-
Stenger ambulansestasjonen i Sandnessjøen
Mandag ble ambulansestasjonen i Sandnessjøen stengt på grunn av problemer med inneklima og avvik. Det skriver Helgelands blad.
– Vi stenger fra i dag. Ingen får bo her. Stasjonen forblir stengt inntil det vi har påpekt blir utbedret, og det kan dokumenteres for oss at det er trygt å være her, sier verneombud for prehospitale tjenester på sykehuset i Sandnessjøen, Martine Håkonsen til avisa.
Flere ansatte opplever helseproblemer når de er på vakt på stasjonen. De melder om hodepine, tett og rennende nese, og svie i øynene. I tillegg blir ventilasjonsanlegget stadig tett, de mangler ren og skitten sone, og har et uferdig tak som drysser, skriver avisa.
– Jeg har gått runde med smittevernsykepleier som har påvist avvik i henhold til Helgelandssykehusets infeksjonskontrollprogram, krav fra Arbeidstilsynet og Arbeidsplassforskriften, sier Håkonsen.
Over år har de rapportert om feil og mangler ved bygget til drifts- og eiendomsavdelingen, men problemene er ikke utbedret. Arbeidstilsynet er også varslet, skriver Helgelands blad.
– De har ikke vært på inspeksjon ennå, og det er derfor jeg anser dette som en hastesak. 37 prosent av avvikene som er varslet siden 2015, er det ikke gjort noe med, sier verneombudet.
Foto: Benjamin Fredriksen -
Nedgang i personskader ved Alcoa i Mosjøen i fjor
Årsberetningen for Mosjøen Kjemiske Arbeiderforening (MKAF) for 2024 viser at det ble registrert 54 personskader ved Alcoa Mosjøen. Det skriver Helgelendingen.
Elleve av skadene krevde medisinsk behandling, 41 krevde førstehjelp og to skader førte til arbeidsbegrensning, ifølge avisa.
Dette er en nedgang fra 2023. Da ble det meldt om 63 skader, skriver Helgelendingen.
Foto: NRK -
Må permittere halve arbeidsstokken
Selskapet Latech AS i Moskenes må permittere seks ansatte, ifølge Lofotposten.
Selskapet har siden 2004 laget produksjonsutstyr til fiskeflåten og fiskeindustrien på land. Ifølge avisa har selskapet de siste årene hatt en omsetning på mellom 30 og 40 millioner kroner.
Men nå er de nødt til å permittere ansatte som følge av mindre arbeid.
– Grunnen er at det er lite ordre inn. Vi tror dette har en sammenheng med kvotenedgangen, sier daglig leder Cecilie Berntsen til avisa.
Selv om det er seks ansatte som nå er permittert, betyr ikke det at alt stopper opp. Det er fortsatt syv ansatte på jobb.
– Vi skal nok stå han av, for å si det sånn. Det er ikke kroken på døra, sier Berntsen til Lofotposten.
-
Trafikkulykke i Brønnøy – bil skal ha kjørt i fjellvegg
Politiet melder om en trafikkulykke på fv. 76 i Brønnøy. En bil er involvert og skal ha kjørt i en fjellvegg, ifølge politiet.
Sjåføren er våken og klar, men blir sjekket av helsepersonell på stedet.
-
Lurte Nav, nå må mannen i 20-årene i fengsel
Avisa Nordland meldte mandag at en mann i 20-årene fra Bodø er dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for å ha gitt uriktige opplysninger til Nav.
Han oppga å ha arbeidet 415 timer hos to ulike bedrifter, men i virkeligheten jobbet han 1275,5 timer. Dermed mottok han urettmessig 217 250 kroner i dagpenger.
Bodø-mannen dømmes for grovt bedrageri og uriktig forklaring.
Foto: Marius Guttormsen / NRK -
Går frivillig gjennom isen
I Svolvær benyttet Thor-Jakob Andreassen, Lucas Nikolaisen og Lucas Dahlstrup første dag av vinterferien til å teste hvordan det er å gå gjennom isen.
– Jeg tenkte først at jeg ikke kom til å få sjokk, men du får fort sjokk, sier Lucas Dahlstrup.
For mange vil det kanskje oppleves som et sjokk hvis man skulle være uheldig og gå gjennom isen. Derfor kan det være lurt å øve under kontrollerte forhold, slik som denne gjengen gjorde på Lille Kongsvann.
Vinterferieaktiviteten ble arrangert i samarbeid mellom Lofoten Friluftsråd, UNGiVÅGAN og BUA Vågan.
– Det er greit å vite hva man skal gjøre hvis man faktisk skulle gå gjennom isen, sier Ingrid Kvamme Erichsen fra Lofoten Friluftsråd.
Foto: Trude Furuly/NRK -
Promillekjøring på Melbu
Politiet fikk i kveld melding om mulig promillekjøring på Melbu.
