vilje.

– Å begynne med det når det bare er 30 prosent av det norske folk som er for, det er bortkastet energi. Vi er for EU-medlemskap i Høyre, men spørsmålet er timingen, sa Solberg den gang.

Read Entire Article