Stavern-saken: Riksadvokaten henlegger saken etter to personer ble funnet døde

2 weeks ago 8



I lang tid var den avdøde kvinnen siktet for drap. Nå er saken henlagt.

 Jørgen Braastad / VGDen savnede kvinnen ble funnet død utendørs i mars. Foto: Jørgen Braastad / VG
onsdag 25. september kl. 15:56

Det skriver de i en pressemelding.

Riksadvokaten henlegger sakene etter at to personer ble funnet døde i Stavern tidigere i år.

Riksadvokaten besluttet den 12. september at begge dødsfallene i Stavern i januar og mars 2024 skal henlegges med begrunnelsen «intet straffbart forhold anses bevist».

 Mattis Sandblad / VGMannen ble funnet død i deres felles hjem i Stavern 2. januar. Foto: Mattis Sandblad / VG

Svekket teori

Den avdøde mannen, Terje Haaland (54), ble funnet død i leiligheten sin i Stavern den 2. januar 2024. Mannens samboer, en 49 år gammel barneskolelærer, ble på et tidlig tidspunkt siktet for drap.

– Den påfølgende etterforskningen svekket derimot denne teorien og politiet uttalte den 5. januar at mistanken mot kvinnen var svekket, står det videre.

Sol Elden er bistandsadvokat for den avdøde mannens barn. Hun skriver i en melding til VG at Haalands etterlatte er lettet over henleggelsen.

– Det å vite at de avdøde ikke har vært involvert i hverandres død – og at dødsfallene skyldes tragiske omstendigheter – er en stor lettelse for de etterlatte. Riksadvokatens henleggelse setter et endelig punkt i en vond og vanskelig sak for alle de berørte.

 Tore Kristiansen / VGFoto: Tore Kristiansen / VG

Ikke noe straffbart

I beslutningen fra Riksadvokaten heter det:

– For å henlegge en sak under henvisning til at intet straffbart forhold anses bevist, kreves at etterforskningsresultatet med særlig styrke taler mot at det er begått en straffbar handling. Som et utgangspunkt kan man si at det må foreligge klare, konkrete opplysninger som taler mot straffskyld.

Etterforskningsresultatet i begge sakene peker altså klart i retning av at hverken den avdøde mannen eller kvinnen er utsatt for en straffbar handling, står det videre i pressemeldingen.

Krimpodden i VG lagde en episode om Stavern-saken. Den kan du høre under:

Dette er saken

Da Terje Haaland ble funnet død i boligen i Stavern 2. januar, ble det slått full drapsalarm. Hans samboer var sporløst forsvunnet, ble siktet for drap, og etterlyst internasjonalt.

Noen dager senere ble mistanken mot kvinnen svekket, etter politiet fikk den foreløpige obduksjonsrapporten. Da ble det åpnet opp for en teori om at kvinnen kunne ha blitt drept først.

Kvinnen ble funnet død først i mars, altså flere måneder etter sin samboer. Hun ble funnet ute i naturenm

Selv om mistanken ble svekket, ble drapssiktelsen mot kvinnen opprettholdt over lang tid.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article