De har kontroll på fører som blåste over lovlig verdi. Han framstilles for bevissikring og sak opprettes.
-
254 kunder uten strøm
I Beiarn er 254 kunder uten strøm. Arva skriver på sine nettsider at strømbruddet er registrert, og at de jobber med å lokalisere og rette feilen.
Strømmen er forventet tilbake klokken 21 i kveld.
Foto: Geodata AS, Kartverket, Geovekst og kommunene, OpenStreetMap | Powered by Volue ADMS Powered by Esri -
Ranværing tok gull i junior-VM
Kasper Ågheim Kalkenberg fra Rana imponerte under junior-VM i Östersund. I dagens sprint gikk skiskytteren inn til seier.
Denne sesongen er ranværingens første i den eldste juniorklassen. Med andre ord stiller han på startstreken sammen med løpere som er to år eldre enn ham selv.
Rana Blad omtalte saken først.
Foto: Geir Olsen / NTB -
Espejord aktuell for FK Haugesund
Ifølge iTromsø er FK Haugesund interessert i tidligere Bodø/Glimt-spiss Runar Espejord.
Klubben skal ha vært i kontakt med 29-åringen og ønsker å signere ham.
Espejord har vært klubbløs siden nyttår, men har trent med TUIL, Tromsdalen Fotball.
Foreløpig er ingen avtale med Haugesund-klubben på plass, og det er uklart når en eventuell overgang kan bli klar.
Foto: Niklas Aune Johnsen / Bodø/Glimt -
Utforkjøring ved Risøyhamn
Politiet rykker ut til et tips om et kjøretøy som har kjørt ut av veien ved Risøyhamn.
Ifølge Bladet Vesterålen havnet bilen mellom 40 og 50 meter fra veien, og skal ha tatt med seg en del busker på ferden.
Politiet oppretter sak og tar kontakt med bileier/fører for et avhør.
Per nå er det ingen info om fører av bilen.
-
99 varmerekorder i Norge i februar
Årets februar ga 99 varmerekorder i Norge, men en snittemperatur på 7,6 grader over normalen på Svalbard var ikke en av de.
– For 50 år siden var en så mild februar på Svalbard nesten utenkelig. I 2025 er ikke det rekord engang, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.
For landet som helhet var februar 2,1 grader over normalen. Størst avvik var det i Nord-Norge, som var 7–8 grader varmere enn normalen på flere værstasjoner.
I Tromsø ble årets februar den nest varmeste som er registrert. For bare fjerde gang siden måleserien startet i 1921, kom gjennomsnittstemperaturen over 0 grader.
For 46 år siden startet man å måle sjøisutbredelsen i Arktis. Siden den gang har vi mistet sjøis tilsvarende størrelsen på Grønnland, hele 2 millioner kvadratkilometer.
– Uansett årstid så ser vi at det har vært en jevn nedgang i isutbredelsen de siste fem tiårene. Og 2025 ligger nå helt i bunn av hva vi pleier å observere for vinterisen i Arktis, sier Signe Aaboe, klimaforsker ved Meteorologisk institutt. (NTB)
Foto: Marthe Terese Markussen -
Politiet måtte gripe inn etter beruset mann på kafé
Politiet rykket mandag ut til Bakeren på Ranenget etter melding om en beruset mann som skapte uro blant gjestene.
Da patruljen ankom stedet, fikk de kontakt med en mann i 20-årene, som nektet å oppgi personalia til politiet.
Mannen ble kjørt hjem til egen bopel og har fått pålegg om å holde seg borte fra Ranenget frem til kl. 08.00 tirsdag morgen.
Vedkommende er også anmeldt for å ikke ha oppgitt personalia til politiet.
-
Bil havnet på taket etter utforkjørsel
En personbil med to personer om bord kjørte av veien på fylkesvei 17 ved Tilrem i Brønnøy kommune.
Personene er våken, ute av bilen og tas hånd om ambulanse. Begge fraktes til legevakt for sjekk.
Politiet oppretter sak på forholdet. Det er ingen mistanke om ruskjøring.
Det er ingen trafikale utfordringer på stedet.
-
Else er ny kommunalsjef i Meløy
Else Andersen er ansatt som kommunalsjef for oppvekst i Meløy kommune. Det melder kommunen selv.
Andersen tar over stillingen etter Mona Mork.
– Oppvekstsektoren står foran store endringer. Vi er glad for å ha kommet i mål med denne viktige rekrutteringen og ser fram til å få Andersen med på laget, sier kommunedirektør Arne Johansen.
Andersen er utdannet lektor og har gjennomført rektorutdanning. I tillegg har hun master i ledelse, og tilleggsutdanning innen spesialpedagogikk. Hun har tidligere jobbet som rektor ved Reipå skole, rektor ved Inndyr skole, og skolefaglig rådgiver i oppvekst i Meløy.
