Sterke reaksjoner på Støre-bok fra Dagbladet-journalister: – Situasjonen som beskrives har aldri skjedd

2 hours ago 6



Flere som er omtalt i to Dagbladet-journalisters nye bok om Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet, reagerer sterkt på innholdet.

En rekke personer som er omtalt i boken «Partiet» sier de ikke kjenner seg igjen i det som står om dem i boken. Flere påpeker at det er flere feil i boken. Foto: Gom Kallestad, NTB

Publisert: 21.09.2024 18:56

Kortversjonen

Boken, som er skrevet av Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant, er basert på intervjuer med 70 anonyme kilder.

«Partiet. En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall» handler om hvordan Ap har tapt valg, mistet posisjon og vært preget av konflikter under Jonas Gahr Støres ledelse.

I går ble det kjent at forlaget vil rette flere feil.

Nå kan Aftenposten fortelle at flere andre ikke kjenner seg igjen i hva som er skrevet om dem.

– Det er utrolig at Gyldendal gir ut en bok som så til de grader svartmaler en person uten å faktasjekke det som kommer frem, sier Siri Hytten, som i flere år var Støres rådgiver, stabssjef og statssekretær.

– Jeg har null tillit til resten av det som står i boken når det lille som står om meg er så spekket med direkte feil og unøyaktigheter.

– Har aldri skjedd

Hytten sier hun skvatt da hun leste dette avsnittet i boken:

«Og av og til kunne filosofien bli så spennende at selv jobb måtte vente. Under Arendalsuka i 2021 sprang Tale Jordbakke og Siri Hytten sørlandsbyen rundt som piskede skinn. I sommervarmen håndterte de presse, sikkerhet, kalender og ivrige velgere. Ved arbeidsdagens slutt karet de seg ut på Støre-familiens perle: hytta i Tvedestrand. Her bor Støre alltid når han gjester Arendalsuka hvert år i august.

Synet som møtte Jordbakke og Hytten fikk dem til å sende hverandre frustrerte blikk. Ute på Støre-hytta, i den svale sjøbrisen, satt Jonas Gahr Støre og Thomas Boe Hornburg i en engasjert diskusjon om den franske filosofen René Descartes.»

– Dette er fullstendig feil. Jeg har vært på Arendalsuka med Støre mange ganger, men da har vi alltid vært sammen inne i Arendal. Jeg har aldri hørt noen diskusjon om Descartes, sier Hytten.

– Beskrivelsen av situasjonen og de som er involvert fremstår veldig fremmed for meg, sier tidligere rådgiver Tale Jordbakke.

– Det er helt absurd å lese dette. Situasjonen som beskrives har aldri skjedd, sier Hytten.

Forfatterne viser til kildevernet

Suvatne og Gilbrant skriver i en e-post at de av hensyn til kildevernet ikke kan kan diskutere hva som ble sagt, eller ikke sagt, under intervjuer til denne boken.

«Utover partiledelsen, sier vi heller ikke hvem vi har snakket med. «Partiet» er en brutal bok, for å sitere Altingets anmeldelse. Det har vært vårt mål å skrive en hardtslående bok som forteller en helhetlig historie. Vi har vært forberedt på sterke reaksjoner.»

Forfatterne «registrerer at Hytten og Jordbakke gir en annen beretning enn det våre kilder har gjort til oss, og det har de all rett til».

«Det har kommet noen få tilbakemeldinger i løpet av helgen, og de tar vi med oss når vi skal se på eventuelle justeringer inn mot neste opplag av boken», skriver de.

Svein Tore Bergestuen er blant dem som ikke kjenner seg igjen i Dagbladet-journalistenes nye bok. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Håper det er en glipp

Også Hadia Tajiks tidligere politiske rådgiver, Svein Tore Bergestuen, reagerer.

Bergestuen sier han har hatt det han oppfattet som en bakgrunnssamtale med forfatterne, og ble overrasket da Aftenposten gjorde ham oppmerksom på at han er sitert i boken.

– Jeg håper dette er en glipp, og at de ikke har sitert andre kilder fra bakgrunnssamtaler uten å gi mulighet til korrigering, sier Bergestuen.

I boken omtales en angivelig samtale mellom ham og Støre:

«Svein Tore, du snakker jo hadiask. Kan du forklare hva hun vil mene om dette?» kunne Støre si til Bergestuen inne på partilederkontoret og vise ham en sak eller et utspill. Bergestuen ble en nyttig tolk slik at Støre kunne unngå å opprøre sin dyktige nestleder.»

– Har Støre sagt dette til deg?

– Nei, sier Bergestuen.

Dette kommenterer forfatterne slik:

«Vi er trygge på at denne formuleringen er riktig gjengivelse av virkeligheten. Når vi skriver «kunne Støre si», mener vi at det fremkommer tydelig at det ikke er snakk om en konkret episode. Dette inntrykket mener vi forsterkes av at vi heller aldri tid- eller stedfester dette.»

Forlaget: – Skal rette opp feil og unyanser

Gyldendal forlag bekrefter at de har fått flere henvendelser fra personer som reagerer på hvordan de omtales i boken «Partiet».

– Dette er en bok om det indre liv i Norges viktigste parti, og vi regnet med at den ville utløse kontroverser. De fleste av disse har allerede uttalt seg i mediene, og vi har sagt at vi skal rette opp feil og unyanser i nye opplag av boken, skriver Reidar Mide Solberg, forlagssjef for sakprosa i Gyldendal.

– På helt ordinært vis følger vi opp de tilbakemeldingene som måtte komme. Om slike tilbakemeldinger medfører endringer eller justeringer i tekst er foreløpig for tidlig å si, men vi skal være helt åpne om det når den tid kommer, sier forlagssjefen.

– Forlaget har fulgt vanlige rutiner for redaksjonell gjennomgang av dette manuset, men selvsagt lest og kommentert ekstra nøye på grunn av det sensitive innholdet og omfanget av anonyme kilder, sier Solberg.

Read Entire Article