Foto: Meløy kommune -
Rødt-representant varsler omkamp om forsvarsforlik
Rødt gikk med klart flertall inn for fortsatt støtte til forsvarsforliket, men motstanderne gir ikke opp.
Forsvarspolitikken ble det store stridstemaet på Rødts landsmøte i helgen. Et forslag om at partiet skal trekke støtten til forsvarsforliket på Stortinget, ble nedstemt med 96 mot 63 stemmer. 30 stemte blankt.
Rødt støtter dermed fortsatt opp om å styrke forsvaret med over 600 milliarder kroner fram til 2036.
– Forsvarsforliket skal opp i Stortinget hvert år og rapporteres på. Så det er klart at dette ikke er noen endelig seier for at dette skal se sånn ut i tolv år for Rødt sin del, sier stortingsrepresentant Geir Jørgensen til Klassekampen.
Han mener tilhengerne av fortsatt støtte ikke har vært særlig konstruktive når det gjelder å samle laget.
– Vi har hatt en hard debatt, og jeg kan ikke se at partiledelsen har strukket ut en hånd til dem som har vært uenige med dem, sier han.
Ønsket om å trekke Rødt fra forsvarsforliket kom blant annet fra lokallagene i Oslo, Bodø, og Nordland, som er Jørgensens fylkeslag, samt fra Rød Ungdom.
Kritikerne har ment at støtten til opprusting indirekte også er en støtte til Nato. De mener det også er uklarhet rundt hva Rødt egentlig har støttet: Regjeringens langtidsplan for forsvaret, eller bare det som står i forsvarsforliket, altså Stortingets behandling av langtidsplanen, skriver Klassekampen.
Partileder Marie Sneve Martinussen sier forsvarsforliket har blitt behandlet i både landsstyret og sentralstyret, og at et flertall begge steder støtter tilslutningen, før det nå fikk flertall på landsmøtet.
(©NTB)
Foto: Dan Robert Larsen -
Brønnøy ber folk melde inn funn av oljeklumper
Oljesøl fra Nord A-plattformer er funnet på Frøya i Trøndelag, og nå ber Brønnøy kommune folk på kysten av Sør-Helgeland om å være observante.
Det var 31. desember i fjor at Njord A-plattforma til Equinor hadde et utilsiktet utslipp av produsert vann som inneholdt for mye olje, skriver iSandnessjøen.
Senere fant Kystverket funn av oljeklumper fra oljesølet på Frøya. Nå ber Brønnøy kommune folk melde ifra om de finner oljeklumper som dukker opp i sjøen eller fjæra.
– Dersom du finner eller ser oljeklumper bør du ikke håndtere disse selv. Oljeklumpene bør rapporteres til NOFO gjennom deres observasjonsportal. Rapporter funnstedet, og inkluder gjerne bilder som dokumenterer både selve funnet og området rundt, skriver kommunen på sine hjemmesider.
Det er Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO) som kartlegger og rydder opp sølet på vegne av Equinor.
Det var Brønnøysunds avis som skrev om saken først.
Foto: Sivert Holberg / Statens Naturoppsyn -
Røykutvikling i bolig i Narvik
Nødetatene rykka ut til røykutvikling i bolig i Narvik.
Det viste seg å være røykutvikling på grunn av matlaging. Beboeren sjekkes av helsepersonell på stedet etter å ha pustet inn røyk, melder politiet.
-
Vogntog fikk problemer i Sigerfjordtunnelen
Politiet meldte mandags formiddag at Sigerfjordtunnelen på Sortland var stengt på grunn av et vogntog som står.
Det var meldt om røyk, men det var trolig damp fra vogntoget, ifølge politiet.
De sendte en patrulje til stede for å sjekke forholdene, og en halvtime etter første melding skrev operasjonsleder Lars Halvorsen dette i en melding til pressen:
– Vogntoget er ute av tunnelen. Ingen røyk eller noe fare. Ingen sak for politiet.
Vegtrafikksentralen melder at tunnelen åpner igjen klokka 11.
-
Tysk krigsfangeleir i Narvik skal få skilt
Tre skilt skal settes opp ved Øvre Jernvann i Narvik for å formidle fangeleirområdets historie. I tillegg blir det satt opp to skilt over det fredete krigshistoriske landskapet på Narvikfjellet.
Det skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.
– Det er viktig å få opp disse skiltene slik at de besøkende i området vet hvilke kulturlandskap de beveger seg inn. Og at de også får informasjon om hvordan man skal behandle og ikke behandle området, sier fylkesråd for samfunn, kultur og miljø Arne Ivar Mikalsen (V) i meldingen.
Skiltene er et spleiselag mellom Narviksenteret, Sildvikmidlene fra Narvik kommune og Nordland fylkeskommune.
Den tyske krigsfangeleiren Øvre Jernvann i Narvik kommune, ble fredet i 2011.
Foto: Stiftelsen Narviksenterets arkiv
NRK Nordland forklarer: Vet du hvordan du bruker parklysene? 01:02
Neste